Advertentie 

Algemene situatie:
Door een trein van lagedrukgebieden, uitgestrekt van de oostkust van de VS tot aan Scandinavië, staat er een diepe zuidwestelijke stroming op het menu. Deze stroming brengt ons een turbulent, regenachtig en zacht weekend. Zeker tot en met volgend weekend zijn het een westelijke stroming en depressies die ons weerbeeld bepalen, wel wordt het na het weekend een fractie minder zacht.

De weerkaart voor vandaag. Ten westen van ons liggen een aantal fronten klaar, welke de komende dagen voor neerslag gaan zorgen. Bron: KNMI

Gisteren: lokaal een bui, in het westen zon
Gisteren verliep de dag in de westelijke helft en in het noorden vrij zonnig. In het binnenland was het grijzer. Lokaal viel er een bui, en de meeste buien waren voor de kustgebieden. De maximumtemperatuur varieerde van 8,6 graden op Terschelling tot 12,2 graden in Ell. In België was het het warmst in Kleine Brogel met 12,7 graden, terwijl het op Mont-Rigi zoals gebruikelijk een stuk frisser was met 6,7 graden.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze foto komt van de hand van Monique Bormans.

Afgelopen nacht klaarde het flink op, maar tegen de ochtend werd het vanuit het westen bewolkter. De minimumtemperatuur varieerde van 5 graden in het binnenland tot 8 graden aan de kust.

Bij Jannes Wiersema scheen de zon volop.
En ook deze foto is door Jannes Wiersema gemaakt. 

Vandaag: van het westen uit regen
Vanochtend wordt van het westen uit de bewolking dikker. Her en der valt al een bui, maar vanmiddag trekt er een serieuzer neerslaggebied het land binnen. Rond het middaguur begint het in het westen te regenen en in de loop van vanmiddag regent het ook in het binnenland.

De temperatuur ligt overdag rond een graad of 8, vanavond wordt echter pas de maximumtemperatuur bereikt. De temperatuur stijgt dan naar een graad of 10. De zuidelijke wind neemt in de loop van de dag in kracht toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op de Wadden in de avond mogelijk ook krachtig. Het wordt komende avond/nacht geleidelijk droger, maar nog altijd valt er verspreid over de Lage Landen wat buiige neerslag.

Jolanda Bakker legde de zonsondergang vast.

Morgen: volgende storing
Tijd om op te drogen is er nauwelijks, want morgenvroeg trekt er alweer een nieuw neerslaggebied vanuit het zuidwesten de Benelux binnen. Dit front trekt in de loop van de middag echter alweer de Benelux uit en dus wordt het morgenmiddag van het westen uit droger. Mogelijk laat tegen het einde van de middag zelfs de zon zich zien in de westelijke helft van de Benelux. Met maximumtemperaturen uiteenlopend van 11 tot 14 graden wordt het vrij zacht voor de tijd van het jaar. Er staat nog steeds een matige tot (vrij) krachtige wind, ditmaal echter uit westelijke richting.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Volgende week:
In de nacht naar maandag ligt er alweer een volgend gebied met regen klaar, deze trekt waarschijnlijk over het zuiden van de Lage Landen richting het noordoosten. Maandag valt er dan met name in de oostelijke helft nog wat neerslag, maar ook elders is er kans op een bui. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 14 graden.

Ook de rest van de week wordt het weer bepaald door afwisselend neerslag en perioden van opklaringen. Dinsdag lijkt het overdag meest droog te zijn met lagere temperaturen, woensdag wordt het dan weer warmer met opnieuw neerslag. Wel neemt de spreiding in de pluim hier flink toe en wordt de onzekerheid dus groter. Dit wisselvallige weertype houdt aan tot en met het weekend, en vanaf/na het weekend hinten de weermodellen op een meer noordelijke stroming. Als dit gebeurt, neemt de kans op winters weer (lagere temperaturen, winterse neerslag) toe. De pluim ondersteunt dit idee met een dalende trend in de temperatuur. Dit is uiteraard echter nog veel te ver weg om waarde aan te hechten, maar wel interessant om in de gaten te houden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Zie de dalende trend.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De hele volgende week zijn er neerslagpieken te zien.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI, met tussen de neerslag door soms wat ruimte voor opklaringen.
En nog een foto van de zonsondergang, opnieuw door Jolanda Bakker.

Dat was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht, Rico geniet momenteel van een weekendje weg. Vanuit Spitsbergen een fijn weekend gewenst, bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Een sfeerimpressie vanuit Spitsbergen. De afgelopen dagen is er erg veel sneeuw gevallen. Deze foto is gisteren gemaakt.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 587 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier