Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Tropische lucht vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd naar Nederland op dit moment. De kans is groot dat dit de eerste tropische dag (+30 graden) van 2019 gaat worden. In het oosten en zuiden kan de temperatuur oplopen naar 32 graden en dat zou een een dagrecord zijn voor 2 juni. Vanaf morgen wordt het weer koeler en liggen de temperaturen dichter rond de normaal.

Op naar een temperatuurrecord

De maand mei was een te koude maand. Dat was bijzonder want de 13 maanden daarvoor waren allemaal warmer dan normaal. De maand juni is inmiddels wel warm van start gegaan. Gisteren was de eerste zomerse dag waarbij de temperaturen op veel plaatsen boven de 25 graden uitkwam in Nederland. Normaal telt het voorjaar 4 dagen met een maximum temperatuur van 25 graden of hoger.

Gisteren lag een groot deel van Europa in de zon. Ook vandaag een mooie dag met iets meer hoge bewolking en lopen de temperaturen zelfs op naar 30 graden. (bron: NASA Worldview)
Vandaag bevindt Nederland zich in de warme sector achter het warmte front. Een zuidwestelijke aanvoer breng warme lucht naar ons. Daarbij staat er meer wind dan gisteren. Vannacht trekt een koufront over en zorgt deze voor afkoeling. (Bron: Bodendruck Vorhersage DWD)
Warme lucht vanuit Frankrijk en Spanje wordt richting Nederland aangevoerd. We kunnen hier ook wel spreken van een Spaanse pluim. Temperatuurafwijking ECMWF 850 hPa (bron: Wetterzentrale.de)

Vandaag wordt het nog iets warmer dan gisteren en komt de temperatuur op grote schaal rond de 30 graden te liggen. Dat betekent een tropische dag en grote kans dat we vandaag ook een temperatuurrecord gaan halen. Het vorige dagrecord lag in de Bilt namelijk op 29,5 graden (1947). Door een stevige zuid- tot zuidwestenwind blijft een zeewind lange tijd uit aan de kust waardoor het ook hier heet kan gaan worden. Wie een duik wil maken moet rekening houden dat de zeewatertemperatuur nog niet hoog is. Deze ligt aan de kust rond de 14 a 16 graden.

De zeewatertemperatuur ligt op dit moment tussen de 14 a 16 graden. (bron: waterinfo.rws.nl)
Zoek de verschillen 08.00 en 15.00 uur gisteren op strand Langeverdersla. (foto: Aad Hogenboom)

Toch lijkt het er nog een adertje onder het gras en kan er mogelijk nog een enkele (onweer)bui voor gaan komen eind van de middag. In onderstaande neerslagkaarten zie je een vergelijking tussen verschillende weermodellen. Met uitzondering van het ICON-EU model worden door de andere modellen verspreid over het land een enkele bui verwacht. Tijdens deze weersituatie kan dit gepaard gaan met onweer. Later in de avond neemt de kans op buien verder toe en in de nacht naar maandag gaat er verspreid over het land buien vallen. Dit kunnen pittige buien zijn met lokaal veel neerslag.

Neerslagkaarten: ICON linksboven, Hirlam rechtsboven, Harmonie rechtsonder en GFS linksonder. Later vandaag mogelijk enkele buien. (bron: WXCHARTS.COM).
Een lagedrukgebied boven de Britse Eiland trekt snel richting het noorden en brengt wisselvallig weer bij ons. De Duitse weerdienst laat een convergentie lijn voor het koufront zien boven Nederland. Reken gehouden moet worden met lokaal stevige buien in de nacht van zondag naar maandag (bron: DWD)

Na de ‘verfrissende’ buien vannacht liggen de temperaturen op maandag een stukje lager. De temperaturen komen nog altijd boven de 20 graden uit. Het blijft grotendeels wel droog, maar er is wel meer bewolking. De zon zullen we dus iets minder vaak zien. Verder staat er een west- tot zuidwesten wind.

Dinsdag wordt een interessante dag. Vooralsnog lijken de temperaturen rond de 20 graden te blijven en liggen deze rond de normaal. Toch kan de temperatuur ook nog een stuk hoger gaan uitvallen dan eerder werd verwacht. Nederland bevindt zich op dat moment op de grens van warm en koude lucht. Afhankelijk van de trekrichting van het lagedrukgebied.

Nederland bevindt zich dinsdag en woensdag op de grens van warm en koude lucht. Mogelijk kan het dinsdag en woensdag nog een warme dag gaan worden. ECMWF dinsdag 4 juni (bron: Wetterzentrale.de)

In de loop van de week, vanaf woensdag, blijft het aan de wisselvallige kant. De temperaturen komen niet meer boven de 20 graden uit en er valt van tijd tot tijd neerslag.
Met name op woensdag en donderdag is de kans op buien en het grootst. Vooralsnog zijn er nog geen tekenen op hoge temperaturen. De hoge temperaturen van vandaag lijken we dus voorlopig even niet meer te zien.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 456 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier