klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het wordt vandaag nog prima lenteweer met temperaturen op veel plaatsen boven de 20°C. Er is ruimte voor de zon en er komen stapelwolken voor. Ondertussen nadert er wel een front en een nog wat onzekere verwachting voor zondag. Op zo’n korte termijn is dat toch wel bijzonder. Onze regio ligt zondag namelijk op de grens van warme (en onstabiele) lucht en koudere lucht. Het noordoosten heeft de warme lucht en het zuiden de koude lucht. We bespreken opties voor zondag en de details voor zaterdag voor je.

Gisteren was er veel ruimte voor de zon en liep het kwik op naar zo’n 16°C aan de kust tot 20°C in het zuidoosten. Op diverse plaatsen kwam mist of lichte vorst aan de grond voor. Er was ruimte voor de zon afgewisseld door stapelwolken.

Vroeg opstaan loont zoals Ton Wesselius ons laat zien met deze fraaie zonsopkomst
Maar ook overdag kunnen er mooie plaatjes gemaakt worden zoals deze van Martin Vye
En ook Jolanda Bakker legde de stapelwolkjes goed vast

Vandaag wordt grotendeels een herhaling van vrijdag, maar wel met hogere temperaturen: 18°C tot lokaal 25°C in het zuidoosten. We profiteren nog steeds van een zwakke tot matige zuidoostenwind als gevolg van een hogedrukgebied bij Scandinavië. De ochtend begint zonnig met lokaal wat (grond)mist. Er komt wat hoge bewolking voor en later ontstaan er diverse stapelwolken. In het uiterste noordoosten kan hier nog wat regen uit vallen. Maar het weerbeeld gaat voor de Benelux veranderen.

Weerkaart van het KNMI voor zaterdag. Een hogedrukgebied ligt boven Scandinavië wat zorgt voor een aflandige stroming, een depressie op de Atlantische Oceaan brengt onzekerheid en regengebieden voor zondag met zich mee. Bron: KNMI

In de loop van de ochtend draait de wind aan de Belgische, en later de Nederlandse kust, naar zuidwestelijke richting. Er komt dan duidelijk een koudere luchtsoort binnen en dan kan een aantal graden afkoelen. Daarnaast wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker en kan er in de avond al wat regen uit vallen.

Deze koudere luchtsoort zal zich steeds verder landinwaarts verplaatsen maar zal steeds verder afremmen waardoor deze luchtsoort het noordoosten niet gaat bereiken op zaterdag. Midden-Nederland lijkt het toneel te gaan worden van een sterke temperatuurgradiënt en de grens tussen twee weerbeelden.

Door deze gradiënt zijn de verwachtingen voor zondag al langere tijd onzeker. De berekeningen schommelden tussen de 12°C tot 23°C tot op een paar dagen vooruit. Dat komt (gelukkig) niet vaak voor en geeft aan dat het een lastige situatie is. Dit komt vooral omdat onze regio op de scheiding tussen koude en warme (onstabiele) lucht komt te liggen. Het noordoosten zit in de warme sector, en het zuiden in de koude sector. Subtiele verschillen kunnen een groot verschil maken qua temperatuur en weerbeeld aangezien de grens behoorlijk scherp is, vooral in het midden van het land.

De temperatuur voor zondagmiddag. Het zuidwesten is ‘onderkoeld’ met 12 tot 15 graden, terwijl het noordoosten juist nog behoorlijk warm is met 20 tot 25 graden. De exacte grens tussen de koude en warme lucht is nog onzeker. Wat wel zeker is: er gaat een flinke tweedeling ontstaan. Bron: Kachelmannwetter

De modellen gaan wel steeds meer op één lijn zitten waardoor het weerbeeld voor zondag steeds duidelijker wordt. Zoals het er nu naar uitziet lopen de temperaturen ook zondag weer op naar zo’n 20 tot 25°C. Maar de verschillen kunnen binnen Nederland wel eens groot zijn (zie pluimen). In de zuidwestelijke helft is het fris (12-15°C) en regenachtig, terwijl het noordoosten warm (20-25°C) is met zon en stapelwolken. Op de grens in het midden van Nederland kunnen in de loop van de dag onweersbuien ontstaan welke naar het noordoosten trekken.

De verwachte temperatuur voor de komende tijd voor de Bilt(met de waarden voor zondag gemarkeerd). De meeste modellen komen met waarden tussen de 20 tot 23 graden, terwijl er toch een aantal zijn met waarden onder de 15 graden… De dagen na het weekend lijken in eerste instantie nog boven de 20 graden te gaan verlopen. Bron: Kachelmannwetter
Voor Maastricht zijn de verwachtingen een stuk kouder (en ook maandag nog met onzekerheden). Bron: Kachelmannwetter
Terwijl Groningen een stuk warmer is en een grotere zekerheid kent. Bron: Kachelmannwetter

Er staat ons zondag dus een behoorlijke tweedeling te wachten. Waar de grens van warme en koude lucht precies komt te liggen, dat is dus zelfs op korte termijn nog onzeker. Het lijkt weerkundig dus een interessante Moederdag te gaan worden. We houden de nieuwste berekeningen voor je in de gaten!

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst van vrijdag

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we dit jaar ook nog eens de snelste stijger!

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 330 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer