klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is een grillig weerbeeld deze week. Bijna tropisch op maandag, gisteren en vandaag een stuk koeler en de komende dagen stijgt de temperatuur rap door naar tropische waarden op vrijdag. Zelfs een 35 graden is niet uitgesloten. Zaterdag volgt alweer een koufront en is het niet meer zo heet. Vanaf zondag is het dan weer een stuk minder warm. De lange termijn laat echter zien dat eind volgende week een herhaling van zetten kan plaatsvinden.

Steeds meer hogedrukinvloed

Op dit moment komt de meeste bewolking in het noorden voor met daar lokaal zelfs nog een spatje regen, maar eigenlijk mag dat geen naam hebben. Elder ontstaan vandaag stapelwolken met tussendoor ruimte voor de zon.

Een hogedrukgebied breidt zich vandaag meer en meer in onze richting uit, waardoor in de loop van de middag de zon er vanuit het zuiden steeds beter bijkomt. Het is nog niet al te warm; 18 graden op de Wadden tot een krappe 24 in het zuidoosten.

Hollandse wolkenluchten vandaag! Foto genomen door Erica van Leeuwen-De Bruijn.

Donderdag belooft het een mooie zomerdag te worden. Niet te warm en niet te koud, maar wel met veel zon. Voor veel mensen ideaal weer dus. De zon draait overuren, al zullen er nog wel wat wolkenvelden voorkomen. De meeste zon is voor de zuidelijke provincies. Daar wordt het dan ook het warmst. De temperatuur varieert van 21 of 22 graden op de Wadden tot een 27 in Limburg.

Hogedruk zorgt voor rustige en vrij aangename condities op donderdag.

Tropische eendagsvlieg

Het hogedrukgebied schuift gedurende de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag verder richting Duitsland en Denemarken. De stroming draait daardoor naar het zuidoosten en dat betekent dat zeer warme lucht vanuit het zuiden naar ons land stroomt: de zogenaamde Spaanse Pluim! Vrijdag wordt het dan tropisch warm. In het midden en zuiden loopt de temperatuur op naar 30 tot lokaal 35 graden in het zuiden van Limburg. In het noorden is het met 25 tot 29 graden een stuk aangenamer. De zon maakt overuren en onweersbuien worden nog niet verwacht.

Het is echter een eendagsvlieg, want vanuit het westen nadert al vrij snel een koufront met een vore (convergentiezone) ervoor. Eerder in de week leek dit front pas na zaterdag te komen, maar nu lijkt de zaterdag al een stuk minder warm te worden. In het westen wordt het nog maar 20 tot 23 graden, in het oosten kan het lokaal nog 30 graden worden. In de loop van de dag neemt vooral in het oosten de kans op een onweersbui toe. De meeste onweersbuien zijn, zoals wel vaker, voor onze oosterburen bestemd.

Het hogedrukgebied schuift door waardoor de stroming zuidoostelijk wordt. In het westen ligt echter al een vore en een koufront klaar.

De temperatuur op 850 hPa loopt ook stevig op vrijdag. In het zuiden is 20 graden mogelijk. In deze tijd van het jaar kan je er met zonnig weer gemakkelijk 15 graden bij optelt, in extreme gevallen zelfs nog meer. 

Dat levert dan een temperatuur op van mogelijk 35 graden in Limburg, misschien zelfs nog een fractie hoger, maar dan moet alles goed vallen.

Terug naar normaal en daarna?

Vanaf zondag zijn we weer terug bij de temperaturen van vandaag. Het is dan licht wisselvallig zomerweer met af en toe een bui, maar ook een afwisseling van wolken en zon. De pluim vertoont echter weer tekenen van herstel van warm zomerweer. Het is nog pril, maar mogelijk dat het eind volgende week weer 25 graden of meer wordt. We houden het de komende tijd in de gaten!

Zaterdag wordt de warmte verdreven. Er kunnen enkele buien vallen, maar veel stelt het eigenlijk (nog) niet voor. Later op zaterdag en zondag lijkt vooral Duitsland met zwaardere onweersbuien te maken te krijgen.

Na het weekend is de temperatuur terug bij de huidige waardes en is er tijdelijk wat meer bewolking. Op de lange termijn lijkt de zomer te kunnen terugkeren, maar dat is nog zeer onzeker.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 2.647 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer