Advertentie



 

Deze vroege ochtend trekt vanuit het noorden een markant koufront van noord naar zuid over de lage landen. Hierbij trekt een gebied met wat regen naar het zuiden weg. De arctische lucht, waar ik in het vorige weerbericht over schreef, heeft nu de lage landen bereikt. Een periode met voor april bijzondere kou breekt nu aan. In dit bericht kijken we nader naar de mogelijke (natte)sneeuwval die we tegemoet kunnen zien in deze koude lucht. Vooral de nacht van dinsdag naar woensdag lijkt interessant te worden. 

Besneeuwd landschap in Soesterberg. Deze week mogelijk opnieuw. Foto van Wilco Bruijstens.

Winterse buien, vanavond oplevende buien

Met het binnenstromen van de arctische lucht vandaag op Tweede Paasdag daalt de temperatuur op 1500 meter hoogte naar waarden rond -10 graden. Dit is koud genoeg om via convectie (opstijgen van warmere lucht) buien te laten ontstaan. De relatief veel warmere Noordzee heeft hier ook een groot aandeel in en met de stevige noordwestelijke stroming worden deze buien zo het land opgeblazen. Deze buien gaan gepaard met hagel, (natte) sneeuw en mogelijk ook onweer. Een echt sneeuwdek hoeven we vanmiddag of vanavond niet te verwachten. De buien zijn waarschijnlijk te kortdurend om de temperatuur aan de grond te doen laten dalen tot het vriespunt. Daarnaast loopt tussen de buien de temperatuur op naar een graad of 6. Tijdens een wat fellere bui is het wel mogelijk dat het door de hagel of sneeuw kortstondig wit zal zijn. We kunnen spreken van een echt gure winterdag, er staat een krachtige noordwestenwind en de gevoelstemperatuur ligt een paar graden onder 0.

Persoonlijk hoop ik ook op ’thunder-snow’. Het fenomeen van een onweersbui met (natte) sneeuwval in plaats van regen. Dit is in de lage landen een zeldzaam fenomeen, maar deze dagen zeker mogelijk.

De koude arctische lucht stroomt over noordwest Europa uit. Een kleine randstoring laat vanavond de buien extra opleven.

Vanavond trekt een kleine randstoring (mogelijk een CAD; Cold Air Development) langs onze omgeving. De exacte koers is nog wat onzeker, meest waarschijnlijk trekt deze over de Duitse bocht. Deze storing (te herkennen aan de knik in de isobaren op de weerkaart) laat de buien vanavond extra opleven. Er is wederom kans op onweer en de wind trekt flink aan. In het noordwestelijke kustgebied is kans op zware windstoten. Daarvoor heeft het KNMI al code GEEL afgegeven. De bovenlucht is in de nabijheid van de storing iets zachter waardoor vanavond de buien meer in vloeibare vorm naar beneden zullen komen. Na passage van de storing neemt de kans op hagel en sneeuw in de buien weer toe. Komende nacht blijven de buien vallen en neemt de kans op gladheid door winterse neerslag toe. De minima dalen richting het vriespunt.

In nacht naar woensdag mogelijk flinke sneeuwval

Dinsdag hebben we nog steeds te maken met het gure weer met winterse buien. De noordwestelijke wind is krachtig en maakt het voor het gevoel extra koud. De kans op gladheid neemt door de dagelijkse gang van de temperatuur snel af. De temperatuur ligt rond 4-5 graden en dat is bijzonder koud voor begin april. Wellicht kunnen we de koudste 6 april ooit gemeten noteren, het huidige koude record staat op 4,9 graden en staat al 110 jaar!

De ogen zijn voor de dinsdag gericht op een nieuwe venijnige randstoring die afzakt vanaf de noordelijke Noordzee richting onze omgeving. Deze storing zou moeten passeren in de nacht naar woensdag en kan voor een groot deel van het land flinke sneeuwval gaan veroorzaken.

Flinke randstoring koerst dinsdag vanaf de noordelijke Noordzee richting onze omgeving. Exacte koers is op dit moment echter nog wat onzeker. Het Europese model kiest voor een full hit over Nederland, het Amerikaanse GFS kiest voor een meer oostelijke koers over vooral Duitsland.

De vraag is echter wat de exacte koers gaat worden voor deze storing. Het Europese model voorziet een koers recht over Nederland en dat zou voor een groot deel van het land flinke sneeuwval opleveren. De timing is in de koudere nachtelijke uren natuurlijk ook perfect voor de sneeuwkansen. De verwachte minima liggen rond het vriespunt, tot -1 graad landinwaarts. Ook achter deze storing zit even iets zachtere lucht waardoor de sneeuw later even in regen over zou gaan. Toch kunnen we dan rekenen op een witte wereld op woensdagochtend; op grote schaal een dikke 5 centimeter sneeuw, lokaal nog meer.

De sneeuwdikte volgens het Europese weermodel in de nacht van dinsdag naar woensdag. De gehele Benelux kan een sneeuwdekje verwachten.

Het Amerikaanse GFS tekent de koers echter oostelijker in en geeft enkel sneeuw in Duitsland en de hoger gelegen delen van Nederland en België. Ook een klein sneeuwdek in het noordoosten van Nederland. Het Europese model had deze randstoring als eerste goed in de smiezen, maar het blijft nog even spannend en onzeker wat de koers gaat worden.

Sneeuwdikte volgens het Amerikaanse GFS. Door de oostelijkere koers van de storing valt er voornamelijk sneeuw in Duitsland, de hogere delen van de Benelux en het noordoosten van Nederland.

We kunnen concluderen dat de kansen op sneeuw alleen maar verder zijn toegenomen. Of het ergens tot een dekje komt of niet, dat we in ieder geval vlokken gaan zien is wel een zekerheid geworden. Dat de kansen op sneeuw groter zijn geworden is ook goed te zien in de sneeuwval staafdiagram. Lag voor midden Nederland afgelopen zaterdag de kans op meer dan 3cm sneeuw voor de dinsdag nog op 30%, deze is nu opgelopen tot ongeveer 60%.

De kansen op een sneeuwdek in midden Nederland, bron Weerplaza

Na woensdag droger en zachter

Ook op woensdag hebben we nog te maken met de winterse buien en de koude krachtige noordwestelijke wind. Ook dan kans op hagel, (natte) sneeuw en onweer. De temperatuur ligt nog steeds flink onder normaal met een graad of 6.

Op donderdag draait de stroming naar het westen en komt er zachtere lucht binnenstromen. Het gaat droog worden en de temperaturen lopen dan op naar een graad of 10. De wind neemt ook af en het zal dan al snel een stuk aangenamer aanvoelen. Toch is ook deze temperatuurwaarde nog iets lager dan normaal voor begin april.

Een hele fijne Tweede Paasdag gewenst voor allen en blijf vooral volgen hoe de potentiële sneeuwsituatie zich ontwikkeld op de dinsdagavond. Updates via een nieuw weerbericht of in de comments onder dit bericht. Deel ook vooral mooie foto’s van buienluchten met Alpenweerman op de sociale media. Graag tot de volgende! Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 63 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage landen: Update april-sneeuw, sneeuwkansen nemen verder toe”

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier