Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Begin van de week was het terrasjesweer, inmiddels hebben we de winterjas weer aan. Deze verschillen zijn typisch voor april en heel normaal. Met een noordoostenwind wordt tot in het weekend koude lucht aangevoerd met temperaturen van 6-10 graden. De zon schijnt, maar er is vrijdag/zaterdag ook een buienkans. Na het weekend wordt het weer warmer met later volgende week 15-20 graden.

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Katharina is het vandaag droog en vrij koud. Met een noordoostelijke stroming aan de zuidflank van het hoog wordt koude lucht aangevoerd. Bron: DWD

Vandaag schijnt de zon aanvankelijk flink, maar in het noorden zijn al wolkenvelden. De wolkenvelden breiden langzaam zuidwaarts uit en landinwaarts komen stapelwolken tot ontwikkeling. In het Waddengebied en langs de noordkust is een enkele bui niet uitgesloten. De meeste zonuren zullen in het zuiden en zuidwesten worden gemeten.

De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en later vrij krachtig aan de west- en zuidwestkust, windkracht 3 tot 5. De temperatuur, die afgelopen nacht landinwaarts daalde tot onder nul, stijgt vanmiddag naar 8-9 graden in het noorden, naar 10 in het midden en naar 11 graden in het zuiden van het land en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur daalt naar 2 tot 4 graden in de kustgebieden en naar waarden rond of een fractie onder nul landinwaarts.

Het was gisteren weer fraai weer met veel zon, maar er stond wel een koude noordooster. Ton Wesselius maakte deze foto van de zonsopkomst.
Ook de rest van de dag maakte de zon overuren. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Johan Klos in Dordrecht.
In het Groningse Roodeschool was het gistermiddag slechts 6 graden. Jannes Wiersema maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Trijntje van den Berg maakte deze mooie foto op een zonnige woensdag

Morgen starten we de dag van de Koningsspelen met flink wat zonneschijn. Geleidelijk komen er stapelwolken tot ontwikkeling en deze kunnen uitgroeien tot enkele buien. De grootste kans op buien maakte de noordelijke helft van het land en bij die buien is kans op hagel.

De noordoostenwind waait overwegend matig en de temperatuur wordt niet hoger dan 6-7 graden op de Wadden en langs de noordkust. Elders in het noorden wordt het 8, in het midden 9 en in het zuiden van het land 10 graden.

Een hoogtelaag ligt boven onze streken en zorgt voor enkele buien, mogelijk met een winters karakter. Bron: wetterzentrale.de

Zaterdag is er overal kans op buien die winters van karakter kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met hagel en kletsnatte sneeuw. Tussen de buien door schijnt de zon en er waait nog steeds een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 6-7 graden in het noorden en naar 8 elders, maar in buien is het soms maar een graad of 4.

Op de tweede dag van het weekend, zondag, ziet het weerbeeld er beter uit. Er zijn perioden met zon, maar er zijn ook stapelwolken. Lokaal groeit een stapelwolk nog uit tot een bui, maar over het algemeen blijft het droog. De wind waait wat meer uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur is dan ook wat hoger en stijgt naar 9-12 graden.

De weerkaart voor volgende week. Aan de zuidflank van het hoog wordt dan weer zachte lucht aangevoerd. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week draait de wind naar het zuidoosten en komt de aanvoer van warme lucht naar onze streken weer opgang. Bij een mix van zon en stapelwolken loopt de temperatuur op van 12-14 graden op maandag naar 17-20 op donderdag. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar het zuiden maakt dagelijks kans op een regen- of onweersbui.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur volgende week duidelijk gaat stijgen. Vooral aanstaande zaterdag is het met een graad of 8 veel te koud voor de tijd van het jaar.

Het is (alweer) erg droog en met die stevige noordooster is dat goed te zien… Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait zowel vandaag als morgen uit het noordoosten met 10 tot 15 knopen. De windvlagen liggen rond de 15 knopen.

Deze prachtige bloesemfoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Arno van Brakel maakte deze prachtige foto van de zonsondergang op Schiermonnikoog.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 613 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier