Advertentie 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van een lagedrukgebied ten noordwesten van onze omgeving hebben we de afgelopen dagen te maken met vrij warme zuidwestelijke stroming. Vandaag trekt er echter een koufront over, welke ook bij dit lagedrukgebied hoort. Achter dit koufront ligt de temperatuur enkele graden lager, bovendien kunnen er op en voor dit front enkele pittige buien voorkomen. De komende dagen neemt hogedruk weer het heft in handen. Wat de gevolgen daarvan zijn voor ons weerbeeld lees je hieronder.

De weerkaart voor vandaag.

Gisteren:
Gisteren verliep de dag overal zomers (temperatuur >25 graden) en in grote delen van de Lage Landen zelfs tropisch (temperatuur >30 graden, koploper was Ell met 33,3 graden). In de zuidoostelijke helft van het land ging dit warme weer gepaard met veel zon, terwijl het in het westen en noordelijk kustgebied regelmatig bewolkt was. Aan het eind van de middag en in de avond kwam er in het westen lokaal een (onweers)bui voor.

Aad Hogenboom maakte deze foto gistermorgen vroeg.
Ton Wesselius maakte deze foto.

Vandaag: enkele bui, later koeler
Vanochtend begint de dag wisselend bewolkt. In de loop van de ochtend trekt er vanuit het westen een gebied met buien de Lage Landen binnen en in de loop van de middag trekt dit gebied via het oosten weer het land uit. Met name in de noordoostelijke helft van Nederland kan zo’n bui gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Achter dit buiengebied klaart het op, maar is het wel enkele graden koeler. Voor de buien uit kan het in het oosten lokaal nog tropisch warm worden. In het westelijk kustgebied ligt de maximumtemperatuur rond een graad of 23.
Aanvankelijk staat er een zwakke zuidelijke wind, maar op nadering van het koufront neemt de wind snel in kracht toe. Na de koufrontpassage draait de wind naar west en ’s avonds neemt de wind weer in kracht af.

Morgen: droog
Morgen wisselen periodes met zon en bewolking elkaar af, wel blijft het in tegenstelling tot vandaag droog; alleen in Limburg en het oosten van België is er kans op een enkele pittige bui. De temperaturen variëren van 23 graden aan de kust tot 29 graden in het zuidoosten. Het is niet uitgesloten dat in het binnenland lokaal weer tropische waarden bereikt gaan worden. De wind is licht variabel maar krijgt een steeds meer noord tot noordwestelijke variant en is zwak met kracht 2 a 3.

Het WRF-model laat voor morgen enkele pittige buien zien in het uiterste zuidoosten van de Lage Landen.

Na morgen: aanhoudend warm en droog, later meer onzekerheid
Na morgen verandert er aanvankelijk weinig. In de gehele Benelux hebben we te maken met aanhoudend warme tot tropische temperaturen, veel zon en op lokaal een bui na geen neerslag.

Een langetermijn kaart van het Europese ECMWF model. Een storing (hoogtelaag) vanuit het noorden nadert onze streken.

Na volgend weekend lijkt er dan een neergaande trend in de temperatuursverwachting te zitten. Het ECMWF-model laat het afkoelen door de aanwezigheid van een hoogtelaagje. Ook een redelijk aantal members in de pluimverwachting gaat hierin mee, maar de onzekerheid is groot. Er zijn ook members die op zomerse tot tropische waarden blijven steken en daarmee meer meegaan in de koers van het Amerikaanse model, welke ook na het weekend nog altijd hoge temperaturen laat zien onder invloed van hoge luchtdruk. Opmerkelijk is dat de gemiddelde neerslagkans in de pluim heel klein blijft, ondanks het hoogtelaagje dat de Europese hoofdrun in de planning heeft staan. De droogte lijkt daarmee voorlopig dus nog niet voorbij te zijn.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI; gemiddeld altijd nog zeer droog ondanks neerslagpieken na het weekend.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne dag, bedankt voor het lezen en graag weer tot volgende keer!

Op het land was men druk aan het werk. Foto door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 647 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier