Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Het is zonnig en warm de komende dagen met als toetje tropische hitte op vrijdag en zaterdag. De kortdurende hitte zit nog steeds in de berekeningen en kan zelfs nog wat extremer gaan uitpakken. Aan zee en in het noorden blijft het (aanmerkelijk) koeler.

In het zuiden al zomers warm

Een hogedrukgebied ligt heel dichtbij over de Noordzee en zorgt de komende dagen voor rustig en mooi zomerweer. De stroming is vrij zwak en dat betekent dat de wind het ook rustig aan doet. Met een noordoostelijke stroming wordt vrij warme continentale lucht aangevoerd en de temperatuur gaat hiermee verder in de lift. Zelfs aan zee wordt het vandaag 20 graden of nog wat warmer en in het zuiden wordt het op meerdere plaatsen zomers warm met 26 graden. Het is overwegend zonnig, al heeft het noorden soms wat meer bewolking. In de namiddag wordt de wind aan de kust tijdelijk noord en koelt het een fractie af. Morgen (donderdag) verandert er niet veel aan het weerbeeld. Wel komt er in de middag aan de kust een zwakke tot matige wind van zee voor. Ook dan koelt het direct aan zee iets af.

Een hogedrukgebied boven onze omgeving zorgt voor mooi en relatief warm zomerweer.

Vrijdag en zaterdag lokaal tropische hitte

Vrijdag en zaterdag gaat de stroming naar het zuiden. In Frankrijk is het al heet en die tropische lucht bereikt dan dus ook onze omgeving. Zo is er ook dan veel zon, blijft het droog en wordt het dus erg warm. Vrijdag lokaal al 31 graden in delen van België en het zuidoosten van Nederland.

Zaterdag mogelijk extreem heet, met grote temperatuursverschillen

Zaterdag wordt op verschillende aspecten een interessante dag. In het zuiden en zuidoosten wordt het hoogstwaarschijnlijk tropisch warm ( 80-90 procent kans) het kan zelfs lokaal daar 35 graden worden. (30-40 procent kans) en dan zijn er ook nog extreme berekeningen die de 40 graden grens tot over België laten lopen (15 procent kans). In het (uiterste) noordwesten daarin tegen wordt het veel koeler. De maxima halen daar maar 16 tot lokaal 20 graden. Extreme temperatuursverschillen dus.

De synoptische kaart voor zaterdag. Tussen een thermisch lagedrukgebied nabij zuidwest Frankrijk en een hogedrukgebied boven de Alpen staat een zuidelijke hoogtestroming. Subtropische lucht is gearriveerd in de Lage Landen met hoge temperaturen. Op de Atlantische Oceaan ligt een koufront met daarachter veel koelere zeelucht. Deze schampt het noordwesten van Nederland. In het noorden en westen is het door een westelijke wind aanmerkelijk koeler.

Wat verwacht ECMWF aankomende zaterdag?

De situatie ligt dus eigenlijk best wel complex op zaterdag, met ook koelere lucht zeer dichtbij. Hoe extreem warm het lokaal gaat worden is dus nog best wel onzeker. Om daar meer duidelijkheid in te krijgen een korte analyse van het Europees weermodel die statistisch gezien het best scoort. Hierbij bekijken we de temperatuur op de 850 hPa hoogtekaart (1500 meter hoogte) en de windrichting.

Het koufront ligt zaterdag dus al heel dichtbij de Benelux. Dit zie je ook terug op het rechter kaartje met op 850 hPa ( 1500 meter hoogte) een temperatuur van 15 graden boven de Wadden en achter het koufront boven Engeland, zelfs 8 graden op 850 hPa. Boven Zuid-Limburg en delen van België zien we temperaturen terug van 20 tot 22 graden op 850 hPa. In extreme gevallen mag je daar 15 of 16 graden bij optellen en kom je dus in theorie uit op een temperatuur van 35 tot 37 graden op neushoogte.

De verwachte temperatuur op de zaterdagmiddag volgens het Europees weermodel ECMWF. In zuidelijk Nederland en delen van België tropisch met op grote schaal 30 tot 35 graden. In het noordwesten is het nog koeler.

Omdat het zo complex is, nog een diepere analyse

Samenvattend komt het Europees weermodel met een maximale hoogtetemperatuur van 20 tot 22 graden op 850 hPa. Dat resulteert dus in maxima van 35 of misschien wel 36 graden lokaal ergens in de Benelux. Waar komt dan de 40 graden vandaan die ik eerder in het bericht aanhaalde? Dan moet dus ook de temperatuur op 850 hPa hoger zijn. Dat is een interessante. Eerst kijken we naar ECMWF.

De warmste lucht schuift volgens ECMWF precies in de nacht naar zondag over de Benelux, met 23 graden op 850 hPa over het zuidoosten. Zou dit overdag gebeuren dan zou de maxima op neushoogte tussen 37 en 39 graden uit kunnen komen!

Dat is dus interessant om in de gaten te houden dat dus de warmste lucht precies in de nacht passeert. Want als de berekeningen nog veranderen kan de maxima dus nog hoger uitpakken! En jawel het model Arpege heeft zo’n berekening te pakken, kijk maar mee.

Samenvattend: vooral op zaterdag (record) warm, maar niet overal

Als we de analyse dan samenvatten dan zien we dat het hoogtepunt van de warmte op zaterdag valt. Waarbij opvalt dat er grote temperatuurtegenstellingen gaan voorkomen. Hoe heet het precies wordt is nog ongewis door de precaire situatie met een koufront vlakbij. Een inzettende westelijke wind kan de verwachte hitte zomaar doen verdwijnen. Dit zien we dan al terug over het noordwestelijk deel van de Benelux. Echter mocht de wind zuidelijk blijven en ook de juiste timing van de warme lucht op hoogte, precies overdag plaatsvinden, dan kan het extreem heet worden in het zuidelijk deel van de Benelux. Wat dat betreft wordt het nog spannend! In dit geval kijken we naar het meest realistische scenario en ga ik uit van de berekening van ECMWF. Lokaal wordt het dan 34 tot 36 graden in de zuidelijke Benelux. Ook dat is interessant omdat de warmterecords (datumrecord) tussen 35 en 36 graden liggen in Noord-Brabant en Limburg. Al met al interessante ontwikkelingen! Na het weekeinde is de (extreme) warmte weer voorbij, daar komen we later weer op terug.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Aad Hogenboom (ingestuurd via Twitter)

(Visited 4.721 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer