Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Deze werkweek zullen we nog even moet doorbijten. De komende dagen hebben we last van omvangrijke lagedruk vanaf de oceaan. De komende dagen is het dan ook nat, fris en winderig weer. Richting het weekend lijkt zich een toch wel spectaculaire warmte opstoot af te gaan tekenen. Op zondag kan het lokaal weleens 25 graden worden!

Ton Wesselius maakte vorig jaar deze foto van de drukte op de binnenwateren. Waarschijnlijk gaan we de warmte voor dit soort dagen eindelijk ontvangen vanaf zondag.

Eerst de zure appel

Vandaag staat er een vrij krachtige zuidwestenwind die maritiem polaire lucht aanvoert. Boven het noorden van het land ligt een restant van een oude occlusie en die kan daar de trigger vormen voor enkele stevige buien. Op de meeste plaatsen is het echter droog en wisselen zon en wolken zich af. Met 10 tot 14 graden is het nog steeds te koud voor het jaar.

Vanavond gaat de wind op nadering van een omvangrijk lagedrukgebied flink aantrekken. In de loop van de nacht gaat het dan vanuit het westen regenen en trekt dit regengebied van west naar oost over de lage landen. De temperatuur daalt naar een graad of 7 en daarbij blijft het flink waaien.

Een omvangrijk lagedrukgebied wat zijn stempel op ons weer drukt de komende dagen. Het trekt met de kern richting Denemarken.

Koude en natte 4 mei

Achter de regenzone zitten we nog steeds diep in de polaire lucht. De regen ruilen we in voor veel buien. Met een krachtige noordwesten wind is het ronduit koud voor de tijd van het jaar. Normaal mogen we rekenen op een graad of 17; morgen komen we niet verder dan 9 graden in het noordwesten tot 13 in Limburg. Hierbij ontstaan in de onstabiele lucht dus veel buien. Hierbij is ook kans op een klap onweer en hagel. Tijdens buien is er kans op windstoten tot 80-90 km per uur.

Bevrijdingsdag buien, donderdag regen in het zuiden

Ook op de woensdag kunnen we buien verwachten. Door de dagelijkse gang ontstaan in de onstabiele polaire lucht gemakkelijk buien. Echter zullen er ook drogere momenten zijn waarop de zon zich even kan laten zien. De wind is nog steeds goed aanwezig en komt uit het noordwesten. Aan de temperatuur veranderd niet veel; aanhoudend te koud met maximaal 11-12 graden.

Op donderdag trekt een randstoring over het noorden van Frankrijk en die gaat in België en het zuiden van Nederland voor regen zorgen. Elders in het land is het droger met enkel kans op een bui. Die kans is kleiner dan op de dinsdag en woensdag. Het blijft fris met maximaal 11 graden.

Op donderdag zorgt een randstoring voor regen in België en het zuiden van Nederland

Na natte werkweek; warmte opstoot vanuit het zuiden

Op vrijdag komt de atmosfeer al wat meer tot rust. Het is nog wel fris met maximaal 11 graden. Wederom lijken we het niet droog te houden. De lucht is nog net onstabiel genoeg om stapelwolken uit te laten groeien tot een enkele bui. We kunnen dan terugkijken op een paar natte dagen. In de nacht naar zaterdag kan het nog een keer tot lichte vorst komen in de tot rust gekomen atmosfeer.

Totale neerslagsom volgens het Europese model tot zaterdag. Op de meeste plaatsen valt deze week tegen de 20mm regen.

De ogen zijn echter gericht op een hogedrukgebied wat zich op vrijdag gaat vestigen boven centraal Europa. Hierdoor ontstaat een stevige stroming vanuit het zuiden en kan de warme lucht zich razendsnel naar het noorden verplaatsen.

Op zaterdag hebben we dan te maken met een zuidelijke wind en stroomt de zachtere lucht binnen. Op de oceaan ligt echter een nieuw omvangrijk lagedrukgebied. Deze zorgt voor extra aanzuiging van warme lucht vanuit het zuiden, maar voorkomt ook stralend weer door een regengebied boven Engeland. Waarschijnlijk blijft het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. De temperatuur stijgt naar 13 tot 18 graden van noord naar zuid.

Opstoot van warme lucht dit weekend. Onder invloed van een hogedrukgebied boven centraal Europa en lagedruk nabij de UK wordt warme lucht vanuit het zuiden aangezogen met een krachtige zuidenwind. De temperatuur op 1500 meter volgens het Europese model op zondag.

Op zondag heeft de echt warme lucht ons dan weten te bereiken. Met een stevige zuidenwind loopt de temperatuur op naar waarden tussen 20 en 25 graden. De regenfronten van het lagedrukgebied ten westen van ons zijn op zondag wat verder weg en de kans op zon is dan ook wat groter. Het lijkt droog te blijven, al durf ik een enkele onweersbui in het zuiden niet uit te sluiten. Zo lijkt het zondag echt wel opeens zomer! Hoe groot is het contrast met de voorgaande werkweek.

Groeizaam weer

Kijken we verder na het weekend dan lijkt het toch een stuk zachter te blijven. De temperatuur blijft rond de 20 graden. Daarbij hebben we wel te maken met invloed van lagedruk en lijken er geregeld buien te vallen. Met zachte lucht en voldoende regen spreken we van groeizaam weer. De natuur zal snel verder uitlopen, persoonlijk vind ik dit een heerlijk weertype!

De temperatuurpluim voor midden Nederland. De warmte opstoot is goed zichtbaar. Terug naar het koude weertype lijken we niet meer te gaan. Bron Weerplaza
De neerslagpluim. De kansen op neerslag blijven goed aanwezig. Groeizaam weer samen met de hogere temperatuur! Regio midden Nederland, bron Weerplaza

Allen een fijne dag en graag tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 77 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage landen: van herfst naar zomer”

 • knuffel
  3 mei 2021 at 15:43

  Op basis van het Europese model maar het Amerikaanse model geeftal dagen een heel ander beeld .
  De warmte trekt ten oosten voorbij en wij zitten op zaterdag met natte voeten . Ook zondag nog buien en gematigde temperaturen.
  Warmte is dichtbij maar of het ons gaat bereiken is zeer twijfelachtig .

 • Sebastiaan Aarts
  3 mei 2021 at 17:23

  Het klopt inderdaad dat GFS een ander scenario voorziet. Volgens GFS krijgen we zaterdag de regenzone van het laag vol over ons heen en blijft de warmte oostelijker. Ik ben inderdaad van EC uitgegaan, zie GFS op dit moment vooral als de uitbijter. Echter het blijft een weersverwachting, alles kan, maar voorlopig ga ik van EC uit!

 • Johann
  3 mei 2021 at 18:10

  Mooi en “warm” bericht @Sebstiaan. GFS en mn de OPER koud uitbijter binnen de ensembles. Gezien de gehele setting en modeloutput lijkt de zomerse warmte dan wel de markante verzachting zeer reëel! GFS met de LMG ook interessant, kan mn richting de dinsdag dan veel neerslag en zelfs veel wind gaan opleveren. Onzekerheid echter mn bij GFS groot.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier