Algemene situatie:
Na de afgelopen licht wisselvallige dagen met hier en daar zelfs wat neerslag, krijgt droog en zonnig weer opnieuw de overhand. Dit alles is te danken aan een hogedrukgebied boven de Azoren welke uitbreidt in de richting van Scandinavië en het daarmee gepaard gaande vertrek van lagedrukgebied Gislinde. Hoe lang het zomerse (tot tropische) weertype aanhoudt, lees je verderop in het bericht!

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: volop zon
Gisteren kwam er hier en daar wat sluierbewolking voor en in het binnenland (voornamelijk het zuidoosten) ontstonden in de loop van de dag enkele stapelwolken, maar over het algemeen scheen de zon volop. Ook bleef het overal, met uitzondering van het (zuid)oosten waar lokaal een lichte bui viel, droog. De maximumtemperatuur liep uiteen van een graad of 20 aan de kust tot 27 graden in het binnenland. Kleine Brogel in België was koploper met een maximumtemperatuur van 28,3 graden.

Carel ten Hoor fotografeerde deze bijna strakblauwe lucht op het Fochteloërveen.
Ook bij Peter van Lindenberg was het een prachtige zomerdag.

Vandaag: aangenaam
Vandaag verandert er niet al te veel. De zon schijnt op de meeste plekken volop, alleen in het noordelijk kustgebied is er ook (sluier)bewolking aanwezig. In het binnenland ontstaan er in de loop van de dag ook weer enkele stapelwolken, de kans dat zo’n stapelwolk uitgroeit tot een bui is echter gering.
De noord tot noordwestelijke wind waait met 2 beaufort in het zuidoosten van Nederland en het binnenland van België tot 4 beaufort aan de noordkust.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van zo’n 21 tot 22 graden in het noorden en westen tot 26 a 27, lokaal 28 graden in de zuidoostelijke helft van Nederland en Centraal-België. In een smalle kuststrook kan de temperatuur nog lager uitvallen dan de bovengenoemde 21 graden.

Komende nacht verandert er qua weerbeeld weinig. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 10 en 16 graden, met de hoogste temperaturen voor het zuiden en België. In de noordelijke helft van Nederland is er kans op lage bewolking en lokaal een enkele mistbank.

Jolanda Bakker maakte deze kleurrijke foto.

Het weekend: hogere temperaturen en zonnig
Ook morgen verandert er niet veel. De temperatuur loopt uiteen van een graad of 21 in de kustgebieden tot lokaal 29 graden in het zuiden en in België. Ten opzichte van vandaag neemt de wind af naar 2 tot 3 beaufort. Opnieuw blijft het droog en is het meest zonnig.

Zondag komt de wind meer uit de oosthoek en dan schakelt de temperatuur direct nog een paar graden bij met waarden tussen de 23 en 30 graden. Een tropische dag is dus lokaal -met name in het zuiden van Nederland en België- zeker mogelijk.

De weerkaart voor woensdag. Vanuit het noordwesten nadert een storing. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: aanvankelijk nog (tropisch) warm, later wisselvallig
Maandag en dinsdag verandert er nog weinig en blijft het zomers tot tropisch warm. Tussen dinsdag en woensdag trekt een lagedrukgebied vanuit het noordwesten naar onze streken. In de pluim hieronder is te zien dat vanaf dinsdag de kans op bewolking dan ook toeneemt en de temperaturen na dinsdag omlaag gaan (dit gaat wel gepaard met een vrij grote spreiding en dus onzekerheid). Ook neemt vanaf dinsdag de kans op onweersbuien toe.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Er staat een noord tot noordwestelijke wind met over land zo’n 10 knopen. In het noorden en langs de kust bedraagt de windsnelheid 13 knopen met lokaal uitschieters tot 16 knopen. De maximale golfhoogte bedraagt zo’n 0,5 meter, de watertemperatuur ligt rond de 18°.
Zaterdag is de noordelijke wind duidelijk minder sterk met zowel over land als zee 7 tot 9 knopen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Fijn weekend en graag weer tot morgen!

De bewolking boven het kustgebied was goed te zien. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Europaweer – “Geblokkeerde” zomerse setting open-end
Volgend artikelLage Landen – Ronduit zomers! Volgende week zowaar buienkansen!
Daan van den Broek, 22 jaar oud. Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden in boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.

1 REACTIE

Comments are closed.