Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag en morgen zijn voorlopig de laatste dagen met grijs en saai weer. Na morgen krijgt de Benelux te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming. Daarmee wordt wisselvallig maar zachter weer richting de Benelux getransporteerd.

Vandaag en morgen ligt de Benelux nog tussen de belangrijkste weersystemen in. Na morgen verandert dit langzaam en krijgt de straalstroom meer vat op ons weer. Na een periode van te koud weer voor de tijd van het jaar schakelen we dan over op zachter en wisselvallig weer. Dat betekent voor de Benelux temperaturen rond of iets boven normaal en af en toe regen of buien.

Koude start gisteren. Foto Erica van Leeuwen-De Bruijn
Aanvriezende mist gisteren bij Roodeschool. Foto Jannes Wiersema

Gisteren begon de dag grijs. In het noordoosten was het mistig. Plaatselijk was het zicht minder dan 500 meter. Elders hing veel lage bewolking. Doordat er wat meer wind stond dan woensdag, was er op minder uitgebreide schaal mist ontstaan. De minimum temperatuur lag in het noorden en zuiden iets onder 0, in een strook over het midden van Nederland iets boven 0. In hoog België was het plaatselijk -2°.

In de loop van de dag kwam vooral in het zuiden de zon af en toe te voorschijn. In het noorden en noordoosten viel wat motregen en bleef het vooral grijs. De wind was zwak tot matig, 2 tot 3 Bft., uit het oosten tot zuidoosten. De temperatuur lag gisterenmiddag rond 5°. Daar waar het bewolkt en nevelig bleef, was het enkele graden frisser.

Afgelopen nacht werd de bewolking vanuit het zuidwesten wat dikker. Deze bewolking hoorde bij een weinig actief front van een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Een gebied met lichte regen en motregen trok van zuidwest naar noordoost over de Benelux. De temperatuur lag in het oosten net boven het vriespunt en in het zuidwesten onder de dikkere bewolking rond 5°. Er stond een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, 2 tot 4 Bft.

Grijs en nat gisteren in het noordoosten. Foto Jannes Wiersema
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een lagedrukgebied ten zuidwesten en een hogedrukgebied ten oosten van de Benelux zorgen voor een zuidoostelijke stroming en rustig maar tamelijk grijs weer.

Vandaag is in het noorden eerst nog nevelig met plaatselijk een mistbank. In het uiterste noordoosten kan nog wat regen vallen en in het zuiden zijn enkele opklaringen. De temperatuur is vanochtend vroeg rond 2° in het zuidoosten van de Benelux tot ongeveer 6° in het noordwesten. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten, 2 tot 4 Bft.

In de loop van de dag kunnen er in het midden van Nederland enkele opklaringen voorkomen. In het zuiden drijft dikkere bewolking vanuit Frankrijk binnen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 6° in het noordoosten tot rond 9° in het westen. De wind blijft zwak tot matig waaien uit het zuidoosten.

Vanavond en komende nacht zijn er enkele opklaringen, vooral in het binnenland. Aan de kust, vooral in het zuidwesten, is wat meer bewolking. Daar en in België zou in de loop van de nacht wat regen kunnen vallen. Elders blijft het overwegend droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 2° in het noordoosten en in hoog België tot rond 7° in het zuidwesten en Vlaanderen. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost, 2 tot 4 Bft. Tegen de ochtend neemt de wind aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Neerslag radar
De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Uitlopers van een lagedrukgebied boven Frankrijk veroorzaken in het zuidwesten en boven België meer bewolking met wat regen.

Morgen veroorzaakt een lagedrukgebied boven Frankrijk op weg naar de Middellandse Zee in België en (zuid)west Nederland meer bewolking en wat regen. Aan het eind van de dag zijn er vooral in het zuiden enkele opklaringen mogelijk. De zuidoosten wind is aan de kust  vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. In het binnenland is de wind matig, 3 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen 6° en 9°.

De nacht naar zondag is het droog met vooral in het binnenland enkele opklaringen. De wind neemt af naar e tot 4 Bft. in het noordwesten en 1 tot 3 Bft. in het binnenland uit het oosten tot zuidoosten. De temperatuur ligt tussen 0° in het zuidoosten en 6° in Zeeland en op de Wadden. Tegen zondagochtend kunnen er enkele mistbanken ontstaan.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een zwak front van een lagedrukgebied ten noorden van Schotland brengt meer bewolking en in het noordwesten mogelijk lichte regen.

Zondag draait de wind naar het zuiden tussen een lagedrukgebied ten westen van Ierland (met een tweede kern boven Schotland) en een hogedrukgebied boven Rusland. Daarmee wordt het iets zachtere lucht aangevoerd. Het wordt ongeveer 6° in het noordoosten en hoog België tot rond 11° in het zuidwesten. De zuidenwind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het westen en noordwesten kan wat lichte regen vallen.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor woensdag 27 november 2019. Bron: ECMWF
Verwachte drukverdeling voor woensdag 27 november 2019. Bron: ECMWF

De straalstroom voert vanuit het zuidwesten lagedrukgebieden richting de Noordzee. Daardoor wordt het vanaf zondag wisselvalliger en zachter.

De straalstroom liep geruime tijd ten westen van de Benelux van noordwest naar zuidoost richting de Middellandse Zee. Daardoor was het bij ons wisselvallig en te koud voor de tijd van het jaar. In de Alpen – vooral aan de zuidkant – bracht deze situatie uitzonderlijk veel sneeuw voor november. Sinds gisteren is de stroming gewijzigd. De straalstroom loopt nu meer zuidwest – noordoost. Daardoor komt de Benelux vanaf zondag onder invloed van lagedrukgebieden die periodiek regen maar vooral zachtere lucht meebrengen. Het wordt overdag rond 10° en met ongeveer 6° in de nacht verdwijnt de vorst voorlopig.

Na vrijdag wordt de verwachting vooral wat betreft de temperatuur onzeker.

Tot en met zondag is de kans op neerslag klein. Daarna neemt de kans op natter weer toe.

Vandaag blijft het aan de frisse kant. De kans op zachter weer is daarna groot. Vanaf eind volgende week wordt de verwachting onzeker.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland toont ook een verzachting tot het eind van volgende week. Daarna lopen de verwachtingen van de verschillende modellen sterk uiteen. Bron: Meteologix

Voorlopig dus geen winter. Maar er zijn lichtpunten voor de echte winterliefhebber. Lees daarom ook de blogs die Lars schreef “gaat de poolwervel klappen krijgen” op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel al vast een mooi weekend gewenst!

Steeds meer blad van de bomen. Foto Ton Wesselius
Ook grijs in het zuidwesten. Foto Erica van Leeuwen-De Bruijn

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.272 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer