Weersverwachting vandaag

Vandaag begint een zachte en wisselvallige periode die tot in het weekend duurt. Dankzij een uitloper van hogedruk blijft het op deze dinsdag echter nog wel droog, maar er is wel vrij veel bewolking en aanvankelijk komt hier en daar nevel en mist voor. De grootste kans daarop maakt de noordelijke helft.

De zwakke tot matige zuidwestenwind krimpt naar zuid en de temperatuur stijgt overal naar zo’n 6-7°.

Vanavond wordt de bewolking dikker en komende nacht trekt er, voornamelijk over de noordelijke helft van de Lage Landen, een gebied met regen van west naar oost over het land. De temperatuur daalt naar 2° in het noordoosten en naar 5 in het zuidwesten en er waait een geleidelijk in kracht toenemende zuid tot zuidwestenwind.

De dag begon erg kleurrijk. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ook in Dordrecht een hoop kleur. Weer Wantijdijk stuurde de foto on.
Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen.
Paul Vergouwen uit Hoeven maakte deze prachtige foto.

Weerpraatje

Onder invloed van een meanderende (zuid)westelijke stroming hebben we tot in het weekend wisselvallig weer met temperaturen boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Die norm is begin februari een graad of 6.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

We begonnen de week gisteren met veel kleur aan het zwerk. De foto’s hierboven gaven een aardig beeld. Ochtendrood, water in de sloot ging wederom op, want na een droge start ging het gistermiddag vanuit het westen regenen. Ook kwam smeltende sneeuw voor, maar volgens mij werd het nergens wit. De temperatuur, die landinwaarts daalde tot onder nul met in Volkel -3,5°, steeg naar 3 tot 5° met in Leeuwarden 2,7 en in Arcen 5,2°.

In de middag viel er regen en aanvankelijk ook op veel plaatsen smeltende sneeuw. Ton Wesselius maakte deze foto
Ook bij Jannes Wiersema smeltende sneeuw in Roodeschool.

Vandaag profiteren we van een uitloper van hogedruk en blijft het droog, maar er is wel vrij veel bewolking. De temperatuur stijgt naar 6-7°. Komende nacht bereikt een frontaal systeem onze streken. Aanvankelijk valt er in de noordelijke helft enige tijd regen, maar morgen overdag gaat het ook elders regenen. Het front gaat wat golven en blijft enigszins hangen en lokaal is (meer dan) 10 millimeter mogelijk.

Donderdag komen we dan achter het front in een vrij strakke zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van zachte lucht. Er trekken zowel donderdag als vrijdag enkele storingen mee, ofwel we gaan van de regen in de drup. De temperatuur stijgt op beide dagen naar 8° in het noorden en naar 10 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Een nieuwe depressie zorgt voor nat en onstuimig weer. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend krijgen we te maken met een nieuwe diepe depressie en daardoor blijft het wisselvallig en bovendien neemt dan ook de wind sterk in kracht toe. Op beide dagen komt  een vrij krachtige tot krachtige en aan zee een harde tot stormachtige zuidwester te staan. Zaterdag wordt het ook (boter)zacht met temperaturen van 10 tot 12°.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend trekt het Azorenhogedrukgebied richting ons land en maakt dan verbinding met opbouwende hogedruk boven Scandinavië. Het gevolg is dat het minder wisselvallig wordt met temperaturen die weer wat lager uitkomen en wat meer normaal worden. In de nacht en ochtend neemt bovendien de kans op stralingsvorst weer toe.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik tot in het weekend gaat stijgen naar waarden rond de 10°. Na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk weer omlaag met geleidelijk ook weer een toenemende kans op nachtvorst.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Op de Mont Rigi ligt ruim 30 centimeter. Bron: RMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog altijd een sneeuwdek van tot lokaal 35 centimeter en vele ski- en langlaufcentra zijn dan ook open.

Na deze droge dinsdag valt er de rest van de week soms wat regen of smeltende sneeuw bij geleidelijk oplopende temperaturen. Vandaag wordt het een graad of 3, de rest van de week is het 5° en komend weekend kan het zelfs 6-7° worden. De aanwezige sneeuwlaag wordt dan ook flink aangetast.

Een dergelijk plaatje zullen we voorlopig niet zien en dan bedoel ik het bevroren water… Jolanda Bakker maakte deze foto.
Zondag zag het weerbeeld er nog een stuk vriendelijker uit. Jeroen Prins maakte deze foto in Katlijk (Katlijker schar, Friesland)
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht. Veel bewolking en geen ruimte voor de zon.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.088 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer