Sneeuw en er komt nog meer aan…
In het midden en zuiden van de Lage Landen heeft het vanochtend gesneeuwd en op veel plaatsen ligt een aantal centimeter van het ‘witte goud’. De sneeuw wordt vanmiddag geleidelijk minder en uiteindelijk wordt het op veel plaatsen droog. In het noorden van het land was het vanochtend al droog en kwam zelfs af en toe de zon tevoorschijn.

In Hoofddorp lag rond het middaguur in totaal 3-4 centimeter verse sneeuw. De foto maakte ikzelf.
het levert toch wel mooie plaatjes op…

Na een nacht en ochtend met temperaturen onder het vriespunt komt het kwik vanmiddag op de meeste plaatsen iets boven nul uit. Aan het begin van de middag lag het kwik rond het vriespunt, vanmiddag dooit het overal 1 of 2°, maar in het zuiden van Limburg kan het zelfs +5 worden.

Hoe nu verder?
Daan berichtte er vanochtend al over, er komt meer sneeuw aan. Waar zitten de sneeuwliefhebbers het best, of als je er niet van houdt, waar moet je niet zijn….

Het Duitse ICON model, het model dat de motsneeuw van gisteren en ook de sneeuw van vandaag goed had in de verwachtingen, verwacht het volgende. De huidige sneeuw trekt geleidelijk naar het noordwesten weg en op veel plaatsen wordt het droog. Later vanmiddag trekt vanuit het zuidoosten een nieuwe storing de Lage Landen binnen en omdat de temperaturen vooral in die hoek boven nul liggen is er een mengsel van sneeuw en regen te verwachten en dat is goed te zien op onderstaand kaartje voor vanavond 19 uur. In Westelijk Vlaanderen en Zeeland gaat het ook (opnieuw) sneeuwen.

De verwachte neerslag volgens ICON voor vanavond 19 uur
het ICON model verwacht deze temperaturen om 19 uur

Naarmate de neerslag noord(west)waarts trekt neemt de kans op sneeuw toe, mede ook door temperaturen rond het vriespunt. Voor het midden van het land (groot genomen) maakt kans op flinke sneeuwval bij temperaturen rond het vriespunt.

Rond middernacht heeft het midden van het land te maken met flinke sneeuwval volgens ICON
de sneeuw in het midden valt bij temperaturen rond het vriespunt. Bron: ICON

In de loop van de nacht verlaat de sneeuw het noordwesten van het land, maar zoals op onderstaand kaartje is te zien sneeuwt het morgenochtend nog in de noordelijke helft. In het zuiden van Limburg en het westen van Zeeland valt de neerslag in vloeibare vorm. De temperaturen liggen morgenochtend vroeg in de zuidelijke helft iets boven nul, elders vriest het licht.

Morgenochtend om 6 uur ligt het sneeuwgebied boven de noordwestelijke helft van de LL. Bron: ICON
morgenochtend om 6 uur vriest het licht in het midden en noorden. In het zuiden liggen de temperaturen boven nul. Bron: ICON

Vanzelfsprekend gaan wij niet uit van maar één model, maar bekijken we er meerdere, maar ook de andere (meso)modellen komen met flink wat sneeuw in de verwachtingen. Hieronder de sneeuwverwachtingen volgens respectievelijk HirLam, Arpege en Harmonie. Alle modellen verwachten voor het midden van het land ene flink pakket sneeuw van tenminste 5 centimeter en lokaal nog wat meer.

de sneeuwverwachting volgens HIRLAM
de verwachtig volgens ARPEGE
de verwachting volgens Harmonie

Morgenochtend is het dus in het grootste deel van Nederland wit door een aantal centimeters sneeuw. In het zuiden en in België liggen de temperaturen boven nul en wordt het voor een sneeuwlaag lastig.

In het noorden valt morgen aanvankelijk nog wat sneeuw, verder blijft het zo goed als droog en gaandeweg de dag komt steeds vaker de zon tevoorschijn. De temperatuur loopt morgenmiddag op naar waarden 1° boven nul in het noorden en deels midden, maar in het zuiden en niet in de laatste plaats in het zuiden van Limburg dooit het flink met in het zuiden temperaturen van een graad of 4-5 en in Limburg van 6-7°. De vers gevallen sneeuw krijgt het dan wel moeilijk…

de verwachte temperaturen volgens ICON voor zondagmiddag 16 uur.

Mocht je de weg op gaan dan lijkt het mij duidelijk dat je rekening moet houden met GLADHEID als gevolg van de sneeuwval.

Ik zou zeggen: geniet van de sneeuw en mocht je er niet van houden… Komende week wordt duidelijk zachter met later volgende week weer dubbele cijfers.

Mooie sneeuwfoto’s ontvangen we natuurlijk graag. Morgenochtend zal Daan jullie weer verder berichten in het dagelijkse weerpraatje en ik meld mij dan maandag weer. Voor nu een fijn weekend en tot morgen!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.495 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer