Advertentie 

Algemene situatie

We krijgen een fraaie vrijdag tussen het hogedrukgebied Zouhir boven Rusland en het lagedrukgebied Zarmina op de Atlantische Oceaan. Morgen krijgen we te maken met de fronten van Zarmina en wordt het enkele dagen nat.

Vanaf dinsdag keren we, hoe kan het ook anders dit jaar, weer snel terug naar rustig en droog hogedrukweer met geregeld zonneschijn. De temperaturen blijft voorlopig enkele graden boven normaal, maar er zijn aanwijzingen dat het kwik vanaf ongeveer 19 november geleidelijk gaat dalen…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Prachtige herfstdag

Gisteren was het prachtig weer met volop zonneschijn. De zon scheen overal zo’n 8 uur in dit toch al bijzonder zonnige jaar. Tot en met gisteren staat de teller in De Bilt op 1959 uur zonneschijn en voor een jaarrecord hebben we nog maar 62,7 uur zon nodig de komende 53 dagen dat het jaar nog duurt. Gemiddeld hoeft de zon dus nog maar 1,18 uur te schijnen voor een nieuw zon record.

De temperatuur steeg naar 11 tot 14° met in Stavoren maximaal 11,4°. De topper was Wijk aan Zee met 14,0°. In België werd het 9 tot 14° met in St-Hubert 8,8 en in Diepenbeek en Antwerpen 13,7°.

De dag begon zeer fraai en de zon was er al vroeg bij. Ton Wesselius maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Het was gisteren een prachtige dag en deze schitterende foto met prachtige blauwe lucht boven de Oude Maas werd gemaakt door Trijntje van den Berg in de Hoekse Waard.
Rob de Graaf maakte deze foto in Steenwijk op een zonnige donderdag.
Deze mooie foto van de Niers in Ven Zelderheide werd gemaakt door Diny Reijnen.
Carel ten Hoor maakte ook weer een mooie foto.
Collega Ricardo maakte deze mooie foto in Heerjansdam.

Fraaie vrijdag

Op deze vrijdag trekken er aanvankelijk enkele wolkenvelden over het land en in het noordoosten komt nevel en lokaal mist voor en bovendien kan er wat lichte regen vallen. De rest van de dag zal de zon weer flink schijnen en het blijft droog, maar in het noordoosten kan het even duren voordat de grijzigheid is verdwenen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en naar 14, lokaal 15 in het zuiden en in België. Op de Wadden wordt het een graad of 11 en dat is ook de maximumtemperatuur in de Ardennen en Hoge Venen.

Vanavond zijn er eerst nog flinke opklaringen. Later neemt de bewolking vanuit het westen toe en in de loop van de nacht gaat het regenen. De zuid tot zuidoostenwind neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden en de temperatuur wordt niet lager dan 9 tot 11°.

Nat

Morgen is het bewolkt en een regengebied trekt langzaam over het land oostwaarts. Morgenmiddag wordt het tijdelijk wat droger, maar in de namiddag en avond volgt een volgend gebied met nattigheid.

De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidenwind neemt langzaam weer in kracht af en de temperatuur stijgt naar 13-14°.

De verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: meteologix.com

Eerst nat, vanaf dinsdag (weer) rustig en droog hogedrukweer

Zondag draait het om flinke buien en bij die buien kan het lokaal ook tot onweer komen. De bovenluchttemperaturen gaan namelijk flink omlaag, want op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) daalt het kwik naar -27°. Tussen de buien door zal de zon geregeld schijnen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12° in het noorden en lokaal 15 in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week. Bron: meteologix.com

Na het weekend is het maandag bewolkt en in de middag en avond gaat het weer enige tijd regenen. Ook dinsdag valt er aanvankelijk nog regen, maar al vrij snel wordt het dinsdag weer droog met flinke opklaringen.

De rest van de week gaan we weer profiteren van hogedruk boven en ten oosten van onze streken. De stroming blijft overwegend zuidelijk met aanhoudend aanvoer van zachte lucht. De temperaturen zullen gedurende de week wel heel langzaam wat gaan dalen, maar het blijft vooralsnog te zacht voor de tijd van het jaar. Maandag wordt het van noord naar zuid zo’n 12 tot 15°, aan het eind van de week liggen de maxima tussen de 10 en 13°. Normaal is het half november een graad of 10.

De verwachte weerkaart voor over 2 weken. Krachtige hogedruk boven Scandinavië zorgt voor een oostelijke stroming met aanvoer van langzaam koudere lucht… Bron: meteologix.com

Op de hele lange termijn, na volgend weekend, lijken de temperaturen verder te gaan dalen naar waarden onder de 10°. Tijdens de donkere uren lijkt dan de kans op nachtvorst ook toe te nemen.. We krijgen dan, volgens de laatste berekeningen, te maken met krachtige hogedruk boven Scandinavië met bij ons dus een oostelijke stroming… We houden het in de gaten.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig aan de zachte kant is en blijft. Pas in de loop van volgende week zal het kwik langzaam wat gaan dalen.

De neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

Deze neerslagpluim laat zien dat het tussen morgen en dinsdag vrij nat zal zijn met elke dag wel regen of enkele buien. Vanaf woensdag blijft het voorlopig weer droog onder de vleugels van hogedruk.

Jolanda Bakker maakte deze foto van de zonsondergang.
Johan Klos maakte deze foto va het blauwe uurtje op de Waal
De vlinders zijn er nog steeds in deze zachte en zonnige tijden. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Ik ga mijn verjaardag vieren en morgen zal Maarten het weerpraatje dan ook verzorgen. Ik meld mij zondagochtend weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 635 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Lage Landen – Vanaf morgen enkele dagen nat! Volgende week weer hogedruk.”

 • Johann
  9 november 2018 at 08:41

  Van harte gefeliciteerd Rico en een fijne dag zusammen. -J-

  • Rico Schröder
   9 november 2018 at 09:59

   Dank Johann!

 • Bertil Blaas
  9 november 2018 at 08:48

  Rico, van harte gefeliciteerd met je verjaardag, goede gezondheid en fijne dag gewenst.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   9 november 2018 at 09:58

   Dank Bertil!

 • Alice
  9 november 2018 at 10:45

  Goedemorgen Rico,

  Van harte gefeliciteerd. Maak er een mooie dag van en een mooi en gezond nieuw levensjaar gewenst.
  Ik zal vanavond een wijntje op jouw gezondheid drinken…!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   10 november 2018 at 18:49

   Dank Alice!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier