Advertentie 

Van de regen in de drup! Het is de laatste tijd kletsnat in grote delen van het land. In het noordwesten is deze maand al meer dan 100, lokaal meer dan 150 millimeter gevallen. In de regio Haarlem staat de teller al op 200 mm. Ook in de laatste tien dagen van september was het al nat en veel plaatsen in het noorden en westen hebben in drie weken tijd 200-250 millimeter opgevangen. In het zuidoosten van het land is het stukken droger met in genoemde periode nog geen 100 mm.

De komende dagen blijft het nat, want elke dag is kans op regen. Pas na het weekend lijkt een hogedrukgebied te zorgen voor duidelijk droger en geleidelijk frisser weer.

deze prachtige zonsopkomst werd gisteren vastgelegd door Ton Wesselius.
Monique Bormans maakte deze foto van de zonsopkomst.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto.
Aldo maakte deze prachtige foto.

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en het kwam tot enkele buien, lokaal met onweer. In het oosten en zuidoosten scheen de zon nog flink met 5-6 uur en in het zuiden werd het opnieuw een warme dag met 20-21 graden. In Maastricht werd het zelfs 23,6 graden. Elders waren de temperaturen lager en in De Bilt werd het maximaal 16,7 graden. Nog lagere temperaturen in het noordwesten met maximaal 14 graden.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
de weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Vanuit het zuidwesten gaat het (weer!) regenen

In het noorden, midden en oosten van het land is het droog en vooral in het oosten schijnt op deze dinsdag aanvankelijk de zon. In het westen en zuiden is het bewolkt en in het zuidwesten regent het van tijd tot tijd. Deze regen trekt geleidelijk naar het noordoosten, maar bereikt het noorden en noordoosten pas vanmiddag.

Als de regen het noorden en oosten bereikt is het in het westen van het land weer droog met wellicht een knipoog van de zon. De temperatuur stijgt op veel plaatsen in het land naar 17 graden. In Limburg wordt het een graad of 18 en in het oosten en noordoosten wordt het, voor de regen uit, nog 19-20 graden. In België liggen de maxima tussen de 16 en 18 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is matig. Aan zee wordt de wind later (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond en vannacht is het over het algemeen bewolkt en vooral over de oostelijke helft van het land trekken enkele buien. De temperatuur daalt naar 10-12 graden.

Van de regen in de drup

Ook morgen is en blijft het wisselvallig herfstweer. De dag start op veel plaatsen droog met wellicht af en toe zon. De bewolking neemt weer snel toe en in de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer enige tijd regenen. De wind waait matig en aan zee krachtig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 15 graden. In het langere tijd droge noordoosten kan het lokaal nog 16 graden worden.

Ook donderdag is het bewolkt en valt af en toe wat lichte regen en motregen. Later kan de zon nog even schijnen, maar een enkele bui blijft mogelijk. De temperatuur stijgt naar 15 graden in het noorden tot lokaal 17 in Limburg. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is meest matig van kracht.

Langzaam gaat de temperatuur volgende week omlaag. Op het eind komen zelfs de blauwe kleuren (temp. 5-10 graden) tevoorschijn.

Heel langzaam gaat het kwik omlaag

Vrijdag en het komende weekend blijft het wisselvallig met elke dag aanhoudend kans op buien. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. De temperatuur gaat langzaam onderuit. Vrijdag wordt het nog 16-17 graden, zaterdag wordt het 15-16 en zondag maximaal 14-15 graden. Ook in de nacht en vroege ochtend wordt het wat frisser met eerst minima van 10-11 graden. Zondagochtend is het veelal een graad of 8-9.

Na het weekend gaat de gele kleur overheersen. De neerslagkansen nemen dan ook af naar zo’n 30%

Na het weekend gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen eindelijk af en de zon gaat geregeld schijnen. De temperatuur is heel normaal voor de tijd van het jaar en stijgt naar 13-14, lokaal in het zuiden 15 graden. In de nacht koelt het af naar 6-8 graden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik langzaam gaat dalen. Vandaag en ook de komende dagen komt het kwik nog rond of boven de 15 graden uit. Na het weekend komt de temperatuur niet meer boven de 15 graden uit.

Aan het eind van de middag kwam het in het noorden tot onweer. Meteo Nederland maakte deze foto in Stiens
Albert Thibaudier maakte deze foto in een bewolkt Heerenveen
Deze prachtige foto van undulatus bewolking werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 343 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer