klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Het is de komende dagen uitermate wisselvallig herfstweer met elke dag wel regen of enkele buien. Vandaag zitten we nog in warme lucht tussen een warmte- en een koufront. Nadat het koufront komende avond en nacht is gepasseerd zal drogere en koudere lucht onze streken gaan bereiken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren was het over het algemeen grijs en bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De natste plaatsen konden zo’n 6 millimeter noteren. In het noorden en dan met name op de Wadden kwam later de zon nog heel even tevoorschijn. Verder was het zacht met temperaturen die uitkwamen op waarden tussen de 9° in zuidelijk Limburg en 13 in het westen. Maastricht noteerde maximaal 8,7 en Schiphol 13,4°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 11 en 14° met in Koksijde maximaal 14,0°.

op de Wadden kwam nog heel even de zon tevoorschijn en de zonsondergang werd gefotografeerd door Sytse Schoustra.
op de Wadden kwam nog heel even de zon tevoorschijn en de zonsondergang werd gefotografeerd door Sytse Schoustra.

VANDAAG:
Na een bewolkte en van tijd tot tijd regenachtige avond en nacht in met name het midden en zuiden van de Lage Landen, is het vandaag aanvankelijk niet veel anders. De bewolking overheerst en er valt hier en daar wat lichte regen en motregen. De nattigheid trekt geleidelijk naar het oosten tot zuidoosten weg en vanuit het westen klaart het later vanochtend en zeker vanmiddag op en komt dus de zon tevoorschijn. De zuidwestenwind wordt geleidelijk west en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en naar 14, lokaal 15 in het zuiden en in delen van Vlaanderen. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in het noorden, bij opklaringen, lokaal nog naar een graad of 5-6 (Eelde 4,9°).

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een gebied met buiige regen trekt weer over de Lage Landen. Komende nacht wordt het in het noorden droog met flinke opklaringen. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt in het noorden naar waarden omstreeks de 3°. Verder naar het zuiden hogere temperaturen, want in het zuiden en zeker in Vlaanderen wordt het niet kouder dan een graad of 8.

MORGEN:
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en het komt tot enkele buien. Over Vlaanderen overheerst de bewolking en valt er enige tijd regen en motregen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig, mogelijk hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 9° in het noorden en naar 12 in het zuiden van de Lage Landen.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het bewolkt en er zijn finke perioden met (buiige) regen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur daalt naar waarden rond de 5-6°.

op de Wadden kwam de zon nog tevoorschijn en dat leverde een fraaie zonsondergang op. De foto werd gemaakt door Isabelle Marchant
op de Wadden kwam de zon nog tevoorschijn en dat leverde een fraaie zonsondergang op. De foto werd gemaakt door Isabelle Marchant

VRIJDAG:
Vrijdag schijnt weer geregeld de zon, maar ook dan komt het tot enkele buien. Dit kunnen flinke buien zijn met kans op hagel en onweer, want de temperaturen op het 500 hPa-vlak gaan onderuit naar waarden omstreeks de -33°. De zuidwestenwind is nog altijd duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur blijft overal in de Lage Landen weer onder de 10° met temperaturen rond de 8-9°.

het was regionaal een natte bedoening gisteren. Deze treffende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
het was regionaal een natte bedoening gisteren. Deze treffende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

WEEKEND:
In het weekend schijnt zaterdag geregeld de zon, maar vooral in de kustgebieden komt het ook tot buien. De temperatuur stijgt naar 7-8°. Zondag wordt een echte herfstdag met flinke perioden met regen en in de Ardennen is ook sneeuw mogelijk. De wind waait zaterdag matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden, zondag waait er een (vrij) krachtige en aan zee harde tot stormachtige zuid tot zuidoostenwind, windkracht 5 tot 8 met kans op zware windstoten. Mogelijk komt er aan zee een echte storm te staan, windkracht 9. De temperatuur is zondag duidelijk weer hoger en stijgt naar waarden tussen de 12 en 14°.

zondag wordt er veel wind verwacht met kans op windstoten tot zo'n 100 km/uur.
zondag wordt er veel wind verwacht met kans op windstoten tot zo’n 100 km/uur.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat na vandaag de temperatuur weer flink dalen naar waarden omstreeks de 6-7° op zaterdag. Zondag tot en met woensdag worden weer dubbele cijfers genoteerd met op dinsdag temperaturen van zo’n 13 tot 15°. Aan het eind van de pluim gaan de temperaturen weer naar beneden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd nog altijd de daling in beeld hebben vanaf morgen tot en met zaterdag. Daarna gaat het kwik weer omhoog en ook het ensemblegemiddelde gaat weer richting de 10°. De komende 10 dagen is en blijft het zacht.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, volgende week boven het ensemblegemiddelde ligt. Op termijn, vanaf 26 november, lijkt het weer kouder te worden met uiteindelijk volgens de ‘oper’ en de ‘control’ temperaturen onder het vriespunt. Het ensemblegemiddelde, dus alle berekeningen, blijft uitkomen op een graad of 5. We houden dit natuurlijk in de gaten.

de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Op de hogere delen van onze Lage Landen lag gisteren op de Mont-Rigi nog wat restsneeuw. De zachte lucht en de regen zal de sneeuw doen smelten, maar komend weekend wordt het weer kouder en kan het opnieuw sneeuwen.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen is de sneeuw weer behoorlijk aangetast...
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen is de sneeuw weer behoorlijk aangetast…

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 348 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer