Afgelopen vrijdag was het op veel plaatsen tropisch. In de noordelijke provincies was het 27-29 graden, elders was het 30 graden en meer. Maastricht noteerde 36,2 en Westdorpe 36,7 graden. In de nacht naar zaterdag kwam het hier en daar tot onweer en het afgelopen weekend was heel normaal en aangenaam zomerweer met een mix van zon, wolken en hier en daar een bui.

Zaterdag werd het 22 graden in het westen en lokaal 30 in het oosten, zondag lagen de maxima tussen 20 en ruim 23 graden. Vandaag en morgen is het aangenaam zomerweer met 20-23 graden, maar vandaag is wel kans op stevige plensbuien. De kans is zeer groot dat later deze week een nieuwe periode met hitte begint met wellicht een (officiële) hittegolf. 

zomerweer
De zondag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte deze foto in het westen van het land.

Vrij koel met enkele (stevige) buien

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In de kustgebieden komen buien voor en geleidelijk stijgt overal de kans op buien. Deze buien kunnen lokaal stevig zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en lokaal veel regenwater in korte tijd. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind en het is vrij koel.

De temperatuur stijgt naar 20-21 graden. In het oosten en zuiden wordt het 22, heel lokaal 23 graden.

Later vanmiddag en vanavond wordt het in het westen en noordwesten droog en breekt de zon flink door. In het oosten en zuidoosten kan nog een enkele bui voorkomen en wordt het pas later vanavond echt droog met steeds meer opklaringen. Komende nacht is het vrij helder en lokaal kan mist ontstaan. Het is een frisse nacht met minima tussen 8 en 11 graden.

Overdag was er een mix van zon en wolken. Later klaarde het vanuit het westen op. Erica van Leeuwen – De Bruijn maakte de foto in Zelhem

Aangenaam zomerweer met flink wat zon

Morgen begint de dag zonnig, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken. De rest van de dag is er een fraaie mix van zon en stapelwolken en het blijft zeer waarschijnlijk droog. Toch is een lokale bui niet helemaal uitgesloten. De wind is nog steeds zwak tot matig en waait uit het westen tot zuidwesten. De temperatuur stijgt naar 20 graden in het noorden en op de Wadden, naar 21-22 in het midden en naar 23 in het zuiden. In Zeeuws-Vlaanderen kan het 24 graden worden.

Woensdag is de zomer weer volledig terug en dat zullen we weten ook. De zon schijnt uitbundig en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 23-24 graden op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland. Elders is het zomers warm met maxima van 25 tot 28 graden. Lokaal kan het in Brabant en Limburg 29 graden worden. Bij een temperatuur van 25 graden en meer is de hittegolf begonnen.

zomerweer
Later klaarde het flink op en was het prima fiets- wandel- en ‘doe’weer. Ton Wesselius maakte de foto.
Albert Thibaudier maakte deze foto in Joure.

Grote kans op een hittegolf

Vanaf donderdag is het zonnig en (zeer) warm zomerweer. Neerslag wordt niet verwacht en de temperaturen zijn hoog. De kansen op een hittegolf zijn groot en deze hittegolf begint, volgens de criteria, woensdag met op veel plaatsen de eerste zomerse dag van 25 graden en meer. Na een serie van vijf zomerse dagen, waarvan drie tropisch (30 graden en meer) moet de hittegolf zondag dan een feit zijn.

Donderdag kan het in het zuidoosten lokaal 33 graden worden. Bron: Kachelmannwetter.com

Donderdag wordt het in het oosten, midden en zuiden 30 tot 32, lokaal 33 graden. In het westen en noorden is het 27-29 graden. Aan zee koelt het later af door een verkoelende wind van zee. Vrijdag wordt het warmer en is het nagenoeg overal tropisch warm. Alleen op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland blijft het kwik nipt onder de 30 graden. In het westen en noorden wordt het 30-32 graden en landinwaarts wordt het 33-34 graden. In Brabant en Limburg kan het lokaal 35 graden worden. Opnieuw is aan zee kans op een verkoelende zeewind.

Zaterdag kan het in het zuiden en zuidoosten 35-36 graden worden. Bron: Kachelmannwetter.com

Zonnig en aanhoudend zeer warm zomerweer

In het weekend blijft het zonnig en zeer warm met vooral landinwaarts tropische temperaturen van 32-36 graden. In de kustgebieden is het zaterdag 30-31 graden en zondag wellicht nipt onder de 30 graden.

De temperatuurpluim voor de komende dagen voor De Bilt. Vanaf woensdag is de kans op tropische temperaturen groot. Bron: meteologix.com

Na het weekend wordt de verwachting wat onzekerder. De tropische hitte kan aanhouden, maar de kans is wat groter dat de temperatuur weer wat daalt. De maxima blijven echter zomers met waarden veelal tussen 25 en 30 graden, maar waarschijnlijk landinwaarts nog hoger. De zon schijnt flink, maar later in de week neemt de kans op een bui weer toe. Augustus zorgt in ieder geval voor zomerweer.

Jolanda Bakker maakte deze foto in Gouda.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 774 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!