Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van de hogedrukgebieden Fritz en zeker Hartmut laat Koning Winter vanaf zondag zijn tanden zien. Tot die tijd is het ook al vrij koud met in de nacht vorst, maar overdag komt het kwik nog enkele graden boven nul uit.

Vanaf zondag zijn we voor een groot aantal dagen vertrokken met temperaturen onder nul. De meteorologische winter sluit in stijl af en de ‘meteo lente’ begint uitermate koud!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, maar in de noordoostelijke helft wolkenvelden
Gisteren scheen in het grootste deel van de Lage Landen de zon volop met in totaal ruim 9 uur zon ten zuiden van de denkbeeldige lijn van Texel naar de Achterhoek. Ten noordoosten van deze lijn zat duidelijk meer bewolking en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte sneeuw.

De temperatuur, die in de nacht daalde naar -1 tot -6°, steeg gisteren naar waarden tussen de 1 en 6°. In het overwegend bewolkte Nieuw-Beerta werd het niet warmer dan 1,4°, terwijl het in het zonovergoten Hoek van Holland maximaal 6,0° werd. In België lagen de maxima tussen de -2 en 5°. Op de Mont-Rigi werd het niet warmer dan -1,5°, terwijl Gent uitkwam op 5,4°.

Bij Martin Vye was het gisteren aan de bewolkte kant en viel er zelfs een beetje sneeuw. De sneeuw liet een mooi waasje achter op het ijs.
Aan de andere kant van het land was het prachtig weer met veel zon. Er stond ook veel wind wat ervoor zorgt dat de wateren minder snel dicht vriezen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Bij Ton Wesselius scheen ook de zon volop, maar van ijsvorming is nog geen sprake.

Vandaag: volop zon, in de noordelijke helft opnieuw wat wolkenvelden
Ook op deze vrijdag zal de zon weer overuren maken en flink schijnen. Net als gisteren trekken er over de noordelijke helft van de Lage Landen ook wolkenvelden over, maar het blijft dit keer wel droog.

De oost tot noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en de temperatuur stijgt naar 2-3°. In de hogere delen van België blijft het de hele dag licht vriezen. Overigens ligt er in de Ardennen zo’n 10 en in de Hoge Venen zo’n 15 centimeter sneeuw.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij een matige en aan zee vrij krachtige oost tot noordoostenwind daalt de temperatuur weer tot onder nul. Het gaat licht tot matig vriezen met uitersten tot -7°.

Morgen: wederom een mooie winterdag
Morgen is het opnieuw prachtig weer met volop zonneschijn. Wel trekt er van noord naar zuid een band met hoge (sluier)wolken over de Lage Landen, maar het blijft sowieso droog.

De oost tot noordoostenwind is duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en vanwege die stevige wind zal het kouder aanvoelen dan de temperaturen op de thermometerbuis. De thermometers geven 3 tot 5, in het zuiden van de Lage Landen 6° aan, maar voor het gevoel is het zo’n 5° kouder.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: daar is Koning Winter!
Na een nacht met op steeds meer plaatsen matige vorst, ofwel temperaturen beneden de -5°, is het zondag prachtig winterweer. De zon schijnt van opkomst tot ondergang en het blijft dan ook vanzelfsprekend droog.

De noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperaturen komen in de middag uit op waarden rond het vriespunt. Door de stevige noordooster zal het zo’n 6-7° kouder aanvoelen. Koud hè!!

De verwachte weerkaart voor de laatste dag van de meteo winter. Bron: wetteronline.de

Volgende week: volop winterweer!
Na het weekend is het op en top winterweer in de Lage Landen. De zon zal daarbij geregeld schijnen, maar er zijn ook wolkenvelden. Omdat we te maken hebben met een ijskoude bovenlucht, maandag tot en met woensdag is het op het 850 hPa-vlak zo’n -15/-16°, kunnen er boven het relatief warme zeewater sneeuwbuien ontstaan. Deze sneeuwbuien kunnen met name de Wadden, de noord- en de noordwestkust aandoen. Woensdag is er ook elders kans op wat lichte sneeuw.

In de nacht en ochtend vriest het matig en op steeds meer plaatsen ook streng en overdag komt het kwik op veruit de meeste plaatsen niet meer boven nul. De kansen op schaatsijs groeien dan ook met de dag!

Temperaturen onder nul zijn zo laat in het seizoen niet ongebruikelijk, maar toch wel bijzonder. In het verleden sinds 1901 is het op meetpunt De Bilt pas 5x eerder voorgekomen dat het bijvoorbeeld streng vroor in de maand maart. De laatste keer was op 4 maart 2005.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat mooi zien dat we aan de vooravond staan van een lange winterse periode. Zowel vandaag als morgen komt het kwik nog boven nul uit, maar vanaf zondag wordt dat steeds moeilijker. Vooral woensdag en donderdag (1 maart) zijn behoorlijk koud.

Vanaf eind volgende week loopt het kwik weer iets op, maar alleen het Amerikaanse weermodel GFS komt dan boven nul uit. Voorlopig is het winter en blijft het voorlopig winter…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land ziet er prima uit voor winterliefhebbers. Het is jaren geleden dat we zo’n pluim hebben gezien. De komende dagen gaat het kwik omlaag en vanaf zondag liggen de maxima rond het vriespunt.

Rond de maandwissel worden de laagste temperaturen verwacht en daarna (vanaf eind volgende week) loopt de temperatuur heel langzaam weer wat op. Tot het eind van de pluim (9 maart) komt het ensemblegemiddelde niet boven de 4° uit.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim is flink dalende en dat betekent dat er straks met maart op de kalender op uitgebreide schaal geschaatst kan worden. De ijsgroei komt vandaag langzaam op gang en komende nacht kan er zo’n 2 centimeter ijs groeien. Morgen smelt daar weer 1 centimeter vanaf, maar daarna gaat de ijsgroei gestaag verder. Maandag is de ijsdikte zo’n 5 centimeter en aan het eind van de week kan er 12 centimeter ijs op wateren liggen van maximaal 1 meter diep. Haal de schaatsen maar tevoorschijn!!

Deze lama’s genoten ook van het zonnetje. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zon kwam gisterochtend fraai op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan zondag weer. Voor nu een fijne vrijdag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.235 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier