Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gisteren hadden we op een aantal plaatsen in Nederland de tweede tropische dag op rij, maar in De Bilt lukte het weer niet. Vandaag volgt nog een tropische dag, maar voelt het wel een stuk benauwder aan. Vanavond en vannacht volgen een aantal onweersbuien. Morgen wordt de warme lucht definitief verdreven uit ons land. Vanaf zondag moeten we het doen met typisch Hollands zomerweer.

Vandaag begint de dag zonnig, maar wel benauwd. Het was een heuse plaknacht, want zeker in grote steden blijft de warmte lang hangen vanwege het hitte-eilandeffect. Met veel zon loopt de temperatuur vanochtend al snel op. De wind is gedraaid naar het zuidoosten en daar wordt wel wat vochtigere lucht aangevoerd. Het voelt dan ook vandaag een stuk minder aangenaam aan dan de afgelopen dagen. De weersomslag is al zichtbaar boven het zuidwesten. Boven Londen ligt al een onweersbui en ook boven Frankrijk en Duitsland komen al een aantal stevige onweersbuien voor.

Daarvoor uit warmt het dus flink op. De temperatuur stijgt naar 28 graden op de Wadden tot 32, misschien 33 graden in het zuiden. Het is de vraag hoe warm het exact wordt, want wolkenrestanten zouden misschien de temperatuur iets kunnen drukken. In het zuidwesten zal de temperatuur de 30 graden vermoedelijk al niet meer gaan halen. Daar zullen de eerste onweersbuien het land bereiken in de loop van de middag.

Het hete zomerweer gaat vandaag en morgen verdreven worden. Boven het zuidwesten zien we daar al de eerste signalen voor.

Een prachtige zonsopkomst vanochtend gemaakt door Ton Wesselius. Het begin van een tropische dag.

Voorlopig wordt het vandaag de laatste tropische dag. De komende periode moeten we het met gematigdere temperaturen doen.

Een aantal onweersbuien

In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking verder toe met later in de middag al een aantal stevige onweersbuien. De situatie is wel wat complex, want waar en hoe zwaar de buien precies uit zullen pakken is lastig te zeggen. Niet alle modellen hebben hier hetzelfde idee over. Voor nu gaan we ervan uit dat er in de loop van de middag enkele stevige onweersbuien het zuiden van het land inschuiven en dan langzaam over het land trekken. Houd er rekening mee dat er een stevige onweersbui kan vallen. Er kan lokaal veel water bij zitten en ook hagel behoort tot de mogelijkheden.

In de nacht zullen de meeste buien weer wat inzakken, maar droog zal het niet worden. Ook dan wordt het weer een flinke plaknacht. Het is klam en benauwd en de temperatuur daalt maar moeizaam. Pas tegen zonsopkomst zal de temperatuur iets onder de 20 graden komen.

Er kunnen een aantal stevige onweersbuien vallen. De precieze locatie is wat lastig aan te geven, maar houd er rekening mee dat er een onweersbui kan vallen.

Er is genoeg potentiële energie (CAPE) aanwezig, dus het kan lokaal stevig tekeer gaan. Boven België, Frankrijk en Duitsland moeten ze ook rekening houden met pittige buien.

Warmte wordt definitief verdreven

Na een echte plaknacht, wordt vandaag de warme lucht definitief uit ons land verdreven. Er komen eerst nog een aantal stevige onweersbuien voor. De locatie en zwaarte is nog enigszins onzeker, maar ten noordoosten van de lijn Den Helder – Nijmegen maakt de grootste kans. Maar er moet meteen bij gezegd worden dat er ook modellen zijn die de meest zware buien boven Duitsland laten ontstaan.

De maximumtemperatuur wordt al vroeg op de dag bereikt. In het westen en zuidwesten al vroeg in de ochtend. In het oosten en zuiden waarschijnlijk net na het middaguur. Het wordt er dan nog 25 tot 27 graden. Als het in Arcen, Gilze Rijen, Volkel of Eindhoven dan 25 graden of meer wordt dan is de regionale hittegolf een feit. Lees hier nog eens alles terug over een hittegolf.

Met een koufront wordt de warme lucht definitief uit ons land verdreven. Daarvoor uit trekt een vore over met lokaal stevige buien. De maximumtemperatuur wordt op zaterdag al vroeg bereikt.

In potentie kunnen de zwaarste buien vooral in het noordoosten voorkomen. Het is echter geen uitgemaakte zaak, dus goed de berichten blijven volgen is erg belangrijk de komende 48 uur.

In het oosten en noordoosten kan het nog 27, misschien zelfs 28 graden worden. In het westen is het dan al flink afgekoeld.

Licht wisselvallig zomerweer

Vanaf zondag is het dan licht wisselvallig zomerweer met ruimte voor de zon, maar ook af en toe kans op een bui of wat regen. De temperatuur ligt over het algemeen tussen de 18 en 22 graden. Temperaturen die veelal rond de normaal liggen dus. Als we dan naar de pluim kijken dan zien we dat het echt warmte er voorlopig even niet in zit.

De pluim is duidelijk; tropische hitte zit er voolopig niet in.

Dit was het weer voor vandaag. Graag tot morgen en blijf koel!

Foto voorpagina: Aad Hoogenboom

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 889 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: tropische hitte wordt verdreven”

  • Johann
    26 juni 2020 at 09:49

    Verfrissende onweersbuien en afkoeling! Voor velen denk een stuk aangenamer dan die klamme warmte! Dank je wel weer voor de update Maarten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier