Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag en morgen is het nog zacht. Na de passage van een koufront in de nacht naar zondag duidelijk lagere temperaturen. Daarna wordt het enkele dagen fris maar vrij rustig. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid in de verwachtingen toe.

Vandaag en morgen is het nog zacht voor de tijd van het jaar. Vannacht komt er vooral in het noorden wat regen. Morgennacht is dat overal in de Lage Landen het geval. Na deze regen gaat de temperatuur duidelijk omlaag en wordt het voor het eerst deze maand iets te koel voor de tijd van het jaar. Naast zon komen er dan vooral in het noorden en noordoosten enkele buien voor. Vanaf woensdag lopen de modellen nogal uiteen. Of het na woensdag kouder wordt is onzeker. Wel lijkt er op donderdag een grotere kans op neerslag van betekenis te zijn.

Brekende bewolking aan het begin van de middag gisteren
Foto Tonny Morsink
Nazomerweer
Foto Jolanda Bakker

Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs. Een front behorend bij een lagedrukgebied boven Frankrijk veroorzaakte in het westen en midden van de Lage Landen wat lichte regen. In het oosten kwamen enkele opklaringen voor en was er plaatselijk mist. Elders was het nevelig. In de middag klaarde het flink op. Wel was er – vooral in het westen – veel sluierbewolking. De wind was matig, kracht 3 maar nam vooral aan de kust later op de dag toe tot vrij krachtig tot krachtig, 5 en draaide van zuid naar zuidwest. Met een temperatuur tussen de 15 graden op de Waddeneilanden en ruim 20 graden in het zuiden was het alweer zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Gisterenavond nam de bewolking vanuit het zuidwesten toe en viel er vooral aan de kust wat regen. Vannacht waren er wolken en opklaringen en viel er een enkel buitje. De wind was matig uit het zuidwesten, kracht 4 tot 4. Aan de kust een vrij krachtige wind, kracht 5. In het noordwesten zelfs even krachtig 6. De minimumtemperatuur tegen zonsopkomst lag tussen 9 en 13 graden. In hoog België rond 7 graden.

Soms wat zon maar ook wolkenvelden gisteren
Foto Martin
Prachtig herfstweer gisteren
Foto Tonny Morsink
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Een hogedrukgebied boven Spanje en Frankrijk nog heeft invloed op vooral het zuiden van de Lage Landen. Uitlopers van Lagedrukgebieden op de Noordzee veroorzaken later op de dag meer bewolking en regen

Vandaag begint de dag overwegend bewolkt. De kans op mist is klein omdat er duidelijk meer wind is dan de afgelopen dagen. Later op de dag wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft het grootste deel van de dag droog. Doordat een warmtefront behorend bij een lagedrukgebied boven Ierland ons land schampt, neemt vanmiddag de bewolking in het (noord)westen van de Lage Landen toe. Vanavond gaat het vanuit het westen af en toe regenen. De wind is eerst zuidwest, kracht 4 tot 5 en draait later vandaag naar het zuiden. Doordat een storing later vandaag ten noorden van ons land over de Noordzee trekt, neemt aan de kust later de wind toe van krachtig naar hard, kracht 7. Er kunnen windstoten voorkomen  tot ongeveer 75km per uur. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 14 en 17 graden.

Vannacht kan het in het noordwesten nog wat regenen. Elders is er bewolking en een enkele opklaring. De wind is in het binnenland matig, kracht 3 tot 4, maar aan de kust krachtig tot hard 5 tot 7 met windstoten tot 70km per uur. De temperatuur ligt de 11 graden in het binnenland en 14 graden aan de kust.

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Een klein lagedrukgebied in het front boven de Noordzee zorgt voor winderig weer met later regen.

Morgen blijft het een groot deel van de dag droog. Later in de middag begint het in het noordwesten te regenen. De wind is vooral aan de kust eerst nog hard, kracht 6 maar neemt later op de dag iets af naar kracht 5 aan de kust en 4 in het binnenland. De wind is eerst zuidwest maar draait in de avond naar het westen tot noordwesten. Het is nog een keer een zachte dag. Op de wadden en in hoog België ongeveer 15 graden, elders tot 18 graden.

In de nacht naar zondag trekt het koufront van het lagedrukgebied boven de Noordzee van noordwest naar zuidoost over de Lage Landen. Voor het front uit is het nog zacht met ongeveer 15 graden. Achter het front daalt de temperatuur naar ongeveer 10 graden zondagochtend vroeg. De wind blijft in het noorden af en toe krachtig 6 maar neemt in het binnenland af naar matig, kracht 3.

De weerkaart voor overmorgen.
Bron: DWD.

Een hogedrukgebied boven het noordwesten van de Atlantische oceaan breidt zich uit tot over de Lage Landen. Hierdoor wordt het rustiger maar vrij koel herfstweer met zon en af en toe een bui.

Zondag kan er in de ochtend in het zuidoosten nog wat regen vallen. Elders is het droog en vooral later op de dag schijnt de zon af en toe. In het noordoosten van het Nederland kan een enkele bui vallen. De wind is west tot zuidwest, aan de kust eerst nog vrij krachtig 5, later op de dag verder afnemende wind, kracht 2 tot 4. Doordat er polaire lucht over de Lage Landen is uitgestroomd, wordt het niet veel warmer dan 9 tot 11 graden. In hoog België maximaal 7 graden.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 30 oktober 2019.
Bron: ECMWF.

Het hogedrukgebied ten noordwesten van ons houdt een uitloper over de Lage Landen. Daardoor enkele dagen rustig maar koel weer.

Het hogedrukgebied boven het noordwesten van de Atlantische oceaan houdt enkele dagen een uitloper over de Lage Landen. Boven Scandinavië is de luchtdruk laag. Tussen deze systemen staat een noordwestelijke tot noordelijke stroming. Hiermee wordt koele lucht naar de Lage Landen gevoerd. In het noordoosten en noorden van Nederland kunnen vooral maandagnacht en dinsdag enkele buien vallen. De temperatuur houdt het bij een graad of 10 voor gezien en in de nacht kan het plaatselijk tot nachtvorst (vorst aan de grond) komen.

Vanaf woensdag zijn de verschillende weermodellen het niet met elkaar eens. Het Amerikaanse model (GFS) gaat ervan uit dat het hogedrukgebied ten noordwesten van de Lage Landen blijft liggen. Daardoor aanhoudend koel weer met af en toe een bui maar ook zon. Het Europese weermodel (ECMWF) laat vanaf woensdag de weg vrij voor een Lagedrukgebied boven Engeland. Dit zou hogere temperaturen opleveren maar ook veel wind en regen.

Neerslag kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

De Neerslag grafiek goed zien dat er dit weekend regen komt. Daarna een droge periode maar later in de week een toenemende kans op neerslag van betekenis.

Temperatuur kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

Tot en met zaterdag nog zacht. Daarna neemt de kans op lagere temperaturen duidelijk toe.

De operationele temperatuurpluimen van de hoofdmodellen.
Bron: Meteologix.

De operationele temperatuur pluim van de belangrijkste modellen laat vooral later in de periode goed de onzekerheid tussen de modellen zien. Wel is duidelijk dat de temperatuur tot de maandwisseling duidelijk lager dan de afgelopen periode zal zijn.

Hoe de ontwikkelingen volgende week verder gaan, lees je morgen natuurlijk op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooi weekend gewenst!

Weinig zon in Friesland
Foto Albert Thibaudier
Meer bewolking en wind
Foto Trijntje v.d. Berg

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 535 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier