Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Borchert is dusdanig naar het oosten getrokken dat het geen invloed meer heeft op ons weer. We moeten onze blik richten naar de Oceaan en bij IJsland vinden we een diepe (moeder)depressie genaamd Evi. Een totale omslag dus van rustig hogedrukweer vorige week naar een onstuimig en wisselvallig weertype deze week.

Evi heeft een kerndruk vandaag van 947 hPa en de bijbehorende (rand)storingen zullen deze week zorgen voor veel wind met zelfs later kans op storm. Omdat ook de bovenluchttemperaturen zullen dalen is er vanaf morgen ook kans op winterse neerslag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het nog rustig weer met in het zuiden en later ook in het midden van het land flink wat zonneschijn. Het noorden had de meeste pech, want daar bleven de gordijnen over het algemeen gesloten met veel bewolking.

De temperatuur steeg naar maximaal 2° in het noorden en naar 6 in het zuiden van het land. Lauwersoog en Nieuw-Beerta kwamen uit op 1,9°. De toppers waren Woensdrecht en Maastricht met 6,3 en 6,4°. Overigens had het gisternacht bijna nergens gevroren met minima tussen de 0 en 3°. Alleen in Woensdrecht kon -0,1° worden genoteerd. In België lagen de maxima tussen de 1 en 7° met op de Mont-Rigi maximaal 0,6 en in Ukkel 7,0°.

De zon ging gisteren, daar waar hij scheen, prachtig onder. Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.

Het frontensysteem van depressie Evi trekt vandaag over onze streken en daardoor is het bewolkt en later vanochtend gaat het in het westen van het land regenen. Vanmiddag trekt de regen naar het oosten en regent het overal enige tijd. In totaal valt er zo’n 5 tot 10 millimeter.

De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidenwind neemt gedurende de dag in kracht toe en is vanmiddag vrij krachtig over land en krachtig tot hard, mogelijk stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Verder zijn er zware windstoten mogelijk tot zo’n 90 km/uur.

De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 6 tot 8°. In België liggen de maxima tussen de 3-4° in de Ardennen en Hoge Venen, rond de 7-8 in het Centrum en 9, wellicht 10 in het westen van Vlaanderen.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en komt het tot flinke buien. Tot morgenochtend valt er opnieuw zo’n 5 tot 10 millimeter en met de regen van overdag kan er over het etmaal zo’n 10 tot 20 millimeter vallen.

De bovenluchttemperaturen gaan geleidelijk onderuit, want bijvoorbeeld op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaat het kwik dalen van -26 vanavond naar -33 morgenochtend vroeg. Wat dichterbij de grond op het 850 hPa-vlak (1,5 km) daalt de temperatuur van +1 naar -4°. Dergelijke temperaturen zijn echter nog niet laag genoeg voor winterse neerslag.

De temperatuur op leefniveau daalt naar waarden tussen de 2 en 4° en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige van zuidwest naar west draaiende wind.

Het klaarde gisteren vanuit het zuiden flink op en dat is goed zichtbaar op deze foto van Jolanda Bakker.
Ook bij Ton Wesselius scheen de zon, maar het was ook vrij koud door vrij veel wind.
Bij Annelies Lageschaar kwam de zon pas later op de dag tevoorschijn. Het leverde wel een fraaie zonsondergang op.

Morgen gaan de temperaturen op hoogte verder onderuit. Aan het eind van de middag is het op het 500 hPa-vlak -37° en op hetzelfde moment is het op 1,5 km hoogte -5/-6. Het draait morgen om buien en met dergelijke bovenluchttemperaturen neemt geleidelijk de kans op winterse neerslag bij de buien toe. Vaak zal het gaan om hagel, maar ook smeltende sneeuw behoort tot de mogelijkheden.

Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde westenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar een graad of 6 in het westen en zuiden van het land. In Zeeland en in delen van België kan het 7-8° worden. In de Ardennen wordt het niet veel warmer dan een graad of 2.

De weerkaart voor woensdag met daarop een groot lagedrukgebied dat dan ook een groot deel van Europa in de greep heeft. Bron: wetteronline.de

Woensdag draait het ook om flinke winterse buien, maar geregeld schijnt ook de zon. De westenwind is weer duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land, windkracht 5 en krachtig tot hard, soms zelfs stormachtig aan zee, windkracht 6 tot 8. Vooral in de kustgebieden zijn er weer zware windstoten mogelijk tot 100 km/uur.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noordoosten en naar 7 of 8 in het zuidwesten van het land en in delen van België. In de Ardennen blijft het kwik rond het vriespunt.

De weerkaart voor donderdag met daarop goed te zien de stormdepressie op de Noordzee met een kerndruk vna 958 hPa. Bron: Kachelmannwetter.com

Donderdag krijgen we te maken met een randstoring en gaat het enige tijd regenen. De temperaturen op hoogte lopen flink op en de kans op winterse neerslag neemt af. Wat zeker niet afneemt is de kans op veel wind, want aan de zuidflank van de storing, die over de Noordzee naar het oosten trekt, is er kans op storm.

De exacte koers van de depressie is nog niet helemaal in kannen en kruiken en kan en zal de komende dagen nog wijzigen, maar de kans is zeker aanwezig dat we te maken krijgen met storm nummer 2 in dit nog prille jaar. De komende dagen natuurlijk meer hierover.

Aan de zuidflank van de depressie stroomt ook zachte lucht naar onze streken met temperaturen die kunnen oplopen naar 10-11°, maar ook dat is afhankelijk van de koers van het laag.

De verwachte weerkaart voor komende zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag en het komende weekend blijft het wisselvallig. Aan de achterzijde van de mogelijke stormdepressie stroomt op hoogte weer koude lucht naar onze streken en ook op leefniveau gaan de temperaturen weer naar beneden. Vanaf vrijdag is er dan ook weer kans op winterse neerslag bij de buien die weer gaan voorkomen. De temperatuur is weer lager en stijgt naar 5-6°. Zondag kunnen we profiteren van een uitloper van het Azorenhoog en nemen de buienkansen af.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat toch een ander beeld zien dan de laatste tijd. Na vandaag is het morgen en woensdag wat kouder, maar donderdag lopen de temperaturen op naar mogelijk een graad of 10. Daarna wordt het weer wat kouder, maar na het weekend is de trend stijgende… Winterweer is de komende 10 dagen dan ook niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is de komende dagen vrij duidelijk. Aanvankelijk is het een graad of 5-6, donderdag kan het kwik oplopen naar ongeveer 9° om vervolgens weer te dalen naar een graad of 4-5. Na komend weekend kan het alle kanten op, maar de kans op lagere temperaturen is minder groot dan de kans op hogere temperaturen. Het ensemblegemiddelde is volgende week zo’n 6°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat vanaf morgen enkele lijntjes zien en de kans is dan ook groot dat het deze week tot vlokken komt. Of het ook daadwerkelijk tot een sneeuwdek gaat komen moet worden afgewacht, maar de kans daarop is niet bijzonder groot.

Dit was het voor deze maandag weer vertrouwd op de website. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen. Tot morgen!

Ook Ton Wesselius ging de zon fraai onder.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.208 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier