klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een recordzachte start van het nieuwe jaar is het nu weer merkbaar frisser buiten. We krijgen normale temperaturen voor de tijd van het jaar met waarden overdag rond 6 graden. In de nacht ligt het kwik in de buurt van het vriespunt. Ook neemt de kans op winterse buien en natte sneeuw vooral in het oosten toe. Voorlopig lijken we het daarmee te moeten doen wat betreft winterweer. Enkel de hoge delen in België zijn een witte wereld.

Kans op nachtvorst, sneeuw in de Ardennen

Nadat vanmiddag de laatste buien zuidelijk wegtrekken uit de Benelux gaat het vanuit het noorden steeds verder opklaren. In de Ardennen en op de hoge Venen kunnen deze buien nog sneeuw geven vanavond. De sneeuwval grens schommelt rond de 300-400 meter. Boven de 600 meter kan totaal wel meer dan 10 centimeter sneeuw vallen! Grote verschillen tussen de Ardennen en de rest van de lage landen zijn hiermee een feit.

Vanavond neemt de noordwestenwind neemt ook verder in kracht af. Onder deze meer rustigere omstandigheden kan het afkoelen naar waarden iets onder het vriespunt bij langer durende opklaringen. Gladheid op grote schaal zit niet in de verwachting. Na de recente warme dagen zit er nog genoeg warmte in de bodem. Bruggen en viaducten kunnen lokaal wel opvriezen.

Aangezien ik de piketdienst heb deze week wat betreft strooien, kan ik mezelf eindelijk opmaken voor wat mogelijke actie. Het was toch wel een beetje vreemd om tegen mensen te zeggen dat ik gladheidsdient heb bij een straffe zuidwestenwind en +14 graden. Nee, dat extreem zachte weer zijn we echt even kwijt.Enkel in de Ardennen oogt het winters. Op de hoger gelegen delen van de lage landen is het koud genoeg voor sneeuwval uit de buien. Bron Wetterzentrale.de/Harmonie.

Zonnige start donderdag, in avond regen en (natte) sneeuw

Morgenochtend beginnen we droog met ook wat zonnige perioden. Ook in de middag is het nog droog en met name in het oosten zitten nog wat opklaringen. Vanuit het westen neemt de bewolking toe op nadering van een nieuwe storing. De temperatuur ligt tussen de 7 graden in he westen en 4 graden in het oosten tot 1 in de Ardennen. De sneeuw die is gevallen op de hogere delen zal hiermee zeker niet zomaar wegsmelten. Mocht je in de buurt wonen, of even de winterse sneeuw willen ervaren, plan een tripje naar de Ardennen!


De verwachte temperatuur morgen in de lage landen. Bron Wetterzentrale.de/Harmonie.

In de avond gaat het vanuit het westen regenen. Weinig winter in het westelijke deel dus. Kletsnat en waterkoud is het. In de nacht komt de neerslagzone aan in het oosten en daar kan dan wat natte sneeuw vallen. De sneeuwval grens ligt wederom rond de 300-400 meter. In de hogere delen van de Lage landen gaat het dus om nieuwe droge sneeuw. In de Ardennen valt er totaal een paar centimeter sneeuw bij. Het kwik ligt gemiddeld rond 2 graden, tot rond het vriespunt in de hogere delen. Des te hoger, des te kouder en ook meer sneeuw.

Vandaag in de Ardennen

Winterse buien

Op vrijdag vallen er meerdere winterse buien. Naast regen kunnen deze buien ook korrelhagel en natte sneeuw brengen. Ook een klap onweer is, vooral aan de kust, niet uitgesloten. Het relatief warme zeewater geeft de buien wat extra energie in de kustregio’s. De buien trekken van west naar oost met een stevige westenwind. De temperatuur ligt wederom rond 7 graden in het westen tot 4 in het oosten. Een wisselvallige en waterkoude vrijdag staat ons te wachten.

In de Ardennen is het wederom iets kouder en blijft het kwik iets boven het vriespunt steken. In ieder geval zullen er op vrijdag wel op meer plaatsen in de lage landen sneeuwvlokken te zien zijn. Een sneeuwdek zit niet in de verwachting voor de lagere gebieden, het is te zacht met teveel aanwezige bodemwarmte. Tijdens een felle bui is het natuurlijk wel mogelijk dat er kortstondig een wit laagje zichtbaar is, al dan niet van hagel. Wees tijdens buien dan ook alert op plotselinge en lokale gladheid.


Winterse buien op de vrijdag. Bron GFS.

We tappen hiermee duidelijk uit een ander vaatje, licht winterse trekjes, maar de stevige vrieskou zit voorlopig niet in de weerkaarten. De recordzachte waarden zullen we echter ook voorlopig niet meer terug zien. Voorlopig een beetje vlees noch vis weer dus, dit zien we tot slot ook terug in de pluim verwachting. Voor een winterse sfeer en sneeuwpret is een kort tripje naar de Ardennen dus te overwegen voor de winterliefhebbers.


Geen winterkou in de pluim, maar ook geen recordzachte dagen meer. Vlees nog vis pluim. Bron Weerplaza, prikpunt de Bilt.

Meer sneeuw in het weekend mogelijk in de Ardennen

We blijven het volgen en hopelijk komen er snel weer spannendere weerkaarten. Richting het weekend lijkt er ook op zaterdag weer kans op (natte) sneeuw in het oosten en de hogere delen. Op de hoogste toppen van de Ardennen kan het gaan om serieuze hoeveelheden. Als we de laatste modellen moeten geloven kan er boven de 600 meter weleens 20-25 sneeuw vallen.

Ook in het weekend is het dus een optie om een sneeuwwandeling te gaan maken in België. Fijne avond en later meer weer richting het weekend. Tot slot een webcamshot genomen deze morgen van de sneeuw in de Ardennen, vanuit het Belgische Waimes. Hét bewijs dat het in de lage landen lokaal echt wel een beetje wintert. Groet van Sebastiaan vanuit en nat en groen Zuid Holland.

Sneeuw in de Ardennen! Bron: meteobelique.be
(Visited 225 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Zachter, maar wisselvalligheid houdt aan

Alpenweerbericht | Zachter, maar wisselvalligheid houdt aan

Maandag kwam het tot serieuze sneeuwval tot in de dalen en regionaal viel er zelfs een halve meter sneeuw. Vandaag is het weer volop zonnig en kan er volop van de verse sneeuw genoten worden. De komende dagen wordt het weer wisselvalliger en zachter. Veel zon De winter heeft gisteren...
Lees verder
Een outdoorvakantie voor jong en oud in het Paznaun-dal in Tirol

Een outdoorvakantie voor jong en oud in het Paznaun-dal in Tirol

Bij de eerste gelegenheid, zodra zich een paar vrije dagen aandienen, pakken gezinnen hun wandelschoenen en zwembroeken in en verheugen zich op zorgeloze, "easy going" dagen in de bergen. Het SeeMOUNT Active Nature Resort staat klaar om jong en oud onvergetelijke zomerdagen te bezorgen. Hier speelt het geen rol of de...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer