klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

De temperaturen gaan later deze week omlaag en het wordt dan enige tijd winters, maar voordat het zover is, is het nog altijd vrij zacht. Op deze maandag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en lokaal ook met smeltende sneeuw.

Er waait een matige en in de kustgebieden een vrij krachtige tot krachtige en op de Wadden nog een harde noordwestenwind, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 7-8 in het zuidwesten van het land. In België wordt het 6 tot 8° met de hoogste waarden aan de kust. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 2. Een klein beetje winters dus al vandaag…

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Bij een afnemende en naar zuidwest krimpende wind daalt de temperatuur flink naar waarden dichtbij het vriespunt en lokaal komt wat lichte vorst voor. Door bevriezing van natte wegdelen kan het lokaal glad zijn!

De zondag begon grijs en bewolkt met ook enige tijd regen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Suzanne Vermulm was het een grijze zondag.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Later op de dag verschenen er ook hier en daar opklaringen. Jannes Wiersema maakte deze foto in Roodeschool.
Trijntje van den Berg maakte deze foto op een grijze zondag in Barendrecht.
Even flinke opklaringen bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.

Weerpraatje

Het eerste en tot nu toe enige hogedrukgebied van 2019, Angela, ligt nog altijd ten zuidwesten van Ierland op de Oceaan en heeft weer een uitloper naar onze streken. Het zorgt bij ons voor een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. In deze lucht komen enkele buien tot ontwikkeling en lokaal kunnen deze al winters zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw. De fronten van alweer een volgende depressie, Gerd, liggen alweer klaar en zullen ons deze week bereiken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en aanvankelijk regenachtig. Later kwam het tot enkele buien en vanwege een dalende bovenluchttemperatuur kwam het daarbij ook tot hagel. In de noordwestelijke helft van het land klaarde het lokaal ook op. De temperatuur steeg naar 9 tot 10° en er stond een stevige noordwestenwind. Over land was de wind (vrij) krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8.

De temperatuurdaling op hoogte zette door en inmiddels is het op het 850 hPa-vlak zo’n -7°. Dergelijke temperaturen, in combinatie met een nog vrij warme Noordzee, staan garant voor enkele buien en de buien kunnen gepaard gaan met hagel en lokaal zelfs met smeltende sneeuw. Het wordt van noordoost naar zuidwest zo’n 4 tot 7°.

De weerkaart voor morgen volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

Morgen en ook woensdag profiteren we van een hogedrukgebied boven Frankrijk. De aangevoerde lucht is weer zachter en dan vooral op hoogte. De temperatuur op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) stijgt morgen alweer naar waarden rond het vriespunt. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 7 tot 9°.

Woensdag overheerst de bewolking en hier en daar valt wat lichte regen en motregen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Gerd. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. De temperatuur stijgt naar 8-9, lokaal zelfs weer naar 10°.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf donderdag gaat de stroming behoorlijk meanderen, ofwel golven. De straalstroom zakt naar het zuiden en wij komen aan de koude kant van het polaire front. De temperaturen zullen dan gaan dalen en in de nacht en ochtend hebben we de ijskrabber weer nodig, want het gaat enkele graden vriezen. De zon schijnt geregeld, maar vanwege de nabijheid van lagedrukgebieden en een koude bovenlucht neemt de kans op sneeuw(buien) toe.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat de dalende trend de komende dagen heel goed zien. Vanaf woensdag gaat de temperatuur geleidelijk, maar gestaag omlaag en na het weekend komt het kwik niet of nauwelijks meer boven nul uit. Vanaf eind deze week gaat het in de nacht en ochtend licht vriezen.

de ijspluim obv ECMWF. Bron: KNMI

De temperatuur van het water is momenteel nog een graad of 5-6 en vanaf eind deze week koelt het water langzaam af. In de loop van volgende week neemt de kans op ijs toe. Voorlopig moeten schaatsliefhebbers dus nog geduld hebben.

De krokussen komen hier en daar al weer op. De lente komt langzaam dichterbij… Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.648 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer