Advertentie 

Algemene situatie:
Al enkele dagen hebben we te maken met een oostelijke stroming. Dit is te danken aan hogedrukgebieden ten noorden van ons en een lagedrukgebied boven zuidwest Europa. Vandaag en morgen is het meest droog, rustig, vrij zonnig en bovenal zacht lenteweer omdat de hogedruk relatief dichtbij ligt, maar vanaf dinsdag wint de lagedruk vanuit het zuidwesten terrein en nemen de neerslagkansen toe. Daarbij wordt het een stuk frisser.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI.

Gisteren: bewolkt, (flets) zonnetje
Gisteren was het al een redelijke lentedag, al had de zon op veel plekken moeite met doorbreken. Met name in het westen en in een strook van het noordwesten over het midden naar het oosten was het overwegend bewolkt. In het zuidoosten en noordoosten liet de zon zich daarentegen volop zien. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 11 graden in het noordwesten tot 17 graden in het zuidoosten. Ook in het noordoosten, waar de zon volop scheen, was het met 17 graden een stuk warmer dan de andere delen aan de noordkust. In België lagen de temperaturen ook tussen de 14 en 17 graden.

Meteo Roodeschool maakte deze foto. In het noordoosten was de zon veel te zien.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto. Zoals op veel plekken kwam het zonnetje er net niet doorheen.
En ook in Scheveningen was het vrij grijs. Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Afgelopen nacht kwamen er in het zuiden en westen nog wat wolkenvelden voor en viel er lokaal een bui. De temperaturen daalden naar waarden tussen de 6 en 10 graden, met de laagste waarden voor het noordoosten en de hoogste waarden voor het zuidwesten.

Jolanda Bakker legde deze mooi zonsondergang vast.
En ook Albert Thibaudier legde de zonsondergang vast.

Vandaag: meest zonnig en warm, in het zuiden kans op een bui
Vanochtend komen er in België en in het zuiden en westen van Nederland nog wat wolken voor, maar over het algemeen is er veel ruimte voor de zon. Vanmiddag ontstaan er wat stapelwolken, dit is voornamelijk het geval in het zuiden van Nederland en België. Lokaal groeit zo’n stapelwolk uit tot een bui, en met name in België kan zo’n bui plaatselijk gepaard gaan met onweer.

De maximumtemperaturen liggen aan de kust tussen de 16 en 18 graden, landinwaarts wordt het 18 tot lokaal 21 graden. Er staat een zwakke tot matige oost tot noordoostelijke wind.
Komende nacht valt er lokaal nog een bui, maar het blijft overwegend droog en op het zuiden en België na ook meest helder. De temperatuur daalt naar 6 graden in het noordoosten, in het zuiden en België blijft het met een temperatuur van zo’n 10 graden minder fris.

Morgen: fractie minder warm
Ook morgen is er veel ruimte voor de zon, maar opnieuw komen er met name in België en in het zuiden ook wolkenvelden voor. In de loop van de dag ontstaan er weer buien, de grootste kans daarop is voor België en de zuidoostelijke helft van Nederland. Bij de buien kan onweer voorkomen. Er staat een meest noordoostelijke wind, zwak in het zuiden tot vrij krachtig in het noorden. De maximumtemperaturen liggen met waarden tussen de 14 en 19 graden een fractie lager dan vandaag.

De weerkaart voor dinsdag. Lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten gaan zich meer met het weer bemoeien. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: wisselvallig en (veel) lagere temperaturen
Zoals op de kaart hierboven te zien is, komen lagedrukgebieden zich vanaf dinsdag met ons weerbeeld bemoeien. De kans op buien neemt toe, en de temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden. Woensdag en donderdag wordt het nog kouder met maximumtemperaturen tussen de 8 en 12 graden. Met name woensdag valt er lokaal nog een bui.

De weerkaart voor zaterdag volgens het ECMWF model. Hogedruk boven Scandinavië, maar niet per se mooi weer. Zie het hoogtelaag, de groene vlek ten noordoosten van Nederland. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Vanaf donderdag lijkt het dan weer beter weer te worden dankzij hogedrukopbouw ten noorden van onze streken. De hogedruk leidt waarschijnlijk tot droger en iets warmer weer, maar zoals ook te zien is in de pluim hieronder is de onzekerheid groot. Dit valt te wijten aan de aanwezigheid van hoogtelaagjes. Een voorbeeld van zo’n hoogtelaag (wat niet meer is dan een lagedrukgebied hoger in de atmosfeer, en wat vaak gepaard gaat met lage temperaturen op enige hoogte) is te zien op de kaart hierboven (de groene vlek ten noordoosten van Nederland). We zien een hogedrukgebied boven Scandinavië wat normaal garant staat voor mooi weer. Echter worden er dus ook enkele hoogtelaagjes berekent. Deze hoogtelaagjes kunnen flink roet in het eten gooien voor wat betreft het weerbeeld. Ze kunnen bewolking, neerslag en bovendien aanzienlijk lagere temperaturen teweeg brengen. Of het weer in de tweede helft van de komende week beter wordt hangt af van de precieze details omtrent de voorspelde hogedruk en de formatie van eventuele hoogtelaagjes. Dit zal de komende dagen duidelijker worden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vanaf dinsdag is het duidelijk koeler. Richting volgend weekend lijken de temperaturen weer omhoog te gaan, dit is echter nog ver weg en bovendien laat de pluim veel spreiding zien, dus is de onzekerheid groot.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Op dinsdag en woensdag is er duidelijk kans op enkele buien. Daarna wordt het even droger, maar tegen het weekend neemt de onzekerheid weer toe. De onzekerheid is te wijten aan de precieze locatie van de voorspelde hogedruk en de eventuele hoogtelaagjes. 
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Vandaag en morgen relatief veel zon, dinsdag overwegend bewolkt.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 389 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer