Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Met een zuidelijke stroming wordt vandaag nog zachte lucht aangevoerd, maar we moeten onze blik naar het westen richten en Atlantische storingen staan te popelen om zich met ons weerbeeld te bemoeien. De bordjes worden duidelijk verhangen en vooral depressie Dietrich zal komend weekend de andere kant van de herfst laten zien met regen en wind.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, vooral in het noorden van het land, maar geregeld scheen ook de zon en deze was alweer wat feller dan dinsdag. Het bleef droog en de temperatuur steeg naar 14 tot 16° in het bewolkte noorden en op de Veluwe, naar 17 tot 19 in het midden van het land en naar 20 tot 22 in het zuiden. De uitersten waren Lauwersoog met 14,2 en Eindhoven met 21,7°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 22° met in Koksijde en Oostende 17,1 en in Sint Katelijne Waver en Diepenbeek 21,8°.

deze prachtige foto met kleurende bomen werd gemaakt door Jolanda Bakker

Op deze donderdag schijnt geregeld de zon, maar in het westen en noorden komt ook vrij veel hoge bewolking voor waar de zon enigszins wazig doorheen schijnt. De meeste zonuren zullen dan ook in het oosten en zuidoosten worden genoteerd.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit richtingen tussen oost en zuid en de temperatuur gaat nog flink de hoogte in. Op de Wadden wordt het een graad of 16, verder van noord naar zuid 18 tot 22°. In België wordt het nagenoeg overal 21-22, lokaal zelfs 23°, alleen in Hoog-België blijft het kwik steken bij een prima 18°.

Veel records zullen niet worden gebroken voor de 19e oktober, want voor Maastricht staat het dagrecord op 24,2° gemeten in 1921. Opvallend is dat het op deze datum in 2012 en in 2014 respectievelijk 22,0 en 22,1° werd in Maastricht en dat kan het vandaag dus ook worden.

Vanavond trekken er over de westelijke helft van de Lage Landen enkele buien van zuid naar noord, elders blijft het nog droog. Later in de nacht trekt er vanuit het zuidwesten een nieuw gebied met buien over het land en deze buien trekken noordoostwaarts. De matige zuidenwind neemt aan zee toe naar vrij krachtig tot krachtig en de temperatuur daalt naar 9 tot 11° in het binnenland en naar 13-14 in het westen.

deze prachtige foto van een bijzon werd gemaakt door Ton Wesselius
Ton Wesselius maakte deze foto van een prachtige circumzenitale boog
de zon ging weer fraai en gekleurd onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen ziet het weerbeeld er heel anders uit dan dat we de laatste tijd gewend zijn. Het is bewolkt en in de ochtend komt het tot enkele buien. Na passage is het heel eventjes droog, maar al vrij snel volgt een nieuw gebied met regen vanuit het westen en dit regengebied doet voornamelijk het noorden en midden van het land aan. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België blijft het morgenmiddag droog.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig, lokaal even hard aan zee, windkracht 6 tot 7. De temperatuur is wat lager en stijgt naar 15-16, in het zuiden van het land en in België nog naar 17°.

de weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend hebben we te maken met depressie Dietrich, maar we starten de zaterdag waarschijnlijk nog droog met af en toe zon. Vanuit het westen neemt al snel de bewolking toe en volgen enkele buien. De temperatuur is met 17 tot 19° nog prima voor de tijd van het jaar en er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind, windkracht 4 tot 6.

In de nacht naar zondag bereikt een gebied met flinke buien de westelijke helft van de Lage Landen en ook de wind is duidelijk aanwezig met aan zee en op de Wadden lokaal een stormachtige zuidwester, windkracht 8.

De buien trekken zondag over het land oostwaarts en in totaal kan er met gemak tussen de 10 en 20 millimeter vallen. De zuidwesten en later westenwind waait vrij krachtig tot krachtig en aan zee soms hard (kracht 5 tot 7) en de temperatuur is met maximaal een graad of 12-13 duidelijk lager.

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week is het aanvankelijk nog wisselvallig herfstweer, maar geleidelijk gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af en het wordt rustig. Nevel en mist kunnen dan makkelijk ontstaan en in deze tijd van het jaar kan het lastig zijn om de grijzigheid te laten verdwijnen.

Wat de temperatuur gaat doen moet worden afgewacht, want de exacte ligging van het hoog verschilt per model. Mogelijk gaat de temperatuur weer omhoog, maar als het de hele dag grijs blijft halen we de 10° niet eens. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk welke kant we opgaan met het weer eind oktober. Voorlopig schakelen we over op een wisselvallig en winderig weertype.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de geleidelijke daling zien de komende dagen. Vooral zondag wordt de 15° bij lange na niet gehaald. Volgende week lijkt het kwik weer wat hoger uit te komen, maar de verschillen tussen de diverse modellen zijn groot.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder, voor nu een fijne donderdag en graag weer tot morgen.

Deze herfstfoto werd gemaakt door Joyce Derksen

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 354 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier