Algemene situatie:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Yaprak wordt ook vandaag vochtige lucht aangevoerd. Na de passage van een koufront op vrijdag stroomt minder zachte lucht over onze streken uit en komt het tot enkele buien. Het kwik levert dan ook enkele graden in.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren had de bewolking de overhand en uit die bewolking viel van tijd tot tijd lichte regen en motregen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met in Twenthe maximaal 8,0 en in Wijk aan Zee 11,2°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 10° met op de Mont-Rigi maximaal 4,7 en in Gent 9,9°.

Jolanda Bakker maakte deze foto gisteren.

Ook op deze woensdag is het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan hier en daar weer wat lichte regen of motregen vallen. De zuid tot zuidwestenwind waait zwak tot hooguit matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 8-9° in zuidelijk Limburg en naar 12-13 in het noorden en westen van de Lage Landen.

In België worden dergelijke maxima verwacht, want in de hogere delen is het een graad of 8-9 en in het westen een graad of 13.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en de temperatuur daalt naar 6 tot 8°.

Joyce Derksen maakte deze prachtige foto.
Ton Wesselius maakte deze foto op een overwegend grijze dag.

Morgen is het bewolkt en een gebied met regen trekt van west naar oost over het land. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt wederom naar 11-12, lokaal in het westen naar 13°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en valt er wat lichte regen. Vrijdag overdag valt er aanvankelijk in de zuidelijke helft nog regen, elders blijft het droog met zo nu en dan zonneschijn. De aanvankelijk zwakke veranderlijke wind wordt weer zuidwest en neemt toe naar matig en de temperatuur is iets lager en stijgt naar 9 of 10°.

de hoogtekaart voor zaterdag met op hoogte weer koude lucht. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Komend weekend zakt er, aan de oostflank van een Atlantische hogedrukgebied, een depressie naar het zuiden uit en stroomt er zaterdag weer koude lucht op hoogte over onze streken. Het levert naast geregeld zonneschijn ook weer enkele buien op en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. In de Ardennen en Hoge Venen is later op zaterdag weer sneeuw mogelijk. De temperatuur stijgt naar 6 tot 9° en in Hoog-België gaat het kwik in de loop van de dag onderuit naar waarden dichtbij het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor zondag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Het Atlantische hoog wordt zondag alweer aangetast door een depressie en wordt gesplitst. Het noordelijke deel ligt dan bij Groenland en het zuidelijke deel boven Frankrijk. De stroming draait zondag bij ons alweer naar het westen en de aangevoerde lucht is al vrij snel weer minder koud. Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden en af en toe regen en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na het weekend is er maandag kans op regen. Dinsdag lijkt het droog te blijven door een uitloper van hogedruk, maar vanaf woensdag lijken Atlantische depressies ons weer te bepalen. De wisselvalligheid neemt duidelijk toe en de temperaturen gaan geleidelijk weer omhoog.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik vandaag en morgen rond de 12° ligt. Vanaf vrijdag levert het kwik enkele graden in en in het weekend blijven we onder de 10°. Begin volgende week is de temperatuurverwachting onzeker, want de verschillen tussen de modellen is groot, want het kan 10-11 of maximaal 5° worden. Vanaf volgende week woensdag lijkt het kwik te gaan stijgen tot (ruim) boven de 10°.

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur en alleen naar de pluim van het Europese model dan ziet deze er heel anders uit dan voorgaande dagen. De ‘oper’ en ‘control’ zitten volgende week boven in het ensemble, want het ensemblegemiddelde (bruine stippellijn) is duidelijk lager. Volgende week zijn er nog steeds nachtvorstkansen, al neemt het aantal lijntjes daarvoor wel af. Het lijkt dus op termijn weer zachter te worden, maar de verschillen zijn groot en wie weet wat de pluim van morgen brengt…

Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het weerpraatje voor deze woensdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe blik op het weer in de rest van deze november. Fijne dag!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 421 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer