Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De IJsheiligen (maandag 11 tot donderdag 14 mei) doen hun naam dit jaar eer aan. Het is begin volgende week koel met de nacht naar maandag en maandag overdag kans op wat regen en een stevige wind. In de nachten is er kans op vorst aan de grond.

Vandaag en morgen is het nog prachtig lenteweer met veel zon, afgeschermd door enkele sluierwolken, en weinig wind. Zondag aan het eind van de dag schakelen we dan over naar fris weer. In de loop van volgende week gaat de temperatuur weer geleidelijk omhoog.

Vorst aan de grond in het noorden gisteren. Foto Albert Thibaudier

Gisteren

Was het onder een uitloper van hogedruk het grootste deel van de dag zonnig. In de ochtend was er in het noordoosten wat bewolking en later op de dag kwam er vanuit het zuidwesten wat meer (sluier)bewolking behorend bij een zwakke storing boven de Noordzee. Het bleef overal droog. De wind was zwak en kwam uit verschillende richtingen. Gisterenmiddag stond er aan zee een zwakke (noord)westenwind. De temperatuur lag tussen ongeveer 14° op de Wadden en plaatselijk 21° in het zuidwesten.

Afgelopen nacht

Was er veel sluierbewolking. Alleen in het uiterste noorden was het vrijwel onbewolkt. Daar ontstonden ook enkele mistbanken. Er stond een zwakke wind die uit verschillende richtingen kwam. De temperatuur lag tegen zonsopgang tussen 1° in het noordoosten en 9° in het zuidwesten.

Staalblauw met opkomende sluierwolken. Foto Tonny Morsink
Stof boven het land door de droogte. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Profiteert de Benelux nog van een uitloper van hogedruk. Daardoor is het opnieuw een prachtige lentedag met veel zon en enkele sluierwolken.

De dag start de dag met sluierwolken waar de zon goed doorheen schijnt. Daardoor loopt de temperatuur overal snel op naar ongeveer 16° op de Wadden tot plaatselijk 24° in het zuiden. Verder is het droog en staat er een zwakke tot matige wind, 2 tot 4 Bft. Deze is in de ochtend in het zuiden noordoostelijk, in het noorden noordwestelijk. In de middag draait de wind overal naar het noordwesten.

Vanavond en vannacht

Zijn er brede opklaringen maar is er ook vrij veel sluierbewolking aanwezig. In het noorden en noordoosten komt vanavond en vannacht wat dikkere bewolking voor, behorend bij een zwakke storing boven de Duitse Bocht. Het blijft overal droog. De wind is zwak tot matig, 1 tot 3 Bft., en draait van noordwest naar richtingen tussen zuid en west. Met een temperatuur tussen 7 en 11° is het veel minder fris dat de afgelopen nachten.

Morgen 

Ligt de Benelux in het ‘niemandsland’ tussen hogedruk in het oosten en een nieuw, krachtig hogedrukgebied in de buurt van IJsland. Het blijft nog een dag mooi lenteweer.

Morgen is het opnieuw een mooie lentedag. Vooral in de ochtend is er veel zon. In de loop van de dag komen er vanuit het (noord)westen meer sluierbewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuiden van België kan morgenmiddag een bui ontstaan onder invloed van een vlak lagedrukgebied boven Frankrijk. De zuid tot zuidwestenwind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en neemt in de middag in het uiterste zuidwesten tot naar matig, 4 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 15 en 22°. Op de Wadden en in het noordoosten is het morgenmiddag met 10 tot 15° frisser.

In de nacht naar zondag zijn er – naast sluierwolken – opklaringen. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest, 1 tot 3 Bft. Tegen de ochtend neemt de wind aan de kust toe naar matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 7 en 11°. 

Zondag

Zondag is het in een groot deel van de Benelux nog aangenaam lenteweer. Pas in deloop van de dag bereikt een koufront, behorende bij een lagedrukgebied boven Scandinavië het uiterste noorden van de Benelux. Het front van een lagedrukgebied boven Frankrijk beïnvloed het weer in het zuidoosten van de Benelux. Daar is meer bewolking en kan regen of een bui vallen. Het koufront trekt in de loop van de nacht naar maandag verder naar het zuiden. Voor het front uit wordt het nog 15 tot plaatselijk 19°. Achter het front daalt de temperatuur naar 7 tot 12°. De wind draait zondagavond naar noord tot noordoost en is meest matig, 3 of 4 Bft., maar neemt aan de kust toe tot vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

Zijn vanaf maandag 11 tot donderdag 14 mei de ‘IJsheiligen’. Deze periode staat bekend om zijn vaak noordenwinden en lage temperaturen. Ook dit jaar doen de IJsheiligen hun naam eer aan.

Met een noordelijke stroming tussen hogedruk bij IJsland en lagedruk boven Scandinavië wordt maritiem arctische lucht aangevoerd. Het blijft daardoor enige dagen duidelijk te koel voor deze tijd van het jaar met op maandag en dinsdag overdag een temperatuur rond 12°. ’s Nachts kan de temperatuur in het binnenland dalen naar dicht bij het vriespunt en vriest het aan de grond enkele graden. Oppassen met jonge planten dus! Er zijn wolkenvelden afgewisseld door opklaringen. De kans op regen of buien is klein. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer omhoog.

De grafiek voor de neerslag voor de komende twee weken. Vanaf zaterdag is er een (kleine) kans op neerslag maar na maandag lijkt het opnieuw een aantal dagen overwegend droog te blijven.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Vanaf zondag enkele dagen koel weer. Na het midden van volgende week stijgt de temperatuur weer naar een min of meer normale temperatuur voor half mei (ongeveer 17°). Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijn weekend! Wees verstandig, hou afstand en blijf gezond!

Veel zon maar ook sluierwolken. Foto Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 654 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer