Advertentie 

Algemene situatie

De bordjes worden verhangen en de vooruitzichten zijn behoorlijk turbulent. Vandaag wordt nog een (laatste?) nazomerse dag, maar na koufrontpassage morgen behorende bij depressie Elena draait het om duidelijk lagere temperaturen, regelmatig veel wind en van tijd tot tijd regen of enkele buien. Dat allemaal in het weekend dat de astronomische herfst begint op zondag 23 september om 3:54 uur.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonneschijn, maar ook lokaal wolkenvelden

Gisteren was het wederom een prachtige nazomerdag met flink wat zonneschijn. In het westen en noorden kwamen aanvankelijk ook wolkenvelden voor, maar het bleef overal droog.

De temperatuur steeg overal weer tot boven de warme grens van 20° en in het oosten en zuidoosten werd de kaap van 25° weer overschreden. Terschelling noteerde 20,4 en Den Helder 21,0°. De toppers waren Arcen en Ell met 26,8 en Maastricht 27,4°. In België lagen de maxima tussen de 22 en 26° met in Diepenbeek 26,3°.

De dag begon al zeer fraai. Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Ook Ton Wesselius maakte weer een prachtige foto van de zonsopkomst.
Geleidelijk kwamen er stapelwolken tot ontwikkeling, maar het bleef droog. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn

In de noordwestelijke helft van het land zit aanvankelijk veel bewolking en daaruit kan wat lichte regen of motregen vallen vanwege een schampend warmtefront. De regen trekt geleidelijk naar het noorden weg. Elders in het land zijn er perioden met zon en blijft het droog.

De zuidwestenwind waait matig over land, vrij krachtig in het noorden en westen en krachtig in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar 20 tot 22° in het noordwesten en op de Wadden, naar 24° in het midden (warme dag nummer 120 voor De Bilt) en naar nog altijd een zomerse 25 tot lokaal 27° in het oosten, zuidoosten en in Belgisch Limburg. Voor meetpunt Maastricht kan het zomerse dag nummer 73 worden. Het vorige record was 68.

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking toe en in de loop van de nacht gaat het vanuit het westen regenen. De zuid tot zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en wordt in de loop van de nacht vrij krachtig over land, windkracht 5, krachtig aan zee en hard in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. De temperatuur ligt gedurende de nacht tussen de 17 en 20° en dit zal tevens het maximum zijn voor morgen.

Omslag met veel wind

Morgen trekt het koufront in de ochtend snel over het land naar het zuidoosten weg en vanuit het westen klaart het flink op. In de middag is er vooral in het westen en noorden kans op een bui.

De zuidwestenwind wordt west tot zuidwest en is duidelijk aanwezig. Over land is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. In de kustgebieden hard, kracht 7 en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden stormachtig, windkracht 8. Verder zijn er zware tot mogelijk zeer zware windstoten mogelijk van 75 tot lokaal 100 km/uur.

De temperatuur is morgen overdag lager dan in de komende nacht. Het maximum zal 19 tot 21° zijn, maar overdag gaat het kwik omlaag. In de ochtend is het gemiddeld een graad of 17-18, morgenmiddag is het maar 15 tot 17°.

Een koude bovenlucht zorgt morgenavond en in de nacht naar zaterdag voor enkele buien met kans op onweer. Bron: meteologix.com

Turbulente vooruitzichten

In de nacht naar zaterdag krijgt vooral het noorden van het land te maken met buien en deze buien kunnen gepaard gaan met onweer. In het noorden is de lucht op grote hoogte (500 hPa-vlak) met -28° erg laag, in het zuiden is de temperatuur op dat vlak -22° en is de buienkans een heel stuk kleiner.

Zaterdag overdag komt het overal tot enkele buien, maar geregeld schijnt ook de zon. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is matig tot krachtig van kracht met de meeste wind in het noorden. De temperatuur stijgt naar 16-17, in het zuidoosten en hier en daar in België kan het 18° worden.

Zondagavond komt het Amerikaanse weermodel met heel veel wind langs de kust. Bron: meteologix.com

Het Amerikaans weermodel geeft het al enkele dagen aan en inmiddels komen ook de overige weermodellen met een enigszins turbulent scenario. Zondag zou namelijk later op de dag een diepe stormdepressie via de Britse Eilanden en de Noordzee voor flink wat wind kunnen zorgen in onze Lage Landen. Op deze termijn is zoiets uiteraard nog erg onzeker maar de kansen zijn er zeker.

Voordat het mogelijk flink gaat waaien is het zondag bewolkt en zijn er perioden met regen. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 16 tot 19°.

Het Amerikaanse model berekent voor zondagavond en in de nacht naar maandag windstoten tot 125 km/uur.

Zware tot zeer zware windstoten worden er verwacht door het Amerikaanse weermodel. Bron: meteologix.com

We moeten afwachten of de soep inderdaad zo heet gegeten wordt, want het moet natuurlijk nog wel allemaal gebeuren. De komende dagen dit maar in de gaten houden. Grappig detail is dat zondag de herfst officieel begint om 3:54 uur en dan al gelijk een storm…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vandaag nog ruimschoots boven de 20° uitkomt. Komende nacht is het nog vrij warm, maar morgenmiddag is het al duidelijk koeler. Daarna ligt de temperatuur onder de 20°, maar in de loop van volgende week zit er toch weer een stijgende lijn in de temperatuur.

Ook bij Ton Wesselius nam in de ochtend de bewolking toe.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind is de komende dagen duidelijk aanwezig. Vandaag waait de zuidwestenwind met 15 knopen over land met windstoten van 22 tot 26 knopen.

Aan zee is de wind vrij krachtig met 20 knopen en vlagen van 26 tot 29 knopen, ofwel 48 tot 54 kilometer per uur.

De golfhoogte is flink morgen. Bron: meteologix.com

Morgen waait de wind uit het westen en is over land vrij krachtig met 20 knopen. De windvlagen liggen rond de 30 knopen, maar in de nanacht en vroege ochtend komen de vlagen nog hoger uit.

Aan zee is er nog meer wind met 26 tot 32 knopen gemiddeld, ofwel windkracht 6 tot 7. De windvlagen liggen tussen de 32 en 39 knopen (59-72 km/uur), maar in de nanacht en vroege ochtend komen windstoten voor tot tegen de 90 km/uur.

Bij Jannes Wiersema was het, na een zonnig begin, ook meest bewolkt.
De dag eindigde ook fraai met deze foto van Suzanne Vermulm.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie (laatste?) nazomerdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 581 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier