Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Vandaag en ook morgen zitten we aan de voorzijde van een langgerekt front behorende bij depressie Quinn bij IJsland. Het front wordt (in de nacht naar) donderdag opgenomen in het frontensysteem behorende bij depressie Renate en deze fronten trekken met regen over onze streken. Daarachter wordt het zachter.

In het weekend gaan we profiteren van hogedruk en ook volgende week heeft hogedruk de overhand. De positie van de druksystemen verschilt nog altijd in de diverse weermodellen en het blijft nog altijd spannend wat betreft de laagste decade van februari.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: winterse buien, maar ook geregeld de zon
Gisteren scheen de zon flink, maar het kwam ook tot flinke winterse buien die van hagel, sneeuw en onweer vergezeld gingen. Na de passage van een winterse bui was het kortstondig wit en lokaal ook glad. In het zuiden en in België bleef het droog door de zogenaamde schaduw van Engeland.

De temperatuur steeg naar 5-6° met in Maastricht 4,6 en in Heino en Lauwersoog 4,9°. Eindhoven had met 6,6° de hoogste temperatuur van het land. In België lagen de maxima tussen de -1 en 6° met op de Mont-Rigi -1,1 en in Gent 6,3°.

Flinke hagelstenen bij de winterse buien. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook op deze foto van Carel ten Hoor is goed te zien dat het flinke hagelstenen waren.
Bij mij lag er een flink hageldek in de tuin.
De buien waren wel fotogeniek. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Vandaag: veel zon
Na een nacht met landinwaarts lichte vorst (Ell -3°) is het vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Vanmiddag verschijnt er in de westelijke helft wat sluierbewolking vanwege een front ten westen van onze streken, maar het algemene beeld blijft zonnig.

Verder blijft het droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind. De temperatuur stijgt naar een graad of 5-6. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag licht vriezen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het wederom vrij helder. De temperatuur daalt opnieuw tot enkele graden onder nul.

Morgen: geregeld zonneschijn
Morgen beginnen we met volop zonneschijn. Vanuit het westen neemt geleidelijk de bewolking toe, maar het blijft overal droog.

De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 5-6, in België lokaal naar 7°.

De weerkaart met de neerslaggebieden voor aanstaande donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Donderdag: geruime tijd regen, maar eerst sneeuw
Woensdagavond wordt de bewolking dikker en in de nacht naar donderdag gaat het vanuit het westen regenen. Landinwaarts zal de neerslag vallen in de vorm van sneeuw. Donderdag overdag valt er overal enige tijd regen, maar aanvankelijk is het in de ochtend op veel plaatsen nog sneeuw met kans op gladheid. Pas in de loop van de middag wordt het vanuit het westen weer droog met enkele opklaringen.

De matige en aan zee krachtige zuidenwind draait gedurende de dag naar west en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar ongeveer 6° in het noordoosten en naar een graad of 10 in het zuidwesten. In het westen van België kan het 11, misschien wel 12° worden, terwijl het kwik in de Ardennen blijft steken bij een graad of 3.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag en het weekend: hogedruk overheerst
Vrijdag en het komende weekend gaan we profiteren van hogedruk boven onze streken. De zon zal geregeld schijnen en het blijft op de meeste plaatsen droog. Alleen de zuidoostelijke helft van de Lage Landen maakt in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend kans op regen of wellicht sneeuw.

De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar waarden die uitkomen tussen de 6 en 9°.

De verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend lopen de modellen nog steeds uiteen over wat de positie wordt van de hogedrukgebieden. De Amerikanen komen nog altijd met de koudste oplossingen en een noordoostelijke stroming, terwijl het Europese model stug blijft volhouden met hogedruk over onze streken met duidelijk hogere temperaturen. Later volgende week lijkt het Europese model ook voor een kouder weertype te gaan.

Het blijft dus spannend op termijn en hoe en wat wordt vanzelf duidelijk, dus laten we dan maar naar de pluimen kijken…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het vandaag en morgen een graad of 5 is. Donderdag gaat het kwik omhoog, maar daarna is de trend toch weer dalende…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat eerst een stijgende lijn zien, maar volgende week gaat het kwik naar beneden. Temperaturen boven de 10° zijn voorlopig niet te verwachten, maar nachten met tenminste lichte vorst wel. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week rond de 4° en dat is vrij koud voor de tijd van het jaar.

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Vandaag een keer de windpluim en daarin kunnen we zien dat de wind vanaf eind volgende week de oost tot noordoosthoek opzoekt. De temperaturen zullen dan ook geleidelijk gaan dalen, dus wie weet wat februari nog aan winterweer oplevert…

Deze foto van de Olympische ringen werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is vandaag prachtig weer met volop zon. Het blijft droog en het wordt 4°, maar de gevoelstemperatuur ligt zo’n 4° onder nul. Morgen is het bewolkt, maar droog en het wordt ongeveer 8°.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden weliswaar binnen worden gehouden, schijnt de zon flink. Morgen trekken er ook wolkenvelden over, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt vandaag naar 6 en morgen naar zo’n 12°. In Jeongseon (Alpine centrum) staat er ook vandaag weer veel wind. Verder blijft het droog met zon en het wordt -3°. Voor het gevoel is het -17°. Morgen is het bewolkt met opnieuw veel wind en in de middag ook wat regen of smeltende sneeuw. Het wordt maximaal een graad of 3 boven nul, maar de gevoelstemperatuur blijft ruimschoots onder nul.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Ook Joyce Derksen maakte een prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 972 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier