Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gisteren steeg de temperatuur in Eindhoven en in het Limburgse Arcen naar 24,8 graden. Niet eerder was het op een officieel weerstation in het land zo warm op 12 april. Het vorige record stond op 24,4 graden en werd in 1939 gemeten in Maastricht. Een officieel datum-warmterecord werd niet genoteerd. In 1939 werd het in De Bilt 23,4 graden, gisteren ‘stokte’ het kwik bij 23,0 graden. 

Wat een ongekende weerweek hebben we achter de rug. Menig record werd tot dusver in deze ‘aprilzomer’ al genoteerd. Deze april heeft al drie officiële datum-warmterecords en op 8 april was het met 24,5 graden nog nooit zo vroeg in het jaar zo warm.

De dag begon met veel zon, later nam de bewolking geleidelijk toe. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze foto.

Kille lentedagen

Vandaag en ook morgen is van warmte geen sprake. Met een noordenwind wordt aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden koude lucht aangevoerd. De temperatuur wordt op deze Paasmaandag niet hoger dan 8-9 graden in het noorden en 11-12 graden in het zuiden. Het weerbeeld laat vrij veel wolkenvelden zien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Op een lokaal buitje na blijft het droog. De matige en aan zee krachtige wind maakt het er voor het gevoel niet beter op. Het binnenblijven wordt vandaag wel makkelijker dan voorgaande dagen.

Met een noordelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd.

Vanavond en vannacht is er een mix van wolken en opklaringen. Vooral landinwaarts kan de temperatuur dalen tot iets onder nul.

Morgen is het koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het 11 tot 14 graden, morgen stokt het kwik bij een kille 8 graden in het noorden en 10 in het zuiden. Heel lokaal kan het nipt 11 graden worden. Het is overwegend bewolkt en in de noordelijke helft kan een klein beetje regen vallen. Later op de dag kan het in het zuiden en zuidwesten opklaren. De wind waait uit het noorden tot noordoosten, maar is minder aanwezig dan vandaag.

Het hoog trekt over onze streken naar het zuidoosten. Geleidelijk wordt weer warme lucht aangevoerd.

Aangename lenteweer keert snel terug

Woensdag is het kille lenteweer voorbij. Het hogedrukgebied trekt over onze streken naar de Balkan. De zon schijnt flink en er waait over het algemeen niet veel wind. De temperatuur, die woensdagochtend vooral in het midden, oosten en zuiden is gedaald tot een paar graden onder nul, stijgt overdag weer flink.

In het noordelijk- en westelijk kustgebied wordt het maximaal 12 tot 14 graden. Op de Wadden blijft het kwik nog steken bij 11 graden. In de rest van het land wordt het 15 tot 17 graden, in het zuidoosten kan het lokaal 18 graden worden.

Donderdag schijnt de zon volop. Bij weinig wind uit het oosten tot zuidoosten wordt het nog wat warmer. Na een nacht met temperaturen tussen 0 en 4 graden, stijgt het kwik overdag weer naar lenteachtige waarden. In het noorden wordt het 15 tot 17 graden (Wadden 14 graden) en in het westen wordt het 18-19 graden. Landinwaarts stijgt het kwik in het midden, oosten en zuiden naar 20 tot 22 graden.

Later was het regionaal bewolkt met buien. Deze foto maakte Erica van Leeuwen – de Bruijn in Zeeland.
Martin Vye maakte deze foto in Friesland.

Aanhoudend droog en aangenaam

De dagen daarna is de kans op regen aanhoudend klein. De zon schijnt ook geregeld, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. De wind waait vrijdag uit het noordoosten en de aangevoerde lucht is iets minder warm. Het wordt 12-14 graden in het noordelijk- en noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. Elders in het noorden en westen wordt het 15 tot 17 graden en in het midden, oosten en zuiden loopt de temperatuur op naar 18-19 graden. Heel lokaal wordt de 20 graden nog bereikt.

Bron: meteologix.com

In het weekend liggen de maxima tussen de 16 en 18 graden in het noorden en westen en 19 tot 21 graden in het midden, oosten en zuiden. De zon schijnt flink en het blijft droog. Er moet wel bij gezegd worden dat de temperatuurverwachting voor het weekend onzeker is. De komende weerpraatje hierover wellicht meer.

Joyce Derksen maakte gisteravond deze prachtige foto in Doornenburg.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 448 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier