Lage Landen: Typisch Nederlands zomerweer
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Het is even een periode van typisch Nederlands zomerweer. Het koufront van woensdagavond is gepasseerd en de temperaturen komen vandaag dan ook weer wat lager uit. In de wat onstabiele lucht is er nog kans op een lichte bui, maar wint een hogedrukgebied ook weer aan invloed. De buienkansen nemen hierdoor in de loop van de dag af en er is ruimte voor de zon.
Gisteren was het warm in de Benelux, zelfs de eerste officiële zomerse dag van augustus (in de Bilt een maximum temperatuur van 25 graden of meer). Er werden temperaturen van 21 graden op de Wadden tot 28 in Zuid-Limburg gemeten. Wel trok er in de loop van de middag hogere bewolking binnen en ontstonden een aantal buien in een wat onstabiele luchtsoort. Aan het begin van de avond trok een zwak koufront binnen waardoor de wind van zuidoost naar zuidwest ging waaien en in kracht toenam.
Vandaag blijven er nog kansen op een lokale lichte bui, en dan voornamelijk in het binnenland. De neerslagkansen dalen in de loop van de dag als een hogedrukgebied weer wat krachtiger wordt. Eerst moet een band met bewolking over het land richting het oosten wegtrekken. Daarna zijn er naast de lokale buien nog wat wolkenvelden, maar is er ook genoeg ruimte voor de zon. De temperaturen lopen op naar zo’n 19 graden direct aan de kust tot 23 graden in het binnenland. Er waait een matige westelijke wind, welke aan de kust soms vrij krachtig kan zijn.
In de avond en nacht naar vrijdag gaat de wind in het binnenland wel steeds meer liggen en klaar het op. De temperaturen dalen naar zo’n 11 graden in het binnenland tot 15 aan de kust. Er kan hierdoor lokaal nevel of mist ontstaan. Dankzij het hogedrukgebied blijft het vrijdag tot de avond overal droog. De wind komt wat meer uit zuidelijke richting en zorgt ook voor wat warmere lucht: 21-24 graden van noord naar zuid.
Als een klein lagedrukgebiedje vanuit het zuiden dichterbij komt, trekt er in de loop van de dag hoge bewolking vanuit het zuiden België en Zuid-Nederland binnen. In het zuidoosten kan er uiteindelijk een bui ontstaan. De timing van deze bewolking kan bepalend zijn of de 24 graden gehaald wordt in het zuiden, of dat deze wat hoger of lager uit gaat vallen. De meeste zon lijkt dan ook voor het noorden weggelegd. Wel kan een lichte zeewind opsteken in de loop van de dag aan de kust.
Zaterdag lijkt de meest warme lucht boven de Benelux te liggen. Maar veel kunnen we er waarschijnlijk niet van profiteren aangezien deze lucht dankzij een klein lagedrukgebied ook onstabiel is. Hierdoor ontstaan er zaterdag op diverse plekken (onweers)buien. De eerste bui kan in de nacht van vrijdag op zaterdag al in het zuiden van Nederland vallen. Daar waar geen, of pas laat, buien ontstaan kan de temperatuur wel nog op 22-24 graden uitkomen. In het zuiden is zelfs 26-28 graden mogelijk!
Zondag trekt een trog over de Benelux wat wederom een aantal buien kan activeren, mogelijk met onweer. Voor de details hiervoor zullen we nog even af moeten wachten. Na het weekend wordt de verwachting onzeker. Dit hangt er vooral van af wat de exacte koers van een lagedrukgebied wat zondag vanuit IJsland richting Noorwegen/Groot-Brittannië beweegt. Echt stabiel zomerweer lijkt er voorlopig even niet in te zitten. Het is dus even echt ‘Hollands’ zomerweer met ruimte voor de zon, temperaturen boven de 20 graden en geregeld een bui.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.