Vandaag en morgen is het met veel zon en een temperatuur tussen 10 en 15° lenteachtig. Na zaterdag zorgt een krachtig hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland voor een weersomslag. Het wordt (veel) frisser met overdag nauwelijks 8°. Bovendien kan er af en toe (winterse) neerslag vallen.

Zonsopkomst gisterenochtend. Foto Ton Wesselius

Gisteren

Was het de zesde dag op rij dat het (op enkele sluierwolken na) onbewolkt weer was. De dag startte fris met op uitgebreide schaal lichte vorst (Maastricht -3,1°). Overdag liep de temperatuur op naar ongeveer 7° op de Wadden en rond 11° elders bij een matige oost tot noordoostenwind. Aan zee was de wind af en toe vrij krachtig.

Afgelopen nacht

Verliep – op wat sluierwolken in het noordwesten en zuidoosten na – onbewolkt. De noordoostenwind was zwak tot matig en aan zee af en toe vrij krachtig. De temperatuur daalde naar ongeveer -1° in het binnenland tot rond 4° aan zee.

Strak blauwe lucht. De lente komt. Foto Albert Thibaudier
Prachtig weer gisteren. Foto Ton Wesselius
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Bevindt de Benelux zich tussen twee hogedrukgebieden in (zogenaamd ‘zadelgebied’). Ten oosten van ons trekt het hogedrukgebied weg, terwijl zich ten westen van ons een nieuw hogedrukgebied opbouwt.

Met een zwakke tot matige oost tot noordoosten wind, 3 of 4 Bft., aan de kust vanmiddag (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft., wordt iets vochtigere en zachtere lucht aangevoerd. Het blijft ook vandaag vrijwel overal zonnig. Alleen in het (zuid)oosten kan aan het eind van de dag bewolking ontstaan. De temperatuur ligt vanochtend vroeg in het binnenland iets onder nul en loopt vanmiddag op naar ongeveer 9° in het uiterste noordoosten tot rond 15 of 16° in het zuiden. Wel voelt het door de stevige wind wat frisser aan.

Vanavond en vannacht

Is het, op enkele wolkenvelden in het oosten na, vrijwel onbewolkt. De wind is noordoost, later vannacht noord tot noordoost en matig, 3 of 4 Bft., aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft., en in het zuidwestelijk kustgebied tegen de ochtend krachtig, 6 Bft. Met 2 tot 5° is het minder koud dan de afgelopen nachten.

Morgen

Een krachtig hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland (maandag 1053 hPa) bepaalt vanaf zaterdag het weer voor een aantal dagen. Met een noordelijke stroming wordt koudere lucht aangevoerd.

Morgen start met op veel plaatsen zon. In de loop van de dag komt er vanuit het noorden wat meer bewolking. De kans op neerslag is klein. De wind draait richting noord en neemt in de vanmiddag toe naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig tot krachtig aan de kust en rond het IJsselmeer, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 6 en 10° in het noorden en tussen 9 en 13° in het zuiden.

De nacht naar zondag

Zijn er wolkenvelden maar vooral in het westen ook opklaringen. Tegen zondagochtend kan er in het noordoosten een bui vallen. Doordat de bovenlucht daar afkoelt naar rond -32° op 5 km hoogte, kan er ook (korrel)hagel of een vlok smeltende sneeuw vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen 0 en 5°. De noord tot noordoosten wind is matig, 4 Bft., aan de kust vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft.

Zondag

Zijn er wolkenvelden afgewisseld door enkele opklaringen. Vooral in het oosten kan een bui vallen, mogelijk met (korrel)hagel. De noord tot noordoostenwind neemt in de loop van de dag iets af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en (vrij) krachtig aan de kust en rond het IJsselmeer, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt rond 7°, in hoog België rond 2°, en daarmee is het duidelijk te koud voor eind Maart.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

Bepaalt het hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland ons weer. Het blijft te koud voor deze tijd van het jaar met overdag 5 tot 8° en ’s nachts een temperatuur rond of enkele graden onder het vriespunt. Er zijn wolken maar er is ook ruimte voor de zon. Vooral maandag en woensdag kan er (winterse) neerslag vallen. De wind komt uit noordoost tot oost maar draait vanaf dinsdag naar noord tot noordwest.

De kans grafiek voor de neerslag laat zien dat het nog twee dagen droog (en (vrij) zonnig) blijft. Daarna neemt de neerslagkans toe.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het vooral vandaag en morgen aangenaam weer is. Daarna gaat de temperatuur omlaag en blijft het – geruime tijd – te koud voor deze tijd van het jaar. Bron: Meteologix.

Maandag de vooruitzichten voor volgende week op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een goed weekend gewenst!

Prachtige zonsondergangen deze week. Foto Annelies Lageschaar

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 533 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: twee dagen lenteachtig, daarna koel en onbestendiger”

 • Bertil Blaas
  27 maart 2020 at 10:46

  Dag Ronald,

  Als dagelijks volger, dank voor je goede weerberichten. Uiteraard ook in deze vreselijke tijd.
  Ik wens je ook fijn weekend en oppassen op de gezondheid. ! 👍👍

  Groet bertil.

  • Ronald
   27 maart 2020 at 10:52

   Goedemorgen Bertil,

   Hartelijk dank voor je aardige woorden! We proberen het weerbericht zo goed mogelijk te blijven verzorgen. Suggesties zijn altijd welkom. Voor jou en je familie een fijn weekend en een goede gezondheid.

   Vriendelijke groeten, Ronald.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!