Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag is het buiig weer maar zijn er ook enkele opklaringen. Morgen en donderdag is het duidelijk frisser en vallen er (winterse) buien. In de nacht en vroege ochtend kan het aan de grond een graadje vriezen. Vanaf vrijdag gaan we opnieuw een zachtere periode tegemoet met in het weekend opnieuw kans op veel wind.

Jannes Wiersema maakte deze foto gisteren van het ochtendrood

De werkweek begon grijs en nat. Een lagedrukgebied trok ten noorden van de Wadden naar het oosten. De fronten daarvan veroorzaakten gisterenochtend vooral in het noorden regen die zich in de middag en avond intensiveerde en uitbreidde over de hele Benelux. In de middag viel in het noordoosten ook smeltende sneeuw. Daarbij speelde de wind opnieuw een hoofdrol. Die was in het binnenland matig tot vrij krachtig uit zuidwest en aan zee hard tot stormachtig wind met rukwinden tot ongeveer 90 km per uur. De temperatuur lag tussen 8 en 12° maar daalde in de loop van de middag. Gisterenavond en afgelopen nacht trok de regen naar het zuidoosten weg, klaarde het vanuit het noordwesten op en viel er vooral in het noorden nog een enkele bui. De wind ruimde naar west en nam af naar matig in het binnenland en krachtig tot hard. De temperatuur daalde naar 3 tot 6°.

En Tonny Morsink maakte deze foto
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Aan de achterzijde van een lagedrukgebied boven Denemarken komt de Benelux in minder zachte, polaire lucht terecht. Opklaringen worden daarin afgewisseld met (winterse) buien.

Vandaag begint de dag met wolken en een enkele opklaring. De kans daarop is het grootst in het zuidwesten. Later op de dag kunnen er vooral in het noorden en uiterste zuiden enkele buien vallen, mogelijk met hagel en onweer. De westenwind is in het binnenland matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft., aan de kust vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft., en in het noordelijk kustgebied vooral vanochtend nog hard, 7 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 6° in het noordoosten en hoog België tot plaatselijk 9° in het zuidwesten.

Vanavond veroorzaak een kleine storing vooral in het zuiden meer buien. In het noorden is het droger en kan het opklaren. De wind neemt verder af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft., en krimpt naar het zuidwesten. Vannacht neemt de wind vooral in het zuidwesten weer toe tot krachtig of hard, 6 of 7 Bft. Vooral in het zuiden is het bewolkt met regen of buien. In het noorden valt een enkele bui. De temperatuur daalt naar rond het vriespunt in het oosten en hoog België tot 4° aan zee.

Jolanda Bakker maakte deze foto van het grijze en winderige weer

Morgen 

komt de Benelux in een noordwestelijke stroming terecht. Door kou op ongeveer 5 km hoogte (± -36°) ontstaan er makkelijk buien die in de loop van woensdag vergezeld kunnen gaan van hagel, onweer en smeltende sneeuw. De wind is noordwest, in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., aan zee vrij krachtig tot – vooral in het noordwesten – soms hard, 5 tot 7 Bft. De temperatuur ligt net onder 0° in hoog België. Daar kan het later vandaag wit worden. Elders een temperatuur tussen 3 en 5°. Tijdens buien ook iets lager.

Donderdag 

blijft de Benelux in de polaire lucht. Vooral aan de kust vallen buien maar is er ook af en toe wat zon. Later op de dag kan er in het zuiden van de Benelux – door een klein lagedrukgebied dat over Noord Frankrijk naar het oosten trekt – meer regen vallen, mogelijk ook smeltende sneeuw, zeker in hoog België. De wind is overwegend westelijk en matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee, 3 tot 5 Bft. Met 2 tot 5°, in hoog België rond 0°, is het een frisse dag.

Vrijdag

neemt de kans op regen – in het oosten mogelijk voorafgegaan door smeltende sneeuw – in de loop van de dag toe en komen we opnieuw in zachtere lucht terecht.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor zondag 1 maart 2020. Bron: GFS

Zaterdag en zondag is het zacht met vooral zondag kans op veel wind. Daarna lijkt de straalstroom een zuidelijker koers te gaan nemen. Dat zou betekenen dat het in de Benelux rustiger maar ook wat frisser weer wordt. Dit alles is echter nog ver weg, dus later deze week maar eens zien of de diverse modellen deze ontwikkeling blijven steunen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat duidelijk het frissere weer midden deze week zien en het zachtere weer komend weekend. Daarna wellicht een overgang naar meer normale temperaturen voor begin maart. Bron: Meteologix.

Tot morgen voor meer weer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne dinsdag!

Door de vele neerslag kunnen sloten het water nauwelijks aan. Foto Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 871 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier