Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Erika ten noordoosten van onze streken zorgt vandaag en de komende dagen voor volop zonneschijn. Het hoog kantelt wat en ligt halverwege de week ten oosten van ons en Erika zorgt, na een sneeuwrijk weekend, voor droog weer met geleidelijk oplopende temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: eerst sneeuw, later zonneschijn
De zondag begon gisteren op veel plaatsen met een witte wereld. Met uitzondering van het noorden viel er een fraaie sneeuwlaag van enkele centimeters. Vooral in een strook over het midden van het land viel er zo’n 7 tot lokaal 12 centimeter en dat is goed zichtbaar op onderstaand sneeuwdekkaartje van het KNMI.

Gisterochtend om 9 uur lag er, met uitzondering van het noorden, een sneeuwdek van enkele centimeters. Bron: KNMI

De sneeuw leverde natuurlijk ook hele mooie plaatjes op en hieronder verspeid door het weerpraatje vind je er een aantal. Overigens begonnen we dag gisteren met veel bewolking, maar geleidelijk klaarde het vanuit het oosten op en kwam de zon gistermiddag flink tevoorschijn. De temperatuur steeg overal tot boven het vriespunt met uiteindelijke maxima die lagen tussen de 1 en maar liefst 7°. Het Limburgse Ell noteerde 7,4 en Maastricht 7,1°. Het Noord-Hollandse Berkhout kwam niet verder dan 1,1 en het Drentse Hoogeveen noteerde 1,3°. In België lagen de maxima overal ruimschoots boven nul met kwikstanden tussen de 5 en 8° met in Bierset maximaal 7,7°.

Deze prachtige winterfoto werd gemaakt door Ton Wesselius
In Groesbeek viel maar liefst 12 cm. De foto werd gemaakt door Wouter van Bernebeek

Vandaag: prachtig weer met volop zon
Na alle neerslag van afgelopen weekend is het vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Het blijft dan ook overal droog en er waait een matige en in de kustgebieden een vrij krachtige oostenwind. De temperatuur stijgt naar 5-6° in het noordelijk kustgebied en op de Wadden en naar 9, lokaal naar 10 in het zuiden. De sneeuw zal dan ook als sneeuw voor de zon en in combinatie met vrij hoge temperaturen verdwijnen. In België zijn de maxima nog wat hoger met kwikstanden tussen de 9 en 11°. Voor het gevoel is het echter wel kouder dan de temperatuur op de thermometerbuis door die stevige, enigszins schrale, oostenwind.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het helder en bij een in kracht afnemende oostenwind daalt de temperatuur op veel plaatsen weer tot onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen vriest het licht, in het noordoosten kan het lokaal matig vriezen met temperaturen rond de -5°.

Het Noordhollands duinreservaat lag er gisteren ook prachtig bij. De foto werd gemaakt door @beachmanager.

Morgen: opnieuw zonovergoten
Morgen is het ook prachtig weer met van opkomst tot ondergang volop zon. Het blijft vanzelfsprekend droog en er waait een zwakke tot matige geleidelijk naar zuidoost draaiende wind. De temperatuur stijgt 7-8° in het noorden (Wadden een graad of 6) en naar 10 in het zuiden. In België kan het 10 tot lokaal 12° worden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het helder, maar in een uitermate rustige atmosfeer is er kans op nevel en mist. Waaien doet het niet of nauwelijks uit het zuidoosten en de temperatuur daalt weer op veel plaatsen onder nul. Op de meeste plaatsen vriest het licht en in het noordoosten mogelijk weer matig. In de zuidwestelijke helft van de Lage Landen en in delen van België blijft het kwik boven nul.

na de sneeuw komt de lente al een kijkje nemen. Deze foto werd gemaakt door Twan Teunissen

Woensdag: wederom veel zon
Ook op woensdag profiteren we nog volop van het hogedrukgebied Erika. Het hoog is gekanteld en ligt ten oosten van onze streken en dat betekent een zuidelijke stroming met aanvoer van (zeer) zachte lucht. Bij opnieuw volop zon en een zwakke tot matige zuidenwind stijgt de temperatuur naar zo’n 7-8° op de Wadden en rondom het IJsselmeer en naar 10-11 in het noorden en naar 14-15 in het zuiden van het land. In zowel Belgisch als Nederlands Limburg kan het lokaal 16° worden. Kortom: van winter naar lente in een paar dagen tijd!

de verwachte maxima voor woensdag volgens ECMWF.

De rest van de week en komend weekend: geleidelijk wisselvallig en aanhoudend zacht
Donderdag trekt het hogedrukgebied Erika verder naar het zuiden en komen wij aan de noordflank van het hoog te zitten. De stroming draait naar het westen tot zuidwesten en de wisselvalligheid neemt geleidelijk toe. Uiteindelijk vinden we later deze week en komend weekend een hogedrukgebied bij de Azoren en lagedruk bij IJsland en boven Scandinavië. Af en toe krijgen we te maken met storingen verbonden aan die lagedrukgebieden en komt het tot enkele buien of enige regen. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 10°. In het noordelijke helft er net onder en in de zuidelijke helft er net boven.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF.

Een terugkeer van lagere temperaturen of een terugkeer naar winterweer hoeven we voorlopig niet meer te verwachten en kijken we naar de tijd van het jaar dan begint de tijd voor Koning Winter inmiddels te dringen. Natuurlijk kan het ook in maart nog winteren, maar de zon begint ook steeds krachtiger te worden…

Dat de winter nog niet over is bewijst de ultra lange termijn verwachting van de Amerikanen. Het GFS model komt aan het eind van deze februarimaand met sneeuw op de proppen, maar gezien de termijn mogen we daar zeker nog niet op rekenen, maar het geeft alleen maar aan dat het nog altijd kan winteren. Hieronder het kaartje voor 28 februari.

de Amerikanen verwachten eind februari sneeuw in grote delen van Europa en ook in de Lage Landen. Bron: GFS

Aan de temperatuurpluim hieronder is te zien dat de temperatuur de komende 10 dagen (tot en met 22 februari) elke dag uitkomt boven de norm die geldt voor de 2e helft van februari. Normaal is het een graad of 6, maar elke dag komt het kwik wel boven die waarde uit. De komende twee dagen is er nog kans op vorst, daarna blijft ook in de nacht het kwik boven nul. Overdag liggen de maxima vanaf woensdag rond de 10°. De éénsgezindheid van de modellen is overigens groot.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag en morgen een graad of 5-6 wordt in het midden van het land. Vanaf woensdag ligt het kwik tegen de 10° aan. Zicht op een terugkeer van de winter is er niet.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Ook kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat de temperatuur van het water geleidelijk gaat oplopen. De eerste dagen ligt het kwik rond het vriespunt, maar met het oplopen van de bovenluchttemperatuur gaat ook de temperatuur van het water omhoog. Schaatsijs is dan ook niet te verwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Gisteren lag er nog lokaal 6 centimeter in de Ardennen, maar de temperaturen liggen boven nul en de komende dagen wordt het duidelijk zachter. De sneeuw zal verdwijnen en nieuwe sneeuw wordt er voorlopig niet verwacht. De temperatuur blijft, zoals hieronder is te zien, de komende 10 dagen boven nul.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Gerard Beekman.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 618 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier