Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het wemelt momenteel van de orkanen en tropische stormen op de wereld. We hebben als belangrijkste Florence, Isaac, Helene en aan de andere kant Mangkhut. Categorie 4 orkaan Florence is onderweg naar North en South Carolina met gemiddelde windsnelheden van 215 km/uur en zal komende nacht aankomen met niet alleen veel wind, maar ook met veel regenwater. Lokaal kan er 1000 millimeter vallen…

Tropische storm Isaac, met gemiddeld windkracht 10, vinden we bij de Bovenwindse Eilanden en zal vooral de eilanden Guadeloupe, Dominica en Martinique teisteren. Het lijkt erop dat de Nederlandse eilanden buiten schot blijven. Op het westelijk deel van de Grote Oceaan vinden we supertyfoon Mangkhut. Deze laatste is ook de krachtigste van allemaal met windsnelheden van 280 km/uur. In de nacht naar zaterdag komt deze categorie 5 tyfoon aan in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon.

Op de Atlantische Oceaan vinden we ook categorie 1 orkaan Helene en deze orkaan zal begin volgende week ten westen van Ierland aankomen als voormalig tropische storm. Aan de voorzijde van dit systeem wordt met een zuidelijke stroming warme lucht naar onze streken gevoerd en dat zou vanaf zondag een nazomerse periode kunnen betekenen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Bewolkt en regen en motregen

Gisteren was het bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. In het zuidoosten van het land en in het oostelijk deel van België scheen tot (ver) in de middag de zon. In Emmeloord viel 12 en op Urk 10 millimeter. In de Noord-Hollandse plaatsen Bergen, Egmond, Wervershoof en Alkmaar viel ook 10 millimeter.

In nagenoeg het hele land scheen niet of nauwelijks de zon, maar Maastricht noteerde nog 6 uur zonneschijn. Daar werd ook de hoogste temperatuur genoteerd met 23,1°. Elders in Limburg noteerden Ell 20,8 en Arcen 20,5°. In de rest van het land bleef het kwik onder de 20° met in het noorden slechts 16°. Stavoren noteerde 15,5 en Eelde en Terschelling 15,6°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 26° met in Buzenol 25,9°.

Het was een grijze bewolkte dag met van tijd tot tijd regen en motregen. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Druppels op een spinnenweb. Martin Vye maakte de foto.
Ook aan deze foto van Ton Wesselius kan je zien dat de herfst nadert.
Ook een grijze dag bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen.
Dreigende lucht bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.

Flinke zonnige perioden

Afgelopen nacht trok het gebied met lichte regen en motregen naar het zuidoosten weg en daarachter klaarde het in polaire lucht flink op. De temperatuur kon flink dalen naar lokaal een graad of 5. Bij de grassprietjes was het maar 2-3°.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon. Vanmiddag komen er enkele stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft in veruit het grootste deel van het land droog. Over de zuidoostelijke helft van het land en in België is het eerst nog bewolkt met in het zuiden van Limburg en in het oosten van België nog kans op regen en motregen vanwege de langzaam wegtrekkende storing.

De wind waait zwak uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 14-15° in de hogere delen van België, naar een graad of 16-17 in Limburg en naar 18-19 elders.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt weer flink af naar waarden tussen de 5 en 9°.

Lokaal een bui

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en morgenmiddag is er in het westen en noorden kans op een bui.

De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 18 tot 20° met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens EC. Bron: meteologix.com

Volgende week nazomers!

Ten zuiden van onze streken is en blijft de luchtdruk hoog dankzij het hogedrukgebied Rodegang. Dit hoog houdt storingen op vaak op afstand, maar zaterdag weet toch een hoogtetrog tot onze streken door te dringen. Er is dan ook een grote kans op buien bij temperaturen van 17 tot 20°.

De verwachte maxima volgens het ECMWF voor dinsdag. In het oosten kan het lokaal 30° worden. Bron: meteologix.com

Vanaf zondag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en het blijft droog. De temperatuur gaat flink omhoog met op zondag al temperaturen van 20 tot 24°.

Maandag komt het kwik in de zuidoostelijke helft alweer boven de zomerse grens van 25° uit en dinsdag gebeurt dat mogelijk op uitgebreide schaal. Zoals het kaartje hierboven laat zien komt het Europese weermodel in het oosten van het land met lokaal 30° op de proppen voor dinsdag. Datzelfde Europese weermodel komt dinsdagavond met regen en onweer, maar de overige modellen houden het droog.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik aanvankelijk rond of net onder de 20° ligt. Vanaf zondag gaat de temperatuur omhoog en vanaf dinsdag berekenen meerdere weermodellen temperaturen van 25° of meer. Het Europese model (ECMWF) laat de temperatuur na dinsdag weer snel dalen, maar lijkt daarin alleen te staan. Wellicht krijgen we dus weer een lange periode van te hoge temperaturen.

Een zielige zonnebloem bij Jannes Wiersema in Roodeschool.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is tot ver in de middag niet meer dan zwak. Later vandaag wordt de wind matig met 7 tot 9 knopen.

Morgen waait de wind uit het westen tot zuidwesten en is 10 knopen over land en 14 knopen aan zee met uitschieters tot 17-18 knopen.

De dag eindigde kleurrijk bij Martin Vye in het Friese Wolvega.
André Willemsen maakte deze prachtige foto van de kleurrijke zonsondergang in Uithoorn.
Ook bij Jolanda Bakker een schitterende zonsondergang.
Ook Carel ten Hoor maakte een prachtige foto van de zonsondergang.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Hilligje Kooiker uit Staphorst.
Sjoerd de Jong uit Heerhugowaard maakte ook een prachtige foto van de zonsondergang.
Ook Nel de Boer stuurde een prachtige foto in vanuit Nieuwe Niedorp.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de verwachtingen voor de komende dagen. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 517 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier