Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Felicitas heeft geen invloed meer op ons weer en vandaag hebben we te maken met depressie Rolf. Het bijbehorende warmtefront trekt vanochtend over het land zuidoostwaarts en vanavond volgt het koufront. Daartussen zitten wij in de warme sector. De komende dagen bepalen depressies sowieso het weerbeeld en het wordt dan ook een turbulente weerweek met later in de week stormkansen en regen van betekenis.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: eerst bewolkt en wat regen, later regionaal flink opklarend
We begonnen de zondag gisteren met veel bewolking en wat lichte regen en motregen. Al vrij snel was het in het westen droog en klaarde het lokaal flink. De meeste zonuren vonden we in de noordwestelijke helft met 3 tot lokaal 5 uur zon. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10° met op Schiphol maximaal 10,1°. In België lagen de maxima tussen de 6-7° in de Ardennen en 8 tot 10 elders met in Beitem maximaal 10,4°.

eerst wolkenvelden, later opklaringen. De foto werd via Twitter ingestuurd door @SevereWeather_N

Vandaag: vanochtend regen, vanmiddag droog
Het is op deze maandag over het algemeen grijs en bewolkt. Vanochtend trekt er van noordwest naar zuidoost een warmtefront behorende bij depressie Rolf over onze streken en op de passage van het front valt er regen en motregen. Later vanochtend wordt het in het noordwesten weer droog en vanmiddag volgt de rest van het land. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9° in het noorden en langs de kust en naar 11-12 in het binnenland. In België liggen de maxima tussen de 7° in de Ardennen en lokaal 13, misschien wel 14 in West-Vlaanderen.


Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt en de kans op buiige regen neemt weer toe. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar 4° in het noorden en naar 8-9 in het zuiden en in grote delen van België.

op een aantal plaatsen klaarde het flink op. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Morgen: bewolkt en in de zuidelijke helft regen
Morgen hebben we een tweedeling in de Lage Landen. In het noorden en midden blijft het droog met naast wolkenvelden soms ook wat zon. In het zuiden en niet in de laatste plaats in België is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8-9° in het noorden en naar 11-12, in België lokaal naar 13°.

storingen zorgen later deze week voor veel regen en ook veel wind.

De rest van de week: regen en veel wind
Na morgen neemt de wisselvalligheid toe en vooral in de periode woensdag tot en met vrijdag trekt de ene na de andere storing over onze streken. Elke dag is er dan ook kans op regen van betekenis en ook de wind zal geregeld van zich doen spreken. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig en vooral later op donderdag kan de zuidwester vrij krachtig tot krachtig zijn over land en hard tot stormachtig aan zee. Misschien komt het bij de Wadden wel tot een echte storm, windkracht 9. De aangevoerde lucht is vrij zacht en de temperatuur stijgt dagelijks naar waarden tussen de 9 en 12° van noord naar zuid.

de straalstroom ligt later deze week precies over onze streken en het is dan ook een komen en gaan van depressies.

Eind week: tijdelijk kouder
Vrijdag komen we aan de achterzijde van de depressie en is de aangevoerde lucht polair en gaan de temperaturen enkele graden naar beneden. De neerslag kan een winters karakter krijgen (hagel/smeltende sneeuw) en in de Ardennen wordt sneeuw verwacht. Het wordt vrijdag van noord naar zuid maximaal 6 tot 8°, maar tijdens buien is het enkele graden kouder.

In de nacht naar zaterdag kan het een graadje vriezen, maar erg lang duurt deze wat koudere periode niet, want later op zaterdag zorgt een volgende storing alweer voor regen en geleidelijk oplopende temperaturen. Ook tijdens de laatste dagen van de meteorologische winter is het zacht en wisselvallig.

heel langzaam wordt de lente zichtbaar. De foto werd ingestuurd door @SevereWeather_N

Aan de temperatuurpluim hieronder is goed de termische dip te zien aan het eind van de week, maar ook zichtbaar is dat de temperatuur daarna weer omhoog gaat. We kunnen dan ook met vrij grote zekerheid zeggen dat er in de meteorogische winter geen winterweer meer komt. Wellicht heeft maart nog wat in petto, maar vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor. Sterker nog: met maart op de kalender worden regelmatige dubbele cijfers verwacht…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Elke dag is er kans op regen of enkele buien. Vooral in de periode woensdag tot en met vrijdag wordt er regen van betekenis verwacht. In het midden van het land wordt tot het eind van de week tussen de 20 en 40 millimeter verwacht.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we aanvankelijk temperaturen van een graad of 10. Aan het eind van de week wordt het tijdelijk kouder in polaire lucht, mar in het weekend wordt het alweer zachter met temperaturen oplopend naar weer een graad of 10. In de nacht naar zaterdag is er kans op een graadje vorst.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Helaas zijn er voorlopig geen wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Hoge Venen in deze krokusvakantieweek voor het noorden en midden van het land. Lokaal liggen nog wat sneeuwresten, maar de komende dagen verlopen uitermate zacht met ook regen. Aan het eind van de week wordt het tijdelijk flink kouder en valt de neerslag weer in de vorm van sneeuw en kan er dus weer een sneeuwdek worden gevormd aan het begin van het Carnaval. Lang lijkt het niet te duren, want komend weekend wordt het weer zachter en gaat het weer regenen.

vrijdag kan er weer wat sneeuw vallen in de Ardennen en ook in het Sauerland volgens het ECMWF.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten, dus ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang, maar loop langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 514 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier