Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen dinsdag schreef ik over de zware onweersbuien die vanaf donderdagavond en vrijdag over de lage landen trekken. In dit bericht pakken we de laatste modellen erbij, wat kunnen we verwachten? Haal loszittende spullen die in de tuin staan of op het balkon naar binnen, of zet ze vast. Wees alert, laat je buiten niet verassen, lokaal kan het best flink tekeer gaan vannacht. Het KNMI gaat met een weerwaarschuwing komen vanaf middernacht.

Bliksem, vanaf vanavond gaan we er weer veel zien. Foto: Loek Groot via Twitter.

Eerst nog een bloedhete dag

Afgelopen nacht is er boven Frankrijk al een eerste onweerscomplex ontstaan. Deze trok noordelijk over het westen van België en Zeeland. Daar hebben ze vannacht plaatselijk al wat regen en onweer gehad. Door de outflow van dit onweerscomplex trok in het zuidwesten van het land de wind vanmorgen vroeg al even aan. Ik werd er zelfs wakker van. Het Nederlandse Harmonie model zat er goed op met het voorspellen van dit onweerscomplex.

Harmonie met het onweerscomplex vanmorgen vanuit Frankrijk wat de Benelux westelijk schampte.

Vanmorgen heeft het zuidwesten nog te maken met wolkenvelden van het onweerscomplex, maar elders schijnt de zon al volop. Ook in het zuidwesten gaat de zon uiteindelijk doorbereken en ook daar schiet de temperatuur omhoog. Vanuit het zuiden hebben we nog steeds te maken met de aanvoer van zeer warme lucht en vanaf vanmiddag gaat er ook vochtigere lucht aangevoerd worden waardoor het buiten erg vies warm gaat worden. Temperaturen lopen op van 29 graden op de wadden tot lokaal 35 graden in het zuidoosten.

Met die hoge temperaturen en luchtvochtigheid is de atmosfeer erg onstabiel. Dit zien we ook terug in de Cape waarden. Cape staat voor Convective Available Potential Energy en geeft eigenlijk aan hoeveel energie er is om de lucht te laten stijgen, waar de buien dan weer uit ontstaan.

Hoge Cape waarden vanmiddag, maar buien gaan er nog niet ontstaan. Bron Weerplaza

Echter gaan er vanmiddag en vanavond nog geen onweersbuien ontstaan. Hoger in de atmosfeer (tussen de 2000-4500 meter) zit een tussenlaag, een inversie, van drogere lucht. Deze luchtlaag voorkomt dat de convectie goed op gang komt. Voor de buien die gaan komen moeten we naar Frankrijk kijken, ze gaan namelijk daar ontstaan. Vandaar dat we vanavond nog droog kunnen barbecueën en voetbal kunnen kijken. Daarbij blijft het erg warm en benauwd.

Vanavond en vannacht onweer vanuit het zuiden

Boven het zuidwesten van Frankrijk ontstaat vandaag in de warmte een thermisch lagedrukgebied. Hierbij ontstaat ook een vore, die uitloopt richting het noorden van Frankrijk. Bij een vore, of ook wel convergentielijn genoemd waait de wind naar elkaar toe vanaf twee kanten. Hierdoor is de lucht erg onstabiel en komt grootschalige convectie op gang. De buien gaan ontstaan! Dit lijken zware onweersbuien te worden, opvallend is ook dat de wind aan de grond in Frankrijk uit het noorden komt en op hoogte stevig uit het zuiden. Een winddraaiing van 90 graden, als dat gebeurd kunnen er zelfs supercells ontstaan; het zwaarste type onweersbui.

De weerkaart voor vanmiddag. Boven Frankrijk ontstaat een laag met daarbij een vore richting het noorden van Frankrijk. De vore is te herkennen aan de rode lijn op de weerkaart. Bron KNMI

Deze buien trekken met de vore noordelijk richting de Benelux. Zoals het er nu naar uitziet ligt het zwaartepunt van de buien op het westen en midden van de Benelux. Ik ga hierbij uit van het Harmonie model, dit fijnmazige model zit er vaak goed op.

Harmonie om 01:00 komende nacht.
Harmonie om 04:00 vannacht.
Harmonie morgenochtend 08:00

Het lijkt een goed georganiseerd onweerscomplex te worden. Vermoedelijk neemt deze ook de contouren aan van een squall line; een lijn gevormd door onweersbuien. We moeten rekening houden met in korte tijd veel regen, veel bliksem, kans op flinke hagel (2-5 cm) en ook zware windstoten tot 90km per uur. Deze windstoten worden veroorzaak door de outflow van de onweersbuien. De outflow is de heel snel dalende lucht uit de onweersbuien. Deze outflow triggert ook de buivorming. Grote kans dat het vannacht lokaal gaat spoken en dit niet ongemerkt voorbij gaat.

Op vrijdag opnieuw stevige onweersbuien

Op vrijdag krijgen we wederom een zeer warme en vies benauwde dag. De temperatuur stijgt weer van 23 graden op de wadden tot lokaal 31 graden in het zuiden en het oosten. Daarbij is de lucht nog steeds zeer onstabiel. De convergentiezone is boven ons land tot stilstand gekomen en samen met het oplopen van de temperatuur in de loop van de dag gaat er hierdoor zware convectie optreden. Met voorkeur voor het einde van de middag en begin van de avond gaan er zware onweersbuien ontstaan.

Zware buien vrijdagvond, aldus Harmonie voor 20 uur.

Ook bij deze onweersbuien moeten we rekening houden met zeer veel neerslag, bliksem, hagel (tot 2cm) en zware windstoten tot 90 kilometer per uur. De neerslaghoeveelheden gaan sterk uiteenlopen, tot en met vrijdagmiddag kan er op veel plaatsen 20 tot 40 mm vallen, op een aantal plaatsen 40-70 mm, lokaal zelfs nog meer. Op zaterdag beloofd het dan een droge dag te worden.

Tot zo ver deze update, een hele fijne dag voor allen en wees alert vanaf komende avond. Met onweersbuien blijft het vaak nowcasten is een perfecte verwachting niet te maken. Hou de radar en lucht dus in de gaten en wees gewaarschuwd voor gevaarlijk weer! Graag tot het volgende bericht op Alpenweerman, groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 123 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: Update – vanaf vanavond kans op zwaar onweer”

  • Bob
    17 juni 2021 at 12:42

    Qua hagel en windstoten houden jullie het nog rustig op vrijdagmiddag en avond. Met de CAPE van 4.000 (volgens het KNMI) zouden de hagelstenen 3-6 cm kunnen bereiken. HARMONIE komt met windstoten tot wel 120 km/u in het noorden van Nederland.

  • Sebastiaan Aarts
    17 juni 2021 at 15:11

    Hallo Bob, dat klopt inderdaad volkomen wat je zegt. De nieuwste runs zijn nog wat heftiger geworden. Dat geeft wel extra aan dat we potentieel echt noodweer kunnen verwachten. We blijven het volgen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier