klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Tropische lucht vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd naar Nederland op dit moment. De kans is groot dat dit de eerste tropische dag (+30 graden) van 2019 gaat worden. In het oosten en zuiden kan de temperatuur oplopen naar 32 graden en dat zou een een dagrecord zijn voor 2 juni. Vanaf morgen wordt het weer koeler en liggen de temperaturen dichter rond de normaal.

Op naar een temperatuurrecord

De maand mei was een te koude maand. Dat was bijzonder want de 13 maanden daarvoor waren allemaal warmer dan normaal. De maand juni is inmiddels wel warm van start gegaan. Gisteren was de eerste zomerse dag waarbij de temperaturen op veel plaatsen boven de 25 graden uitkwam in Nederland. Normaal telt het voorjaar 4 dagen met een maximum temperatuur van 25 graden of hoger.

Gisteren lag een groot deel van Europa in de zon. Ook vandaag een mooie dag met iets meer hoge bewolking en lopen de temperaturen zelfs op naar 30 graden. (bron: NASA Worldview)
Vandaag bevindt Nederland zich in de warme sector achter het warmte front. Een zuidwestelijke aanvoer breng warme lucht naar ons. Daarbij staat er meer wind dan gisteren. Vannacht trekt een koufront over en zorgt deze voor afkoeling. (Bron: Bodendruck Vorhersage DWD)
Warme lucht vanuit Frankrijk en Spanje wordt richting Nederland aangevoerd. We kunnen hier ook wel spreken van een Spaanse pluim. Temperatuurafwijking ECMWF 850 hPa (bron: Wetterzentrale.de)

Vandaag wordt het nog iets warmer dan gisteren en komt de temperatuur op grote schaal rond de 30 graden te liggen. Dat betekent een tropische dag en grote kans dat we vandaag ook een temperatuurrecord gaan halen. Het vorige dagrecord lag in de Bilt namelijk op 29,5 graden (1947). Door een stevige zuid- tot zuidwestenwind blijft een zeewind lange tijd uit aan de kust waardoor het ook hier heet kan gaan worden. Wie een duik wil maken moet rekening houden dat de zeewatertemperatuur nog niet hoog is. Deze ligt aan de kust rond de 14 a 16 graden.

De zeewatertemperatuur ligt op dit moment tussen de 14 a 16 graden. (bron: waterinfo.rws.nl)
Zoek de verschillen 08.00 en 15.00 uur gisteren op strand Langeverdersla. (foto: Aad Hogenboom)

Toch lijkt het er nog een adertje onder het gras en kan er mogelijk nog een enkele (onweer)bui voor gaan komen eind van de middag. In onderstaande neerslagkaarten zie je een vergelijking tussen verschillende weermodellen. Met uitzondering van het ICON-EU model worden door de andere modellen verspreid over het land een enkele bui verwacht. Tijdens deze weersituatie kan dit gepaard gaan met onweer. Later in de avond neemt de kans op buien verder toe en in de nacht naar maandag gaat er verspreid over het land buien vallen. Dit kunnen pittige buien zijn met lokaal veel neerslag.

Neerslagkaarten: ICON linksboven, Hirlam rechtsboven, Harmonie rechtsonder en GFS linksonder. Later vandaag mogelijk enkele buien. (bron: WXCHARTS.COM).
Een lagedrukgebied boven de Britse Eiland trekt snel richting het noorden en brengt wisselvallig weer bij ons. De Duitse weerdienst laat een convergentie lijn voor het koufront zien boven Nederland. Reken gehouden moet worden met lokaal stevige buien in de nacht van zondag naar maandag (bron: DWD)

Na de ‘verfrissende’ buien vannacht liggen de temperaturen op maandag een stukje lager. De temperaturen komen nog altijd boven de 20 graden uit. Het blijft grotendeels wel droog, maar er is wel meer bewolking. De zon zullen we dus iets minder vaak zien. Verder staat er een west- tot zuidwesten wind.

Dinsdag wordt een interessante dag. Vooralsnog lijken de temperaturen rond de 20 graden te blijven en liggen deze rond de normaal. Toch kan de temperatuur ook nog een stuk hoger gaan uitvallen dan eerder werd verwacht. Nederland bevindt zich op dat moment op de grens van warm en koude lucht. Afhankelijk van de trekrichting van het lagedrukgebied.

Nederland bevindt zich dinsdag en woensdag op de grens van warm en koude lucht. Mogelijk kan het dinsdag en woensdag nog een warme dag gaan worden. ECMWF dinsdag 4 juni (bron: Wetterzentrale.de)

In de loop van de week, vanaf woensdag, blijft het aan de wisselvallige kant. De temperaturen komen niet meer boven de 20 graden uit en er valt van tijd tot tijd neerslag.
Met name op woensdag en donderdag is de kans op buien en het grootst. Vooralsnog zijn er nog geen tekenen op hoge temperaturen. De hoge temperaturen van vandaag lijken we dus voorlopig even niet meer te zien.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 456 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer