Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

We gaan van nazomer naar nazomer. Na de nazomerse vrijdag is het ook vandaag nog prima oktoberweer. De bewolking neemt echter wel toe vanwege een (hoogte)laag boven Frankrijk, genaamd Liangyu. De bijbehorende vore reikt tot over onze streken en daar merken we vanavond en de komende nacht wat van in de vorm van regen en buien en een aantrekkende wind. Er komt dus een tijdelijke dip aan.

Morgen trekt een weinig actief koufront over onze streken en wordt er minder warme lucht aangevoerd. Vrij snel gaan we profiteren van het hogedrukgebied Victor en dit hoog trekt de komende week over onze streken naar het oosten. De stroming draait geleidelijk naar zuidwest en later in de week naar oost tot zuidoost en de temperaturen gaan weer flink de hoogte in.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Prachtige oktoberdag

Gisteren was het prachtig weer met overal zo’n 10 uur zonneschijn. Er waren alleen hoge sluierwolken en vliegtuigstrepen zichtbaar. Het bleef overal droog en het kwik ging flink de hoogte in.

Op de Wadden en in het noordwesten werd het 17 tot 19°, in het midden 20-21 en in het zuiden en zuidoosten 23°. Terschelling noteerde 16,6, De Bilt 21,2 (warme dag nummer 123) en Eindhoven 23,1°. Voor Eindhoven was het alweer warme dag nummer 134. In België lagen de maxima tussen de 18 en 23° met in Retie 22,8°.

De dag begon gisteren zeer fraai. Gerald de Wit maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Jannes Wiersema maakte deze mooie foto.
Mooie mistvelden op de vroege ochtend. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Aad Hogenboom maakte ook een schitterende foto van de opkomende zon.

Mooie zaterdag, maar verandering in zicht

Het is op deze zaterdag ook prachtig oktoberweer met aanvankelijk volop zonneschijn. Vanuit het westen neemt geleidelijk de hoge (sluier)bewolking toe en de zon gaat steeds vaker schuil. Uiteindelijk is het helemaal bewolkt en vanzelfsprekend het eerst in het westen van het land.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 17-18° in het noordwesten en naar 19 of 20 elders in de kustgebieden. Landinwaarts wordt het weer een warme dag met temperaturen 21 tot 24° met de hoogste waarden in het oosten, zuidoosten en in Belgisch Limburg.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en in de zuidelijke helft van de Lage Landen komt het tot enkele buien. Elders trekt een band met regen van noordwest naar zuidoost en ook de wind zal flink in kracht toenemen. De wind, die noordelijk wordt, neemt over land toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee en op de Wadden naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De temperatuur daalt naar 8 tot 10°.

Minder warm

Morgen is het aanvankelijk bewolkt in het zuiden van de Lage Landen en niet in de laatste plaats in België valt er in de ochtend nog wat regen. Elders is en blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen.

De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur is daardoor duidelijk lager dan vandaag. Op de Wadden en in het noordwesten wordt het maximaal een graad of 14. Elders loopt het kwik op naar 15-16° en dat is een hele normale temperatuur voor 7 oktober.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Met een zuidelijke stroming wordt tussen lagedruk ten westen en hogedruk ten oosten warme lucht aangevoerd. Bron: meteologix.com

Nazomerse periode

Na het weekend profiteren we van het hogedrukgebied Viktor dat maandag over onze streken naar het oosten trekt en de rest van de week boven het oosten van Europa ligt. Op de Atlantische Oceaan wemelt het van de lagedrukgebieden en tussen beide druksystemen wordt bij ons warme lucht uit het zuiden aangevoerd.

In de nacht naar maandag, als het hoog boven onze streken ligt, wordt het een heldere koude nacht met temperaturen dichtbij het vriespunt en grote kans op vorst aan de grond. Overdag loopt het kwik maandag op naar 16 tot 18°. De dagen daarna wordt het alleen maar warmer en daarbij schijnt de zon flink en regen wordt er niet verwacht.

Woensdag tot en met vrijdag wordt het in het binnenland steeds 20° of meer met uitersten tot 24°. Het kan maar niet op dit jaar en de temperatuurpluim hieronder zegt weer genoeg.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat we weer een aantal warme dagen kunnen noteren de komende 10 dagen. Vandaag is dat het geval en na een tijdelijke dip in temperatuur stijgt het kwik vanaf dinsdag wederom tot boven de 20°. Ook op termijn lijkt het kwik nog niet te gaan dalen en blijft het (veel) te warm voor de tijd van het jaar.

Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Martin Vye.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer naar de nazomerse weerkaarten. Voor nu een goed weekend en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Martin Vye maakte ook deze prachtige foto.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 284 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier