Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De laatste dagen werden gekenmerkt door tropische warmte. Maar deze tropische warmte gaat in een deel van Nederland en België verdreven worden. Toch blijft de warme lucht bij ons in de buurt. In het weekend komt de warme lucht dan ook tijdelijk terug en kan het regionaal weer tropisch warm worden.

Voorzorgsmaatregelen tegen de hitte. Foto: Ton Wesselius
Bij Martin Vye gaf het kwik bijna 35 graden aan gisteren.

De afgelopen dagen waren dus bijzonder warm. Zo werd gisteren de warmste 25 juni ooit gemeten: 33.2 graden in de Bilt t.o.v. 32.9 graden in 1976. In Hupsel was het gisteren uiteindelijk het warmste met 36.5 graden. Het enige officiële weerstation in Nederland dat de tropische grens van 30 graden niet heeft gehaald was Vlieland met 29.5 graden. Aan de Belgische kust was het met maxima van 25 tot 26 graden sowieso een stuk koeler dan in Nederland.

Door de warmte worden diverse bruggen preventief koel gehouden met water. Foto: Jolanda Bakker
Gisteren was er naast een aantal wolkenvelden ook ruimte voor de zon. Foto: Trijntje vd Berg
Volop zomerweer in Nederland! Foto: Ton Wesselius

Vandaag gaat de warmte in delen van het land dus verdreven worden. Dit gaat niet zoals vaak met een stevige portie onweersbuien, maar heel subtiel met een draaiing van de wind. Gisteren stond er overal een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke stroming, maar dankzij een hogedrukgebied boven de Noordzee draait de wind in delen van de Benelux naar het noorden tot noordoosten. In het zuiden van Nederland en in België blijft de wind juist uit oostelijke richting waaien.

Hierdoor gaan er grote temperatuurverschillen ontstaan in de Benelux. In de kustgebieden wordt het zo’n 16 tot 18 graden, terwijl in het zuidoosten van Nederland en landinwaarts in België nog 30 tot 32 graden kan worden. Een landelijke hittegolf zit er niet in aangezien het dan in de Bilt morgen minimaal 30 graden moet worden. Regionaal in het zuidoosten van Nederland is een hittegolf zeer goed mogelijk.

Waar het de afgelopen nachten amper afkoelde, zal het komende nacht meer af gaan koelen: 11 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden.

Morgen weet de koelere lucht uit het noorden ook het zuiden van Nederland en België te bereiken. De maxima liggen een stuk lager dan de afgelopen dagen: 16-18 graden in het noorden tot 25 graden in het zuidoosten.

In het noorden en de kustgebieden komt de wind uit noordelijke richting en is deze matig van kracht. In het zuiden komt de wind juist uit het (noord)oosten. Met name in de noordelijke helft drijven er wolkenvelden over, maar blijft het wel overal droog.

In het weekend weet de warmere lucht onze kant weer op te komen. Het hogedrukgebied trekt namelijk over de Noordzee richting het oosten. Hierdoor draait de wind steeds meer naar oostelijke tot zuidoostelijke richting en gaan de temperaturen ook weer oplopen.

Vrijdag is er veel ruimte voor de zon als in de noordelijke helft de wolkenvelden uiteindelijk ook oplossen. Het wordt in de kustgebieden 17 tot 19 graden, terwijl het kwik in het zuidoosten alweer oploopt naar zo’n 25 tot 27 graden. Zaterdag wordt er nog een schepje bovenop gedaan: in het oosten en de zuidelijke helft wordt het 30 tot 33 graden. In het noorden is het met 25 tot 27 graden wat koeler.

Zondag wordt het weer koeler als de wind naar het westen draait. Dit gaat wederom zonder het gebruikelijke onweer waardoor de overgang naar een koeler weertype geleidelijk zal verlopen. In het westen wordt het zo’n 18 tot 20 graden terwijl de temperatuur in het uiterste oosten 26 tot 28 graden wordt.

Regen- en temperatuurkansen Zuid-Nederland:

Regen- en temperatuurkansen Noord-Nederland:

Volgende week blijft de wind in eerste instantie uit westelijke richting waaien. Hierdoor zal de week een stuk koeler verlopen, maar blijven fronten dankzij een uitloper van een hogedrukgebied van ons verwijderd. Hierdoor is er volgende week een kleine kans op neerslag.

Een ‘Hollands landschap’ in het westen van het land tijdens deze zomerse periode. Foto: Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 555 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier