Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Ook vandaag en morgen schijnt de zon volop. Iedereen wil daarvan natuurlijk genieten maar houdt je alsjeblieft aan de door de regering en gemeenten afgelopen maandag afgekondigde regels.

Tot en met vrijdag blijft het door invloed van hogedruk ten oosten van de Benelux (vrij) zonnig. Komend weekend wordt het onder een noordelijke stroming killer en wisselvalliger.  

Prachtig voorjaarsweer gisteren. Foto Martine Droogers

Gisteren

Startte de dag plaatselijk koud. In het zuidwesten was het vlak voor zonsopgang -6,1°, wat de laagste temperatuur van dit jaar was(!). De zon scheen de hele dag uitbundig. Alleen in het noorden en noordwesten was af en toe sluierbewolking te zien. De wind was oost tot zuidoost en matig en aan de kust en rond het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. Gisterenmiddag nam de wind iets af. De temperatuur lag tussen 9° in het noorden en ongeveer 12° in het zuiden.

Afgelopen nacht was het – op enkele hoge sluierwolken in het noorden na – helder. De oost tot zuidoostenwind nam af naar zwak tot matig en de temperatuur daalde naar 0 tot -5° in het binnenland. Aan zee was het iets boven nul. In het binnenland ontstond een enkele mistbank.

Maar nog wel een schrale oostenwind. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Het hogedrukgebied boven Wit Rusland houdt een uitloper richting de Noordzee. Daardoor wordt bij ons met een zuidoostelijke stroming droge en vrij koude lucht aangevoerd.

Ook vandaag start de dag met volop zon. In de vroege ochtend is het fris met op uitgebreide schaal lichte vorst. In de loop van de dag kan er sluierbewolking overdrijven waar de zon makkelijk doorheen schijnt. De wind komt uit oost tot zuidoost en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., waardoor het aangenaam aanvoelt. Aan de kust neemt de wind later vanmiddag toe tot vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 7° op de Wadden en 10° elders.

Vanavond en vannacht

Zijn er brede opklaringen. In de loop van de nacht trekt vanuit het zuidoosten een gebied met sluierbewolking over. De oostenwind neemt af naar zwak tot matig, 2 of 3 Bft. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan. De temperatuur daalt naar 0 tot -4° in het binnenland en hoog België. Aan zee is het net boven nul.

Morgen 

Houdt het hogedrukgebied boven Wit Rusland zijn invloed op het weer in de Benelux. Daardoor is het opnieuw zonnig met uitzondering van wat sluierbewolking in het noorden. De wind komt zuidoost tot oost, later noordoost en is zwak tot matig, 3 of 4 Bft., aan zee in de middag soms vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 7° op de Wadden en in hoog België en 10° elders.

De nacht naar vrijdag

Zijn er opklaringen maar ook enkele wolkenvelden die vanuit Duitsland binnendrijven. De wind krimpt naar noordoost en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen -1° en +3°. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan.

Vrijdag

Zijn er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft overal droog. De noordoostenwind is over het algemeen matig, 3 of 4 Bft., aan de kust en rond het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt met 7 tot 13° een fractie hoger dan morgen.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: UKMO

Komend weekend

Trekt het hogedrukgebied boven Wit Rusland naar het oosten weg maar ontstaat ten westen van ons een nieuw, zeer krachtig, hogedrukgebied. De wind krimpt daardoor zaterdag naar noordoost tot noord. Daarmee wordt geleidelijk weer koudere lucht aangevoerd. Zaterdag wordt het nog 7 tot 13°, zondag is het niet veel warmer dan 8°. In de nacht blijft de temperatuur over het algemeen boven nul. Ook is er meer bewolking waaruit zaterdag in het zuiden wat neerslag kan vallen. Zondag is er een kans op buien met hagel en mogelijk een klap onweer.

De kans grafiek voor de neerslag laat het hogedrukweer goed zien. Tot zondag blijft het (vrijwel) droog. Op zondag zijn er buien, daarna wordt het opnieuw droger. Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat de eerste dagen het hogedrukweer – met overdag rond 10° en ’s nachts lichte vorst – goed zien. Daarna een verzachting in de nachten maar verkilling overdag. Bron: Meteologix.

Vrijdag kijken we naar het weer voor komend weekend op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel: wees verstandig en blijf gezond!

Alleen wat sluierbewolking. Foto Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 418 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer