Algemeen: Een hogedrukgebied boven het noorden van Engeland heeft een uitloper via de Noordzee naar het noorden van Duitsland. De komende dagen kunnen we hiervan flink profiteren met veel zonneschijn en droge condities. Een hoogtelaag op de Atlantische Oceaan (nu nog west van Engeland) koerst richting het Kanaal en gaat ons weer in het weekeinde en ook begin volgende week beïnvloeden. De zon krijgt het dan moeilijker er er gaan enkele regen en onweersbuien vallen, vooral in de middag en avond.

Eerst nog prima zomerweer

Vandaag (woensdag) is het op veel plaatsen zonnig, in het Waddengebied en het oosten is er eerst nog (lage) bewolking aanwezig, dit lost echter grotendeels op. Deze bewolking is afkomstig van een zwak koufront, wat verpieterd door het aanwezige hogedrukgebied. Voor de rest is het een zonovergoten dag met weinig bewolking. De zon is nog sterk en er dient rekening gehouden te worden met zonkracht 7. De wind is veranderlijk en zwak tot matig en met 22 graden op de Wadden tot zeer lokaal 27 in het zuidwesten is het dan bovendien zomers warm. Ook vanavond is het nog lang aangenaam. Om 21:00 uur ligt het kwik rond 20 graden in het noorden en nog altijd 23 graden in het zuiden. Uiteindelijk koelt het vannacht af naar 11 graden in het noorden tot lokaal 15 graden in het zuiden.

Het wordt vandaag een mooie zomerdag. In het noorden en oosten is het eerst nog lokaal bewolkt. Bron: Wettteronline

Ook donderdag en vrijdag nog veel zon

Donderdag en vrijdag profiteren we nog steeds van het eerder genoemde hogedrukgebied. De zon blijft uitbundig schijnen en de bewolking beperkt zich vooral in de nacht en vroege ochtend. Vooral het noorden en de Wadden zijn wat gevoeliger voor wolkenvelden vanaf de Noordzee. Uiteindelijk lost dit wel weer grotendeels op. De wind is meest noordelijk en het kwik loopt zowel op donderdag als vrijdag in de middag uiteen tussen 18 en 21 graden aan zee tot 24 of 25 graden lokaal in het zuiden.

Met maxima meest tussen 20 en 25 graden is het voor velen niet klagen.

Zwoel en toenemend onstabiel in het weekeinde

In het weekeinde komen we onder invloed van het hoogtelaag, de zoveelste alweer deze zomer. Het is kenmerkend en terugkerend patroon waardoor lang stabiel zomerweer geen kans maakt. Hierdoor neemt de onstabiliteit van de atmosfeer snel toe en gaan zaterdag vooral later op de dag vanuit het zuiden pittige regen en onweersbuien vallen.

Een gebied met pittige regen en onweersbuien passeert zaterdag van zuidwest naar noordoost ons land. Aangevoerd door een hoogtelaag boven het Kanaal.

De temperatuur kan voor de buien uit nog flink oplopen en de maxima komen zaterdag uit tussen de 20 graden in het westen en misschien nog wel 27 lokaal in het oosten.
Zaak dus om de buienrader maar even in de gaten te houden. Op dit moment is de juiste timing van de neerslag nog niet te geven.

Ook begin volgende week blijft het hoogtelaag weer enigszins slepen boven onze omgeving. Vooral het Duitse weermodel ICON berekent toch wel weer het nodige aan neerslag die ook nog eens lijkt te vallen in het al zo getroffen rivierengebied in Duitsland. Er zijn nu echter wel wat belangrijke verschillen. Simpel uitgelegd ligt het hoogtelaag op een andere positie en voert het ook een andere luchtsoort aan (koudere). Hierdoor zullen de extremen veel minder zijn en veel lokaler.

Dinsdag passeert het koufront met de nodige buien in de Benelux, delen van Frankrijk en Duitsland.

Wisselvallig en koel vervolg van het zomerweer?

Kijken we dan nog even naar de lange termijn dan valt op dat stabiel zomerweer ver te zoeken is. Uiteraard wel op de bekende plekken zoals rondom de Middellandse Zee.
De straalstroom ligt bij ons echter niet gunstig en daarbij kunnen storingen steeds weer hun weg vinden richting de Benelux. Ook gaat de temperatuur naar beneden. Gelukkig spreken we hier nog over lange termijn waarbij de uitkomst van deze verwachting natuurlijk nog niet zeker is. De trend geeft echter een verhoogde kans op meer een onstabiel weertype met erg gematigde temperaturen.

De vooruitzichten van te temperatuur door het Europees weermodel ECMWF in de periode van 26 juli tot 2 augustus. Er worden iets lagere temperaturen verwacht voor de tijd van het jaar. Bron: ECMWF.

De kans op een wat mindere mooie periode wordt dus wat groter. Steeds weer door invloed van lagedrukgebiedjes. Zolang de zon maar genoeg schijnt en de buien zich beperken kan het best nog allemaal mee gaan vallen. Hieronder nog de pluim van ECMWF.

Tot en met het weekeinde is het warm, in het weekeinde wordt het vochtiger en dus erg zwoel. Daarna volgt een geleidelijke afkoeling.
Van zaterdag tot en met dinsdag is er een reële kans op onweersbuien.

Bron uitgelichte afbeelding: Albert Thibaudier

Tot zover, geniet nog van het mooie weer. Groetjes uit Helmond.

(Visited 29 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer