Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel zorgt een zwakke rug van hogedruk voor redelijk mooi nazomerweer. Een zwakke storing zorgt vandaag voor wat bewolking, maar het blijft overwegend droog en dankzij de zuidelijke aanvoer ook vrij warm. Na dinsdag wordt de rug van hogedruk naar het oosten geduwd door aanstormende lagedruk vanuit het noordwesten. De stroming wordt westelijk en depressies gaan zich dan met ons weer bemoeien. Wat dit betekent leest u hieronder.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren:
Gisteren begon de dag hier en daar met een mistbank. Deze mist loste al snel op en het was erg helder. In de loop van de dag ontstonden er dankzij de dagelijkse gang weer stapelwolken, heel lokaal groeide zo’n stapelwolk uit tot een lichte regenbui. Op de meeste plekken bleef het echter droog en was de zon veel te zien. De temperaturen stegen naar 19 tot 21 graden Celsius. Omdat er weinig wind stond was het in de zon heerlijk vertoeven.

In de loop van de dag ontstonden er weer stapelwolken. Foto door SC&WP (@stormchasingwp)
Lokaal groeiden deze stapelwolken uit tot een bui. Foto opnieuw door SC&WP (@stormchasingwp).

Later in de middag werd het vanuit het zuidwesten wat bewolkter en in de avond en nacht viel in het uiterste zuid(west)en van de Benelux wat (mot)regen. In het noordoosten, waar het helder bleef daalde de temperatuur naar 6 tot 8 graden Celsius, in het uiterste zuidwesten van de Benelux, waar het bewolkt was, koelde het af naar 13 a 14 graden.

Vandaag: vanuit het zuidwesten meer bewolking, lokaal (mot)regen
In het grootste gedeelte van de Benelux begint de dag zonnig. Alleen in het zuiden en zuidwesten begint de dag bewolkt en hier valt mogelijk ook wat lichte (mot)regen. In de loop van vanmiddag trekt de bewolking langzaam verder naar het noordoosten, en kan er ook in het zuiden en midden van Nederland wat (mot)regen vallen. In de noord(oost)elijke helft blijft het droog en meest zonnig. De maximumtemperaturen liggen tussen de 20 en 23 graden. De hoogste waarden zijn hierbij voor het binnenland. De wind is meest zuidelijk, kracht 2 a 3.

Vanavond trekt de storing richting het (noord)oosten het land uit. Bewolking en opklaringen wisselen elkaar af, lokaal valt nog een spatje motregen. De minimumtemperaturen liggen tussen de 12 en 16 graden Celsius. Tegen het einde van komende nacht komt er een nieuwe storing dichterbij en wordt het vanuit het westen weer bewolkter.

Morgen: storing vanuit het westen
Morgenochtend verspreid de bewolking zich verder over het land. In het westen kan het ’s ochtends al gaan regenen, in de rest van het land neemt de kans op neerslag in de loop van de dag ook toe. Veel zal er echter niet vallen. Er is niet veel ruimte voor de zon, de maximumtemperatuur ligt tussen de 19 en 23 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt iets in kracht toe.

De regenverwachting van WRF4km. Dit model geeft overal neerslag dinsdagmiddag/avond, maar laat niet veel meer zien dan enkel wat lichte (mot)regen. Bron: modellzentrale

In de nacht naar woensdag draait de wind verder naar het westen en neemt daarbij opnieuw iets in kracht toe. Opklaringen en regenbuien wisselen elkaar af. De meeste buien zijn voor het noorden weggelegd.

De rest van de week: aanhoudend wisselvallig, later mogelijk veel neerslag
De woensdag vallen er opnieuw wat regenbuien, tussen de buien door kan de zon zich even laten zien. Met een westelijke wind van kracht 4 waait het harder dan de dagen ervoor. Ook wordt het met een maximumtemperatuur van 16 tot 19 graden Celsius frisser.

De weerkaart voor vrijdag. Een depressie met vrij een vrij koude bovenlucht trekt naar onze omgeving. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Donderdag verandert er aanvankelijk weinig met een regenbui en af en toe wat zon. Vooral later op de donderdag neemt de kans op neerslag toe. Interessant wordt het vanaf vrijdag. Een vrij grote depressie, gevuld met koude lucht komt onze kant op. Deze depressie kan met name op vrijdag, maar ook later in het weekend voor flink wat neerslag zorgen. Ook trekt de wind hierbij aan; stormachtig lijkt het echter niet te gaan worden.

Neerslagbommetje op vrijdag? Het GFS geeft een flink neerslagsignaal. Bron: Wetterzentrale

Tot slot kijken we nog even naar de pluimen. Ook hier zien we het wisselvallige weerbeeld terug. Na morgen daalt de temperatuur naar waarden tussen de 15 en 20 graden. Ook nemen de neerslagkansen dan toe en zien we dat de zon zich weinig zal laten zien. Zeker in het weekend kan er veel neerslag vallen, maar de hoeveelheid die de hoofdrun van GFS laat zien wordt (nog) niet overtuigend ondersteund. Hierover de komende dagen ongetwijfeld meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne week en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 374 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier