Advertentie 

Wat een fantastische winterweek beleven we voor de winterliefhebbers, maar zoals eerder beschreven gaat het vanaf maandag dooien. Gisteren zag mijn vriendin molshopen vanuit de sneeuw, ‘de lente komt’ zegt ze. ‘Hoe kom je daar nou bij?’ vraag ik met enige verwondering. ‘Dat heb ik van mijn opa geleerd’ was het antwoord. Nou die weerwijsheid van vroeger kan nog weleens gelijk gaan krijgen. Maar laten we eerst nog even kijken naar dit schaatsweekend en de dooiaanval op maandag.

De sneeuwklokjes komen in deze tijd al omhoog. Wellicht binnenkort al snel de beurt aan de narcissen.

Fantastisch schaatsweekend voor de boeg

De vroege vogels hadden vanmorgen al een prachtige start van een mooi schaatsweekend. Kraakhelder, ijskoude vrieslucht en een mooi opkomende zon. Temperaturen hierbij in het binnenland veelal onder de -10 graden. Echt extreem lage temperaturen hebben we ook afgelopen nacht niet gehaald. Boosdoener was de toch iets te sterk doorstaande oostenwind. De verandering van het weer gaat echter wel vandaag al ingezet worden. Het hogedrukgebied wat ons met een oostelijke stroming de koude lucht aanvoert gaat opschuiven naar het zuidoosten van Duitsland. Hiermee zoekt de wind de minder koude zuidoosthoek op.

Het hogedrukgebied zakt af naar zuidoost Duitsland en daardoor krijgen wij een zuidoostelijke stroming.

De wind blijft echter kalm, de lucht droog, dus de zon zal de gehele zaterdag van de partij zijn. Doordat op hoogte de zachtere lucht al binnen sijpelt gaat de temperatuur wel al wat omhoog. Op de meeste plaatsen zal het een graadje blijven vriezen, maar in het zuiden kan het even +1 worden. Zaterdag goed schaatsweer dus.

Op zondag trekt het hogedrukgebied verder richting Oostenrijk en draait de wind bij ons naar het zuiden. Nog zachtere lucht gaat worden aangevoerd. De temperatuur gaat op zondag op de meeste plekken dan ook boven nul komen. Uitzondering lijkt het noordoosten te zijn, daar blijft het waarschijnlijk net nog vriezen. Gemiddeld gaat het 3 graden worden. In het uiterste zuiden (Limburg) kan het weleens 5-6 graden worden. Daar dus minder goede vooruitzichten voor het ijs. Verder in het land is het wederom prima schaatsweer: veel zon en weinig wind. De aangevoerde lucht is nog steeds erg droog, dauwpunten onder 0, dus misschien een beetje water op het ijs in de zon, maar ik verwacht niet dat dit de schaatspret gaat drukken. In de loop van de middag gaat wel de bewolking toenemen vanuit het zuiden op nadering van het dooifront.

Dooiaanval op maandag

Op maandag is het dan over en uit met deze winterse periode. In de loop van de nacht naar maandag trekt het occlusie laag (dooifront) het westen van het land in.

De situatie in de nacht naar maandag. Het hogedrukgebied aangekomen in Oostenrijk, zuidelijke stroming. Vanuit het westen nadert het dooifront.

Vaak zien we een hoop winterse ongemakken bij het intreden van de eerste dooiaanval, dat de zachte lucht moeite heeft om de koude plaklaag onderin de atmosfeer op te ruimen. Daarvan lijkt nu geen sprake. De bovenluchttemperaturen komen in de loop van zondag vanuit het zuidwesten al boven nul. De neerslag die gaat vallen lijkt hiermee direct regen te zijn. Enkel het noordoosten maakt nog kans op wat sneeuw, die ook daar snel over zal gaan in regen. Risico op ijzel lopen we daarmee wel, de grond is immers nog stijf bevroren. Alhoewel de modellen dit nu niet echt laten zien, blijft dit wel iets om in de gaten te houden. Het is dan ook even wachten op de fijnmazige modellen voordat we daar meer duidelijkheid over kunnen geven. Feit is echter wel dat de dooiaanval overtuigend is en gaat slagen.

Het zou weleens voorjaar kunnen worden

De dagen daarna gaat de winter steeds verder naar het oosten verdreven worden op het Europese vasteland. Wij zullen te maken krijgen met een veelal westelijke tot zuidwestelijke stroming. Af en toe een regenstoring die passeert en en ons wat regen geeft. Temperaturen zowel overdag als in de nacht meestal boven nul. Maar kijken we even wat verder vooruit naar volgend weekend dan zou het weleens voorjaarsachtig kunnen worden. Wat een contrast zou dat zijn met dit weekend!

Hogedruk boven centraal Europa en het middellandse zeegebied. Rustig weer, zonnig, en warme bovenluchten op transport naar de lage landen.

In het volgende weekend zien we namelijk het weer stabiliseren door een hogedrukgebied boven centraal Europa en het Middellandse zee gebied. Bij ons dan rustig weer met zeer zachte bovenluchten die aangevoerd worden. Met deze situatie zou het weleens richting de 15, 16 graden kunnen worden in het volgende weekend. Van winter naar voorjaar in de lage landen als de ontwikkelingen zo blijven dus.

Kijken we tot slot naar de pluim, dan zien we in het volgende weekend ook een typisch verschijnsel wat we vaker zien in de pluim vroeg in het voorjaar. Namelijk de grote dagelijkse gang, te zien als een soort zaagtand in de grafiek. Bekend als de ‘zaagtand’ pluim onder de weerfanatiekelingen.

Door het sterker wordende zonnetje, in combinatie met de warmere bovenluchten, zonnige en rustige omstandigheden kan de temperatuur overdag al lekker oplopen. In de nachten koelt het door uitstraling onder diezelfde rustige omstandigheden goed af. De zaagtand is geboren.

Geniet allemaal nog van dit mooie schaatsweekend, en blijf de dooiaanval en het vervolg volgen bij Alpenweerman. Tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan.

De uitgelichte foto is van tuinseizoen.com.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 113 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Lage landen: Van winter naar voorjaar?”

 • Diana
  13 februari 2021 at 14:59

  Heb genoten van de sneeuw en het ijs, maar ben nu wel toe aan voorjaar😎

  Mooi was wel om familie en kids op het ijs te zien en waren aan het genieten

  Zelfs de zwanen gingen erop slapen

 • Corne
  13 februari 2021 at 15:03

  Het was fantastisch

 • Hermelijntje
  13 februari 2021 at 18:41

  Het was werkelijk bijzonder mooie
  blauwe lucht en sterke zonnestralen. Koffie op het terras thuis. Lange wandeling langs het kanaal, met niet al te veel schaatsers en de prachtige binnenlanden van Emst / Vaassen.
  Fantastisch !!
  Dankjewel Koning Winter zo’n geweldige toegift in deze Co..na tijd, nu even wat anders in het vizier gehad. 😇

 • Hermelijntje
  13 februari 2021 at 18:47

  Foto

 • hugo
  13 februari 2021 at 19:58

  toch nog een weekje winter gehad…..het was de moeite….

 • Aldo
  14 februari 2021 at 07:29

  Het was heerlijk idd. Maar ik wil Erwin wel weer eens horen over die nieuwe koude uitbraak vanaf maart.

 • Kees Verhoek
  14 februari 2021 at 10:25

  Wat een fantastische winterweek was het… ik heb alle berichten hier meegelezen iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage! Johann, Erwin en Sebastiaan extra bedankt voor jullie kundige kijk op het weer😃 hierbij nog 2 foto’s van Kinderdijk gisteren in de vroege morgen! Iedereen nog een fijne laatste winterdag gewenst!

 • JanF
  15 februari 2021 at 11:22

  ’t is een mooie winterprik geweest; sneeuwkanon werkend getest, sneeuw en ijs met zelfs in Vlaanderen Nederlandse taferelen op het ijs.
  Het heeft het gemis aan een skivakantie toch wat goed gemaakt 🙂
  Het mag nog eens herbeginnen maar direct naar lente is voor mij ook goed.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer