Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het regengebied verbonden aan depressie Urban bepaalt vandaag nog ons weer. De regen trekt naar het noordwesten weg en vanaf morgen blijft het voor langere tijd droog onder de vleugels van het hogedrukgebied Majala. De temperatuur is duidelijk te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt dagelijks naar waarden tussen de 15 en lokaal in het zuiden 20 graden.

Sinds de laatste week van september, sinds 23 september, heeft het elke dag wel geregend. Alleen al in oktober staat de teller op meer dan 100 millimeter. In het noordwesten lopen de aantallen zelfs richting de 200 mm. Een wat drogere periode is dan ook welkom. Ikzelf heb in het westen van het land al 272 mm aan herfstsom. Normaal is 292 mm inclusief november..

Ton Wesselius maakte gisterochtend deze prachtig foto van de zonsopkomst.
Aad Hogenboom maakte deze foto.

Gisteren was het een overwegend bewolkte dag, maar zo nu en dan brak ook een (waterig) zonnetje door. In het westen en noorden bleef het droog, maar in het zuiden en oosten viel enige tijd regen. De temperatuur steeg naar 12 graden in het regenachtige oosten en naar 14 in het (droge) westen.

De weerkaart van vandaag met daarop de regenbrenger van vandaag (Urban) en het hoog (Majala) dat ons de komende dagen gaat verblijden met droog weer. Bron: DWD

Naar het noordwesten wegtrekkende regen

Afgelopen nacht regende het weer op veel plaatsen flink. Ook op deze maandagochtend valt vooral in het westen en noorden nog geruime tijd regen. In het zuiden en oosten wordt het vanochtend vrij snel droog met wellicht af en toe zon. Later vanochtend wordt het op meer plaatsen geleidelijk droog.

Vanmiddag is het regengebied naar het noordwesten weggetrokken en is het op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen de kustgebieden maakt nog kans op een bui. De bewolking heeft de overhand, maar hier en daar schijnt ook even de zon. De grootste kans op zonneschijn, maakt het zuiden en oosten van het land.

De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 14 graden in het westen en naar 15-16 graden verder landinwaarts. Langs de oostgrens kan het lokaal 17 graden worden. Daarmee is het duidelijk warmer dan normaal, want gebruikelijk is het in het derde deel van oktober een graad of 12-13.

Vanavond is het overwegend bewolkt met in het noorden en westen kans op een bui. Vannacht is ook in het binnenland kans op een enkele bui. De temperatuur daalt naar 9-11 graden.

De verwachte weerkaart voor morgen. Hogedruk is bepalend voor ons weer. Bron: DWD

Wolken, zon en lokaal nog een bui

Morgen profiteren we volop van het hogedrukgebied Majala. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Er is nog steeds een buienkans, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De wind waait zwak tot matig uit het westen, maar geleidelijk wordt de wind zwak en veranderlijk. De temperatuur stijgt naar 15-16 graden, maar op de Wadden en langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland wordt het maximaal een graad of 14.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het rustig weer met nagenoeg geen wind. Lokaal ontstaat mist en naast wolkenvelden zijn er ook flinke opklaringen. Daardoor kan het flink afkoelen. Het kwik daalt naar 3-6 graden met in het noordoosten kans op vorst aan de grond. In Zeeland wordt het niet kouder dan 9 graden.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
In Oranjewoud maakte Albert Thibaudier deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Eerst grijs, later flink wat zon

Woensdag start de dag wellicht grijs met nevel en mist. Nadat de grijzigheid is verdwenen volgt een fraaie dag met flink wat zonneschijn. Het blijft overal droog en de temperatuur stijgt naar 14-15 graden in het noorden, naar 16-17 graden in het westen en midden en naar 18 graden in het zuiden van het land. In België kan het lokaal 19 graden worden.

Na vandaag zijn de neerslagkansen per dag klein. Pas richting de maandwissel neemt de neerslagkans weer toe. Voorlopig is het voor langere tijd droog.

Aanhoudend rustig, langere tijd droog en zeer zacht

Ook de rest van de week en komend weekend blijft het rustig en voor langere tijd droog najaarsweer met in de nacht en ochtend kans op mist. Vooral in de middag schijnt geregeld de zon. Het blijft zeer zacht met donderdag 16-17 graden in het noorden en westen en 18 graden in het midden en oosten van het land. In het zuiden wordt het 19, lokaal zelfs 20 graden.

Vrijdag en zaterdag liggen de maxima van noord naar zuid tussen 15 en 18 graden. Daarmee is en blijft het duidelijk warmer dan de 12-13 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

Eerst zacht tot zeer zacht met temperaturen boven de 15 graden. Aan het eind van deze meerdaagse neemt de kans op kouder weer toe.

Na het weekend gaat het kwik, hoe kan het ook anders, weer wat omlaag. Daarbij blijft de kans op regen klein. Pas met november op de kalender lijkt het verder af te koelen.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen gaat stijgen naar ruim boven de 15 graden. Daarna wordt het iets minder warm, maar geleidelijk gaat daarna het kwik weer omhoog. Na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk omlaag.

Trijntje van den Berg maakte deze foto op een grijze zondag.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Collega Remco maakte deze foto in Den Helder.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 390 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier