Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder invloed van hogedrukgebied Ulf hebben we aanvankelijk te maken met een rustig en – op het noordwesten na – meest droog weertype. De temperaturen lopen geleidelijk op met zaterdag als hoogtepunt, maar tegen die tijd nemen de neerslagkansen ook toe op nadering van een lagedrukgebied vanuit het zuiden. Wat ons daarna staat te wachten leest u verderop in het bericht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: meest droog en vrij zonnig
Gisteren scheen de zon geregeld, maar kwamen er wel wolkenvelden voor. In het noorden viel er zeer lokaal een bui. Hier stond bovendien een vlagerige wind. In de loop van de middag en met name de avond werd de bewolking wel dikker en in de avond/nacht viel er hier en daar een lichte bui.

Johan Klos maakte deze prachtige foto.
In Roodeschool bij Jannes Wiersema viel er een bui.

De maximumtemperaturen lagen gisteren tussen de 14° en 18° graden met de laagste waarden in het noorden en de hoogste waarden in het zuiden. De laagste waarde in Nederland was voor Lauwersoog met 14,3°, in België was dat uiteraard Mont-Rigi met 11,4°. De koplopers waren Arcen, Eindhoven en Retie met alle drie een maximumtemperatuur van 17,2°.

Ton Wesselius maakte deze typisch Hollandse foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Vandaag:
Vandaag valt er met name in noordwestelijke helft van de Benelux af en toe wat lichte regen. Het is grotendeels bewolkt. In de loop van vanmiddag trekt de neerslag geleidelijk naar het noordoosten weg en breekt vanuit het zuid(westen) de zon vaker door.

De temperatuur stijgt naar 16 graden in het noorden tot 19, lokaal 20 graden in België waar de zon het meeste schijnt. Er staat een zuidwestelijke wind, kracht 2 a 3, in het noordwestelijk kustgebied kracht 4.

Komende nacht is het droog en klaart het aanvankelijk steeds verder op, al kunnen er later in de nacht weer wat wolkenvelden binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt tussen de 6 en 11 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto.

Morgen: fractie warmer
Morgen wisselen zonnige en meer bewolkte periodes elkaar af. Wel blijft het droog. Er staat een zwakke zuidelijke wind waarmee nog iets warmere lucht wordt aangevoerd. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18 a 19 graden in het noorden van Nederland tot 22, lokaal zelfs 23 graden in België.

De weerkaart voor zaterdag. Het lagedrukgebied ligt met de kern boven het Kanaal en aan de westflank ervan stroomt koude lucht naar het zuiden. Deze koude lucht komt in de nacht naar zondag ook over de Lage Landen te liggen.

Het weekend: na zaterdag koeler
De zaterdag begint (met name in de oostelijke helft van de Lage Landen) vrij zonnig. Wel wordt het in de loop van de dag bewolkter. Het wordt nog één keer vrij warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 17 graden in het noordwesten tot 23, lokaal 24 graden in het zuidoosten. In de avond/nacht naar zondag wordt de warmte dan verdreven door een koufront vanuit het noordwesten. Het verdrijven van deze warmte gaat gepaard met neerslag; lokaal vallen er pittige buien en zelfs onweer is hierbij niet uitgesloten.

Op de zondag trekt de neerslag via het zuidoosten het land uit. Achter de neerslag is er ruimte voor opklaringen. Qua temperatuur verloopt de zondag een stuk koeler dan de dagen ervoor. De maximumtemperatuur ligt dan tussen de 12 en 16 graden.

Hogedrukopbouw in het noordoosten van Europa zorgt nog een keer voor een warmteopstoot vanuit het zuiden. Bron: Wetterzentrale/GFS

Volgende week: opnieuw nazomer?
Voor volgende week laten zowel het Amerikaanse model (zie kaart hierboven) en het Europese model (zie pluimen hieronder) een terugkeer van warm nazomerweer zien. Dit is te danken aan de opbouw van hoge druk in het (noord)oosten van Europa, waardoor opnieuw een warme, zuidelijke stroming op gang wordt gezet. Wanneer dit uitkomt krijgen we opnieuw enkele dagen te maken met temperaturen rond de 20 graden Celsius. Deze hoge temperaturen gaan bovendien gepaard met zonnig, rustig en droog weer. Ondanks dat de modellen er eensgezind uitzien, moet er nog wel een kleine slag om de arm gehouden worden gezien de vrij lange termijn.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI. Vrijdag, zaterdag en na het weekend staat er behoorlijk veel zon in de verwachting.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer vanuit Spitsbergen. Bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

En ook deze prachtige herfstfoto komt van de hand van Jolanda Bakker.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 315 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier