Advertentie



 

De verschillende weermodellen zinspelen op de middellange termijn al enkele dagen op hogedrukgebieden ten noorden van de lage landen die zich uitbreiden naar het zuiden. Een dag later zwakt dit telkens af om vervolgens weer een dag later opnieuw in de modellen te verschijnen. Dit komt vaker voor bij een zogenaamde ‘blokkade’ en maakt het lastig een juiste verwachting voor meer dan drie dagen te maken.

Weermodellen hebben ‘moeite’ met de te verwachten locatie van weersystemen als er een zogenaamde blokkade optreedt. Al enige tijd liggen er hogedrukgebieden boven het noorden van Scandinavië en noordwest Rusland en boven de Azoren. Daar tussenin bevindt zich een gordel van lagedrukgebieden. Deze situatie wijzigt nauwelijks. We noemen dit een blokkade. De modellen verwachten dat deze weersystemen zich gaan verplaatsen. Dit doen ze tot vandaag nauwelijks. Kleinere weersystemen, zoals het lagedrukgebied (raddraaier) dat vrijdag voor de kust van Schotland ontstond en ons gisteren vooral in het westen en noorden buien bezorgde, worden ‘over het hoofd gezien’ en kunnen zo de verwachting in de war sturen.

Op uitgebreide schaal nachtvorst. Foto Jannes Wiersema.
Winter bij Roodeschool. Foto Jannes Wiersema.
Satellietfoto van gisterenmiddag. Het lagedrukgebied lag met de kern boven de kop van Noord-Holland. Bron: NASA

‘Raddraaier’ veroorzaakte buien in de noordelijke helft van het land.

Gisteren begon de dag in het oosten met opklaringen, nevel en mistbanken. Aan de grond vroor het in de oostelijke helft van het land enkele graden (uiterste oosten -4,3°). Op neushoogte werd het in Eelde -1,4°. In het westen en zuidwesten veroorzaakte een klein lagedrukgebied (raddraaier) voor de kust een aantal felle buien. Daar was het met 7° een stuk minder koud. In het zuiden stond een matige tot vrij krachtige wind, kracht 3 tot 5 uit het zuidwesten tot westen. In het noorden matige wind, kracht 3 tot 4 uit het zuidoosten.

In de loop van de dag trok het lagedrukgebied over Noord-Holland richting het noordoosten. Voornamelijk in de noordelijke helft van het land viel (buiige) regen. Vanuit het zuiden klaarde het later op de dag op. De middagtemperatuur lag tussen 7° in het noorden en 10° in het zuidwesten. De wind draaide overal naar het zuidwesten en was op de Wadden eerst nog vrij krachtig, kracht 5.

Gisterenavond en afgelopen nacht kwamen er naast wolkenvelden steeds meer opklaringen voor. Het koelde flink af met in het binnenland op uitgebreide schaal lichte vorst. In een brede kuststrook en in het noorden van het land was de temperatuur boven 0. De wind kromp naar het zuiden en later naar het zuidoosten en was zwak tot matig, kracht 2 tot 4. In het noorden was de wind eerst nog vrij krachtig, kracht 5.

Grijs kil en nat in Heerenveen. Foto Albert Thibaudier.
Een frisse herfstdag met stevige wind. Foto: Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD.

Het lagedrukgebiedje dat ons gisteren veel buien gaf, ligt boven de Duitse Bocht. Daardoor vandaag in het noorden nog enkele buien.

Vandaag veroorzaakt het lagedrukgebied boven de Duitse Bocht voornamelijk vanochtend in het noorden nog een paar buien. Daar is het in de ochtend met 10° zelfs zacht. In het zuidoosten vriest het op uitgebreide schaal licht. Bovendien komt in het binnenland nevel en een enkele mistbank voor. Daardoor kan het plaatselijk glad zijn.

Het lagedrukgebied boven de Duitse Bocht vult langzaam op en verdwijnt van de kaarten. De Lage Landen liggen nog steeds tussen de belangrijkste weersystemen in. Daardoor is het de rest van de dag rustig weer met behoorlijk wat zon. Vooral in het noordoosten zijn ook in de middag nog wat wolken aanwezig. Later op de dag kan in het zuiden wat hogere bewolking verschijnen. Deze bewolking hangt samen met een lagedrukgebied boven Frankrijk.

De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is matig, kracht 3 of 4. In het noorden staat vanochtend een zuidenwind, kracht 4. Later op de dag draait de wind overal naar het zuidwesten en blijft matig. De temperatuur ligt tussen 7° in het zuidoosten en 11° in het noordwesten.

Vanavond en vannacht is het eerst rustig weer met opklaringen. Alleen in het noordwesten kan in de loop van de nacht een bui van de Noordzee binnendrijven. Het koelt af naar ongeveer 7° in het noordwesten en -1° in het zuidoosten. In hoog België kan het nog wat kouder worden. Later in de nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. De wind is zwak tot matig, kracht 2 tot 4 uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust en op het IJsselmeer in de loop van de nacht vrij krachtig, 5.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Een langgerekt lagedrukgebied met een kern bij IJsland stuurt een randstoring richting de Lage Landen.

Morgen bereikt het front van een randstoring boven Schotland ons land. Dat betekent vanuit het westen verder toenemende bewolking gevolgd door regen. Omdat de bovenlucht in het noordwesten afkoelt naar ongeveer -32° op 5 km, kan het daar in de middag af en toe wat harder regenen en is een klap onweer mogelijk. Pas aan het eind van de dag klaart het in het zuiden en zuidwesten op. De wind is matig uit het zuidwesten, kracht 4. Aan de kust staat een vrij krachtige tot krachtige wind, kracht 5 tot 6. De temperatuur ligt tussen 6° in het zuidoosten en 9° in het noordwesten.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Het lagedrukgebied boven de Noordzee veroorzaak veel wind en buiige regen bij lage temperaturen.

Nederland blijft overmorgen onder de invloed van het lagedrukgebied boven de Noordzee. In de ochtend veroorzaakt dit vooral in de noordelijke helft van het land buiige regen. De buien kunnen – door een koude bovenlucht, -34° op 5 km hoogte, en door kustconvergentie gepaard gaan met (korrel)hagel en onweer. Later op dinsdag bereikt een groter regengebied het land. Er staat dinsdag een matige tot vrij krachtige wind uit west tot noordwest, kracht 3 tot 5.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zaterdag 16 november 2019. Bron: ECMWF.
Verwachte drukverdeling voor zaterdag 16 november 2019. Bron: ECMWF.

De straalstroom blijft (net) ten zuiden van de Lage Landen. Daardoor gaan lagedrukgebieden een zuidelijke koers volgen.

Mocht deze ontwikkeling doorzetten, dan blijven de Lage Landen in relatief koude lucht. Later in de week zou de stroming meer noord tot noordoost worden waarmee nog wat koudere lucht kan binnenstromen. De temperatuur komt in dat geval overdag niet veel hoger uit dan 6°. Doordat er een lagedrukgebied boven Frankrijk ligt en de isobaren dicht bij elkaar komen, zou het dan kil, winderig en grijs weer worden.

De kansberekeningen en de pluimen geven dit ook aan maar laten tegelijkertijd zien dat de ontwikkelingen na volgende week woensdag onzeker zijn.

Vooral maandag en dinsdag is de kans op neerslag groot. Daarna neemt de kans op iets droger weer toe.

De kans op kil weer blijf tot het eind van volgende week groot. Daarna neemt de onzekerheid toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het tot volgend weekend te koud voor de tijd van het jaar blijft. Daarna neem ook hier de onzekerheid toe. Bron: Meteologix.

Een uitgebreid weerbericht deze keer. Gaan we richting winterweer of komt de herfst weer terug? Je leest het de komende dagen op Alpenweerman.nl.

Vanaf een half bewolkt Texel een fijne zondag!

Opklaringen in de loop van de middag. Foto Jolanda Bakker.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 436 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: vandaag een mooie herfstdag, morgen regen en kil”

  • Bertil Blaas
    10 november 2019 at 09:56

    Goedemorgen Ronald,

    Wederom bedankt voor uw zeer goed uitgebreid omschreven weersverwachting 👍.

    Tot de volgende keer en fijne zondag daar op Texel.☕️

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier