Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Op de weerkaart zien we vandaag nog altijd en H boven onze streken. Het is het hogedrukgebied Quinn en dit hoog zorgt vandaag nog voor rustig en droog herfstweer. Morgen krijgen we te maken met een koufront en daarna worden de kaarten geschud en wordt het kouder met een heel ander weerbeeld.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren begonnen we de zondag lokaal met mist. Daarna hadden we een tweedeling met veel bewolking in de noordelijke helft en zelfs wat lichte regen en motregen en flink wat zonneschijn in het zuiden en in Vlaanderen. De zon scheen in de zuidoostelijke helft nog 8 uur, in het noorden was er niet of nauwelijks ruimte voor zon. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 12 en 16° met in Gilze-Rijen maximaal 16,0°. In Vlaanderen werd het overal 15-16°.

Deze prachtige rustgevende foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.
Deze prachtige rustgevende foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.

Vandaag ligt het hogedrukgebied Quinn boven onze streken en is het nog altijd uitermate rustig herfstweer met op veel plaatsen een mistige en nevelige start. De grijzigheid verdwijnt en de zon komt goed tevoorschijn, maar in het noorden en noordoosten houdt de bewolking de overhand. Het blijft overal droog en waaien doet het niet of nauwelijks. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 14 en 16° met de hoogste waarden in de zuidelijke helft. In Vlaanderen worden kwikstanden van 15 tot 17° verwacht met de hoogste waarden in de westelijke helft.

Vanavond is het aanvankelijk helder, komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige geleidelijk zuidwest wordende wind daalt de temperatuur naar een graad of 4 in het zuiden en naar 8 in het noorden van het land. In het noordwestelijk kustgebied wordt het niet kouder dan 10-11°.

Morgen trekt er geleidelijk een depressie naar Scandinavië genaamd Gisi. In haar kielzog trekt een koufront over onze streken en daarachter zit op hoogte duidelijk koudere lucht. De bewolking heeft dan ook de overhand en van noordwest naar zuidoost trekt een gebied met wat lichte regen en motregen over het land, maar veel voorstellen doet het niet. De zwakke zuidwestenwind draait in de loop van de dag naar noord tot noordwest en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en naar 16 in het zuiden en in grote delen van Vlaanderen.

Morgenavond zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden en in de nacht naar woensdag neemt de kans op buien vanuit het noordwesten toe. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land, vrij krachtig aan de westkust en krachtig op de Wadden. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 8° met de laagste temperaturen in de zuidelijke helft.

Arno van Brakel maakte ook een prachtige foto van de mooie zonnige dag in de zuidelijke helft van het land.
Arno van Brakel maakte ook een prachtige foto van de mooie zonnige dag in de zuidelijke helft van het land.

Woensdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en vooral later op de dag neemt de buiigheid vanuit het noordwesten verder toe. In Vlaanderen lijkt het nog zo goed als droog te blijven. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur is al wat lager en stijgt naar waarden tussen de 10 en 12°.

Op 1,5 km hoogte komen de temperaturen onder het vriespunt. Bron: ECMWF.
Op 1,5 km hoogte komen de temperaturen onder het vriespunt. Bron: ECMWF.

De rest van de week en komend weekend is het wisselvallig herfstweer. Depressie Gisi trekt geleidelijk naar het oosten weg, maar een nieuwe depressie, die woensdag tot ontwikkeling komt ter hoogte van IJsland, trekt met de noordwestelijke stroming over de Britse Eilanden naar onze streken en zal ons zaterdag bereiken. De bovenluchttemperaturen blijven laag en zullen in de loop van het weekend verder dalen.

Op een hoogte van ruim 5 kilometer gaan de temperturen in de loop van het weekend verder naar beneden. Bron: ECMWF.
Op een hoogte van ruim 5 kilometer gaan de temperturen in de loop van het weekend verder naar beneden. Bron: ECMWF.

Op een hoogte van zo’n 5,5 kilometer (500 hPa-vlak) worden over een week temperaturen verwacht van -35° en ook op een hoogte van 1,5 kilometer zullen de temperaturen gaan dalen. De zeewatertemperatuur is nog altijd 15° en met een dergelijk temperatuurverschil kunnen er flinke buien voorkomen met een toenemende kans op onweer en ook hagel gaat tot de mogelijkheden behoren. In de Ardennen is de eerste sneeuw van het seizoen mogelijk.

De temperatuurpluim voor een hoogte van 1,5 kilometer laat mooi de forse daling zien die morgen plaatsvindt. Vandaag is het een graad of 10, morgen liggen de temperaturen op hetzelfde niveau rond de -2. Daarna loopt het kwik langzaam weer wat op, maar na het weekend wordt het weer kouder.

De pluim op het 850 hPa-vlak voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De pluim op het 850 hPa-vlak voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim op leefniveau laat ook de lagere temperaturen zien. Vandaag en morgen kan het nog een graad of 15 worden in het midden van het land, maar woensdag en donderdag is het veelal een graad of 11-12. Vrijdag blijft de temperatuur dan onder de 10° en ook de dagen daarna zal de temperatuur over het algemeen niet meer boven de 10° uitkomen. Ook de nachten worden op termijn kouder, maar daar is deze week nog geen sprake van.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het gaat dus allemaal veranderen, zonder dat het direct heel erg koud gaat worden. Het rustige weerbeeld maakt plaats voor een weerbeeld met buien en ook regelmatig veel wind. De temperaturen zullen geleidelijk gaan dalen tot onder de 10°.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Deze prachtige foto van de vliegenzwam werd gemaakt door Carel ten Hoor.
Deze prachtige foto van de vliegenzwam werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 665 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier