Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vooral in het zuiden van het land is vandaag sprake van bloedhitte. Bij veel zon loopt het kwik vanmiddag op naar 35-36 graden. In het noorden is het beduidend koeler en wordt het 21 tot 24 graden. Op de Waddeneilanden blijft het kwik zelfs onder 20 graden. Grote verschillen dus. De koele lucht verdrijft dit weekend de bloedhitte en vanaf morgen doet de temperatuur weer ‘normaal’. Zondag en maandag is dan sprake van tijdelijke zomerkoelte, want daarna loopt het kwik weer op.

Grote temperatuurverschillen

Op deze zaterdag schijnt de zon volop. De zon is wel wat flets, maar dat komt door Saharastof dat over het land trekt. De temperatuur loopt razendsnel op en nog voor het middaguur is het in het zuiden van het land al tropisch warm met 30 graden. Uiteindelijk loopt het kwik daar op naar 35-36 graden. Mocht het warmer worden dan 34,7 graden dan is sprake van de warmste 18 juni ooit gemeten. Het vorige record stamt uit 2002 en werd gemeten in het Limburgse Arcen. Bij een record is dan ook sprake van de warmste 2e decade van juni. Ook op 20 juni 2005 werd het 34,7 graden en deze waarde werd gemeten in Gilze-Rijen.

In het Waddengebied is het vanmiddag niet warmer dan 18 tot 20 graden. Dat komt door een zwak koufront dat langzaam over het land trekt en de Wadden krijgen als eerste met het zwakke front te maken. Na frontpassage draait de wind naar het noorden en dat gebeurt later vandaag op steeds meer plaatsen. In het zuiden gebeurt dat pas later op de avond of komende nacht. Voordat het zover is loopt de temperatuur in het zuiden dus (record)hoog op. De temperatuur loopt op naar 21 tot 24 graden in het noorden, naar 24 tot 27 graden in het westen en naar 28 tot 30 graden in het midden van het land. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en de Achterhoek wordt het 31 tot 33 graden en in Limburg is het 34 tot 36 graden.

In het noorden neemt vanavond en vannacht de buienkans toe en daarbij kan het ook onweren. Bron: WXcharts.com

Vanavond en vannacht neemt in het noorden de bewolking toe en volgen enkele regen- en onweersbuien. Deze onweersbuien worden op hoogte getriggerd, want daar bevindt de warme lucht die met een zuidwestelijke stroming over de koele lucht in de onderste regionen stroomt. De wind draait dan geleidelijk door naar het noorden tot noordoosten, maar in het zuiden waait eerst nog een (warme) zuidwestenwind. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 12 tot 15 graden, maar in Limburg blijft het kwik nog lang boven 20 graden en pas tegen zondagochtend is het afgekoeld naar 16 tot 18 graden.

Morgen een stuk koeler

Morgen is het dan beduidend koeler. In het overgrote deel van het land wordt de 20 graden niet gehaald met maxima van 17 tot 19 graden. Alleen in het oosten van Brabant, de Achterhoek en in Limburg is het nog warm met 20 tot 23 graden. Uiteindelijk zal de temperatuur ook in het zuidoosten gaan dalen, maar in het zuiden van Limburg blijft het nog tot in de avond tenminste 20 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich morgen door vrij veel bewolking. Zo nu en dan schijnt ook even de zon en verspreid over het land is een enkele regen- of onweersbui mogelijk. Tot grootschalig en zwaar onweer komt het niet, het zijn eerder buien met soms een klap onweer. Veel plaatsen houden het morgen gewoon droog en de overgang van hitte naar koelte gaat regionaal geruisloos.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Het is rustig en gematigd zomerweer.

Komende week normaal zomerweer

Maandag is het droog en schijnt de zon flink. Er waait een matige noordwestenwind en het wordt 17 graden in het noordwesten en 22 in het zuidoosten. In het midden van het land is het 19-20 graden en voor de tijd van het jaar is dit slechts een graadje onder de norm. Dinsdag draait de wind naar het oosten en wordt weer warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 20 tot 22 graden in het noorden en westen en naar 23 tot 26 graden elders. In het zuidoosten kan het lokaal weer 27 graden worden. De zon schijnt dinsdag geregeld, maar er is ook een buienkans.

De rest van de week ligt de temperatuur veelal tussen 20 en 25 graden en daarmee is het heel normaal zomerweer. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar van tijd tot tijd valt er ook een enkele bui. Ik denk dat velen dit prima weer vinden, want het is niet te warm en zeker niet te koud.

Tot slot de pluim

De pluim hieronder laat zien dat de temperatuur morgen, maar ook maandag duidelijk lager is dan deze zaterdag. Vanaf dinsdag is het weer een stuk warmer. Wel is de spreiding groot en ligt het gemiddelde voor het midden van het land rond 25 graden. Als je puur naar alle lijntjes kijkt, dan is het vanaf woensdag 20 tot 30 graden. Aan het eind van de week en in het volgende week gaat het gemiddelde van alle berekeningen omlaag en komen we uit rond 21 graden.

Bron: Weerplaza
Aan deze pluim is goed te zien hoe groot de kans op warmte is. Goed te zien is dat het morgen in het midden van het land onder 20 graden blijft. Bron: Weerplaza

Dit was het voor nu. Fijn weekend en graag weer toe een volgende keer.

Omslagfoto: Aad Hogenboom

(Visited 1.206 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer