Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Carina wordt met een westelijke stroming vochtige lucht aangevoerd onder aanvoering van de fronten behorende bij depressie Bob. Er is dan ook vrij veel bewolking en soms valt er wat lichte (mot)regen. Het zijn dan ook weer de traditionele donkere dagen voor Kerst.

Ook de Kerstdagen lijken weer traditioneel te verlopen, ofwel zacht en groen. Het is helaas niet anders…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het over het algemeen bewolkt, maar in de westelijke helft kwam ook de zon tevoorschijn. Aanvankelijk kwam het nog tot een bui, maar verder bleef het droog.

De temperatuursverschillen waren groot, want in het noordoosten werd het maximaal 2-3°, terwijl het in het westen en zuidwesten een graad of 8 werd. Eelde noteerde maximaal 2,2 en Woensdrecht 8,7°. In België noteerde Koksijde 8,8°, terwijl de hogere delen uitkwamen op een graad of 3.

In het binnenland was het gisteren al grijs en donker en de komende dagen is dat op de meeste plaatsen het geval. Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Het is op deze dinsdag bewolkt en net als afgelopen nacht is er later vanmiddag in het oosten kans op wat lichte regen en motregen. Elders blijft het droog, maar voor de zon is niet of nauwelijks ruimte.

De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 9° met de hoogste temperaturen in het westen van het land. In België wordt het 6 tot 8°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij 2-3°.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt en hier en daar komt het tot een bui. De westenwind is niet meer dan zwak en de temperatuur daalt naar 2 tot 5°.

In het westen van het land was de scheiding tussen wolken en opklaringen goed te zien. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen is het ook een echte donkere dag voor Kerst, want wederom overheerst de bewolking. Uit die bewolking kan soms wat lichte regen of motregen vallen, maar over het algemeen blijft het droog.

De wind waait niet meer dan zwak uit het westen en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°. In het westen van België kan het zelfs 11° worden, terwijl het in de hogere delen maximaal een graad of 3-4 wordt.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook donderdag is het donker en bewolkt en bovendien valt er enige tijd regen vanwege een storing in onze omgeving. De wind waait nog altijd uit het westen en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°. In België wordt het 5 tot 11°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag blijft het front over met name het midden en niet in de laatste plaats het zuiden slepen met aanhoudend kans op regen. In het noorden lijkt het droog te blijven met wellicht een opklaring. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt wederom naar 8 tot 10°. Ook komend weekend zal de bewolking overheersen met af en toe wat lichte regen en motregen. De temperatuur zal op beide dagen uitkomen op 9 tot 11°.

Ook tijdens de Kerstdagen is het vrij zacht met af en toe wat regen en temperaturen van 8 tot 10°. Een echte traditionele Lage Landen Kerst dus…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het de komende tijd alleen maar zachter wordt. We gaan richting de 10° en deze 10° zal de rest van het jaar veelvuldig worden bereikt en wellicht hier en daar overschreden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat aan niets te wensen over. Tot in het nieuwe jaar blijft het zacht tot zeer zacht met temperaturen die oplopen naar een graad of 10. Het ensemblegemiddelde ligt aanvankelijk rond de 8-9°, maar deze daalt aan het eind van het jaar naar een graad of 7.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim en dan weten we één ding zeker. De Kerst wordt groen! Tot en met de Kerstdagen is er geen kans op sneeuw, later volgende week zijn er een paar sneeuwlijntjes, maar ook dan is de kans op sneeuw uitermate klein.

Deze prachtige satellietfoto van zondag met daarop de sneeuw op de Veluwe werd gemaakt door de NASA en toegestuurd door collega Maarten.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen de rest van dit jaar en in het bijzonder de komende Kerstdagen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 542 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer