Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Na een heldere nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst, neemt de bewolking op deze donderdag toe en in de loop van de middag gaat het vanuit het noordwesten licht regenen en motregenen. In het oosten en zuidoosten schijnt vanochtend nog af en toe de zon. De zwakke wind krimpt van noord naar west en de temperatuur stijgt naar 2-3° in het oosten en naar 5-6 in het westen van het land. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag licht vriezen. Na frontpassage krijgen we vanaf morgen weer een vrij zachte, turbulente weerfase en deze lijkt minstens een week te duren.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. In de Limburgse heuvels en niet in de laatste plaats in de Ardennen en Hoge Venen is enige tijd sneeuw mogelijk. De temperatuur daalt in het zuidoosten naar 0, in de Ardennen en Hoge Venen naar enkele graden onder nul, elders blijft het kwik 1 tot 4° boven nul met de hoogste waarden in het westen en noorden.

We begonnen de dag in het westen van het land nog met enkele buien, maar ook met fraaie wolkenpartijen. Monique Bormans uit Leiden maakte deze foto.
Aad Hogenboom maakte deze foto aan de oevers van het Braassemermeer.
De dag begon fraai in het hoge noorden. Jannes Wiersema maakte de foto in Roodeschool.
Ab Donker maakte deze fraaie foto in Buurmalsen.
Bij Joyce Derksen in Doornenburg begon de woensdag met deze fraaie kleuren.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto in de omgeving van Zevenhuizen.
Overal kwam de zon goed tevoorschijn en dat was ook in Roelofarendsveen het geval. Ton Wesselius maakte de foto.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Angela ligt nog altijd ten westen van onze streken, maar het hoog trekt zich de komende dagen naar de Azoren terug en verliest de invloed op ons weer. Storingen behorende bij (diepe) depressies ten noorden van onze streken kunnen ons met regelmaat bereiken en zorgen voor een periode met uitermate wisselvallig weer. Tot zeker halverwege volgende week valt er dagelijks regen of komt het tot enkele buien en ook de wind zal regelmatig flink doorstaan. De temperatuur is ook weer vrij hoog voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een prachtige dag met overal weer eens flink wat zonneschijn, maar in de ochtend kwam het, in polaire lucht, nog tot enkele buien en daarbij werd ook hagel en zelfs smeltende sneeuw waargenomen. Ook in de Ardennen en Hoge Venen vielen buien van sneeuw.

Het webcambeeld van gistermiddag van de Mont Rigi. Bron: RMI.

De zonneschijnduur werd op sommige plaatsen zelfs verdubbeld. Over de eerste 8 dagen van het jaar scheen de zon op bijvoorbeeld meetpunt De Bilt nog maar 6 uur, gisteren kon daar zowaar 6,5 uur worden bij opgeteld. Over het hele land gezien scheen de zon 4 tot 7 uur. De temperatuur steeg naar 6-7°.

Afgelopen nacht waren er nog flinke opklaringen en daardoor kon de temperatuur, bij weinig wind, dalen tot onder nul. Op veruit de meeste plaatsen vroor het licht met temperaturen landinwaarts tot -3°. Op deze donderdag neemt al vrij snel de bewolking toe en vanmiddag gaat het vanuit het noordwesten licht regenen en motregenen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Donald. De temperatuur stijgt naar 2-3° in het oosten en naar 5-6 in het westen van het land.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Morgen is een grijze dag met over het algemeen veel bewolking. Uit die bewolking kan soms wat lichte (mot)regen vallen, maar de hoeveelheden vallen mee. In de hogere delen van de Lage Landen valt in de ochtend ook nog wat sneeuw. De wind is noordwest en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 7 tot 9°. Ook in de hogere delen van België loopt het kwik uiteindelijk weer op en wordt het een graad of 3-4.

In het weekend trekt het hoog Angela zich terug naar de Azoren en tegelijkertijd breidt Scandinavische lagedruk tot over onze streken uit. We krijgen dan ook een wisselvallige periode in een westelijke stroming. Depressies blijven ten noorden van onze streken Scandinavië intrekken en zorgen bij ons van tijd tot tijd voor regen of enkele buien, maar bijzonder grote hoeveelheden worden er niet verwacht. In de pluim hieronder zien we dat er de komende 10 dagen zo’n 22 tot 38 millimeter valt.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

De aangevoerd lucht is ook weer vrij zacht met tot en met volgende week woensdag temperaturen tussen de 7° in het oosten en 9 in het westen van het land en de nachten blijven vorstvrij. In de Ardennen is het dagelijks een graad of 4-5, maar daar kan het kwik in de nacht wel dalen naar waarden rond het vriespunt.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is over land veelal matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee regelmatig krachtig tot hard en soms zelfs stormachtig, windkracht 8. Kortom: een vrij zachte, enigszins natte en regelmatig turbulente periode.

Na deze periode lijken de temperaturen te gaan dalen en komt de winter langzaam dichterbij. We zullen echter nog behoorlijk wat geduld moeten hebben, maar de eerste tekenen in de pluim zijn zichtbaar.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen weer gaat stijgen. Zondag kan het zelfs 10° worden. Daarna blijft het tot en met woensdag vrij zacht, maar daarna gaat het kwik langzaam omlaag.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto op een prachtige zonnige januaridag.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto in Stompwijk.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
De zon ging ook weer fraai onder. Joyce Derksen maakte deze foto.
Diny Reijnen maakte deze prachtige foto van de zonsondergang in Gennep.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de wisselvallige verwachtingen voor de Lage Landen. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.003 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier